Ozan ÖZGÜVEN & Esra KELLECİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİRLİKTE PROJE YAPALIM
Advertisements

ÜNİTE PLANI ÖZETİ Öğrencilerin, Denizli ve çevresindeki tarihi yerleri, coğrafi özelliklerini ve bugünkü durumlarını öğrenerek; tarihi ve doğal çevrelere.
Proje Tabanlı Öğrenme Hazırlayan: Habil UZAN
2.HAFTA ETKİLİ BİR ÖĞRETİM YÖNTEMİ Hazırlayan: Dr. Uğur Altay Memiş
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
Konular Proje Tabanlı Öğrenme Ön Bilgi Proje Nedir?
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
PROJEYE DAYALI FEN DERSİ Proje tabanlı öğrenme yöntemi, öğrencilere problem çözmeyi, karar vermeyi ve araştırmayı öğretir. Ayrıca öğrencilere belirlenen.
Eğitim Öğretimde Planlama
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
Öğrencilerin birbirlerini tanımasına, görüşlerini, çözümlerini birebirleriyle paylaşmalarına el verişli yeni bir öğrenme tekniğidir.
Genel Öğretim Yöntemleri [Öğretim Sistemleri]
9. SINIF TARİH DERSİ PROJE ÖDEVİ
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
PROJE TABANLI ÖĞRENME Konu Adı: Dünyamızın İklim Zenginliği.
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
PROJE NEDİR? Önceden belirlenmiş bir süre içerisinde;
Proje Tabanlı Öğretim (Proje Temelli Öğretim)
Internet Projeleri Projeler, öğrencilerin belirli bir konuyu araştırmak amacıyla çeşitli türdeki (görsel, işitsel, görsel ve işitsel) kaynaklardan elde.
Düşünme Becerileri ve Eleştirel Düşünme
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ
EGIT 450 Öğrenci Merkezli Eğitim
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
ÖDEV VERME VE DEĞERLENDİRME Meral KOCABAY
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
UĞUR DERSHANELERİ REHBERLİK BİRİMİ EYLÜL 2004
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını.
Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu
DERS: Sosyal Bilgiler ÜNTE: Uzaktaki Arkadaşlarım SINIF: 4/A
EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
ÖDEV-BAŞARI Sevgili Öğrenciler;Ödevin eğitim hayatınızda çok önemlidir. Ödevin amaçları şunlardır Derse hazırlıklı gelmek Derste öğrenilen konuları pekiştirmek.
EPİDEMİYOLOJİK ARAŞTIRMA PLANLANMASI
PROJE TABANLI ÖĞRENME SCIENTIX PORTAL Proje Tabanlı Öğrenme Sorgulamaya Dayalı Öğrenme.
7 yeni kalite aracı Doç.Dr. Nihal ERGİNEL 2010.
Aile Atölyeleri Projesi
Yapılandırmacı [Constructivist] Öğrenme Yaklaşımı Prof. Dr. Özcan DEMİREL ve Arş. Gör. Bünyamin YURDAKUL Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim.
BBY606: Araştırma Yöntemleri
ÖĞRETİM İLKELERİ ÖZCAN PALAVAN.
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Mehmet ŞAHİN Toprak Sanayi İ.Ö.O./ÇORUM
ÖĞRETİM STRATEJİSİ, YÖNTEM ve TEKNİKLER
BÖLÜM 5 LİTERATÜR TARAMASI NASIL YAPILIR?BİR MAKALENİN BÖLÜMLERİELEŞTİREL OKUYUCU İÇİN KONTROL LİSTESİARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILMASI Beşinci Bölüm Konuları.
BASAMAKLI ÖĞRETİM MODELİ
Probleme Dayalı Öğrenme
HALİL FAHRİ ORMAN İLKÖĞRETİM OKULU Hazırlayan SİRAÇ AKSAN.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
BASAMAKLI ÖĞRETİM PLANI
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİNDE
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Proje Oluşturma ve Yönetimi
BYE900 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Araştırma Yayın Etiği
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Bir Öneri… 5E Modeli 1. Girme 2. Keşfetme 3. Açıklama 4. Derinleştirme
YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
PROBLEM ÇÖZME.
Öğretim Yöntemleri Prof. Dr. Recai Doğan.
Değerlendirme Çalışması Raporlama
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
Sunum transkripti:

Ozan ÖZGÜVEN & Esra KELLECİ Proje Tabanlı Öğreme Ozan ÖZGÜVEN & Esra KELLECİ

NEDEN PTÖ? En iyi öğrenme, canlandırma ve proje gerçekleştirme ile yapılıyor Eğitimde öğrenme üzerine yapılan araştırmalara göre, gerçek bir olayı canlandırma ve bir projeyi gerçekleştirmeyle öğrenilen bilgilerin yüzde 90 oranında hatırda kaldığı belirlendi. Okuyarak öğrenmede öğrenilenlerin yüzde 10’u, dinleyerek öğrenilen bilgilerin ise yüzde 20’si hatırda kalıyor.

NEDEN PTÖ? Uygulamalı; yani aktif öğrenmede öğrenci merkezde olduğunda öğrenci bizzat kendisi bilgi ve veri topladığı, araştırma yaptığı, denediği için daha başarılı oluyor. Bu tür bir çalışmada öğrenci elde ettiği bilgi ve verileri düzenlerken ilgi, zeka ve somut bilgi ile sorunlara bağlayarak öğrenim süresinin daha hızlı ve sağlıklı işlemesini sağlıyor. Çünkü öğrenci bir etkinliğe ne kadar katılımını artırırsa o oranda etkinliğin parçası oluyor. Konfüçyüs’ün “İşittiğimi unuturum, gördüğümü hatırlarım, yaptığımı öğrenirim.” sözü insanların en iyi yaparak öğrendiğini gösteriyor.

PROJE HAZIRLAMA Proje, öğrencinin girişimi ile gerçekleştirilen ve çeşitli problemlerin çözümü için tasarlanmış bir iş ya da hizmet olarak tanımlanabilir. Öğretim hayatımız süresince değişik araştırma, proje ve ödevler yapıyoruz. Projeleri bazen sınıfça bazen de grup olarak yapmaktayız. Grup ve sınıfça yapılan projeler, işbirliği düşüncesinin gelişmesine, işbölümü yapılmasına neden olmaktadır.

Proje Geliştirilmesinde İzlenen Aşamalar Proje konusunun  belirlenmesi Öğrenci tarafından seçimi Proje kapsamının tespiti Taslak hazırlığı Kaynakların belirlenmesi Araştırma ve değerlendirme Yorumlama Proje raporunun hazırlanması. Raporların sınıfa sunulması ve sergi düzenlenmesi. Öğrencilerin değerlendirilmesi. Eğitim sürecinin gelişimine ilişkin sonuçlar.

Proje Tabanlı Öğrenmede Temel Adımlar Hedeflerin belirlenmesi. Yapılacak işin ya da ele alınacak konunun belirlenip,tanımlanması. Takımların oluşturulması. Sonuç raporunun özelliklerinin ve sunuş biçiminin belirlenmesi. Çalışma takviminin oluşturulması. Kontrol noktalarının belirlenmesi. Değerlendirme ölçütlerinin ve yeterlik düzeylerinin belirlenmesi. Bilgilerin toplanması. Bilgilerin örgütlenip, raporlaştırılması. Projenin sunulması (Moursund, D., 1999).

BİLGİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ (1/2) Ders kitabı Internet taraması Okul kütüphanesi Kaynakları İldeki diğer kütüphane Kaynakları Üniversite kaynakları Uzmanlarla  veya  öğretmenlerle görüşme Bilen kişilerle veya yetkililerle görüşme Gözlem yapma Anket yapma

BİLGİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ (2/2) Deney yapma Kanıt ve örnek Toplama Röportaj yapma Deneme-yanılma Proje ile İlgili kuruluşların kaynakları Radyo ve tv programları, haberler Gazete, dergi ve süreli yayınlardan bilgi toplama Beyin Fırtınası yaparak bilgi toplama Vaka Çalışması Simulasyon

BİLGİYİ YORUMLAMA (1/2) Organize Düşünenler ( Bilgiyi Kullanan): Soru hazırlamasını Çabuk ve dakik davranmasını Keşfetmesini ve açığa vurmasını Araştırmasını Serbest seçim yapabilmesini Sorgulamasını Analiz yapabilmesini İkilemleri fark edebilmesini İnsiyatifli ve ilk başlatan olmasını             Eleştirel düşünmesini

BİLGİYİ YORUMLAMA (2/2) Kendi kararını verebilmesini ve arkadaşlarının çalışmalarına destek veren kişi olmasını Bilgiyi / konuyu etraflıca okumasını Yaratıcı düşünmesini Açık uçlu soru sormasını Problem çözmesini Yatay ve dikey düşünmesini Fikirlerini tartışabilmesini Aktif öğrenerek daha yüksek muntazam düşünme becerileri edinmesini Problemi somut çözmesini sağlamak.

ÇÖZÜM VE SONUÇ Toplanan ve yorumlanan bilgiler ışığında proje senaryosunda belirlenen problemle ilgili çözüm önerisi veya önerilerinin tespit edilip yapılacak olan sunum ve/veya eylemin belirlendiği aşamadır.

RAPORLAMA (1/4) I.Baş Kısım: Kapak sayfası, Teşekkür (gerekirse), Özet, Kısaltmalar ve simgeler, Tablo ve şekiller listesi İçindekiler

RAPORLAMA (2/4) II.Asıl Metin: Bölüm-1: Bölüm-2: Bölüm-3: Bölüm-4: Projenin konusu ve önemi, amaç, projede incelenen problem (ler), sayıltılar ve sınırlılıklar; Bölüm-2: Literatürden derlenen kuramsal bilgiler; Bölüm-3: Yöntem, araştırma modeli, verilerin derlenmesi ve analizi; Bölüm-4: Bulgular ve yorumlar; Bölüm-5: Sonuç ve öneriler.

RAPORLAMA (3/4) III. Kaynakça örnekler: Aynen alıntı: “ …….” (soyadı,yılı,s). - Baykal’’a göre ( 1998) göre …………( soyadı,yılı,s). İnternet; www.hacettepe.edu.tr, Erişim tarihi: 03 Nisan 2006 Kitap: Eşme,İ., (2004) “İlk ve Ortaöğretimde Araştırma Teknikleri ve Proje”, Maltepe Üniv.Yayın No:12, İstanbul. Makale: Eşme İ. Aktaş G., Frequency Dependent Conductivity in As2 Se3 and As2 Se3 + 0.15 Sb, Applied Physics A, 51, 481, 1990

RAPORLAMA (4/4) IV.Ekler: Resim, Fotoğraflar, Belgeler..vb.

SUNUM VE / VEYA EYLEM Raporlama işlemi bittikten sonra Bulduğumuz bilgileri, sonuçları ve çözümleri sınıftaki öğrencilere veya diğer öğrencilere veya insanlara sunma aşamasıdır.  Ayrıca gruplar birkaç sunum yöntemini veya eylemi birlikte kullanıp birleştirebilir.

TEŞEKKÜRLER…!