BİLİŞİMCİ MARTILAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RAUF DENKTAŞ LİSESİ.
Advertisements

Havza Rehabilitasyon Projelerinde Sor-Sap-Çöz Çalışması
Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi
AKSARAY Fatih Sultan Mehmet İ.Ö.O.
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
Eylem Planı Sonraki Adımlar
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE
HEYELAN: Toprak kayması
SİVAS TAPU VE KADASTRO XX.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
Kazanım 5. Yaşadığı bölgede görülen bir afet ile bölgenin coğrafi özelliklerini ilişkilendirir.
1. PROJEMİZİN SOSYAL YARARI: Antalya Manavgat İlçesi Uzunlar Köylü halkıyla bir araya gelmek. Köylü halkı tarımla ilgilendiği için onlarında ilgisini yaptığımız.
Bu Ünitenin Sonunda Öğreneceğiz. 1. Afet nedir?
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü
KATILIM (1) Halkın, kendisiyle ilgili kararlara katılmasına dönük bir süreçtir. Katılımın olmazsa olmaz koşulu, problemlerin birlikte tespit edilmesi,
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
SEL ÖNLEME ÇALIŞMALARINDA AĞAÇLANDIRMA VE TERASLAMANIN ÖNEMİ
AYDIN DALAMA ÇOK PROGRAMLI LİSESİ 2014
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
Erozyon Nedir. Erozyonun Zararları Nelerdir
DOĞAL AFETLER EROZYON.
Internet Projeleri Projeler, öğrencilerin belirli bir konuyu araştırmak amacıyla çeşitli türdeki (görsel, işitsel, görsel ve işitsel) kaynaklardan elde.
KOORDİNATÖR ÖĞRETMENLER TOPLANTISI
DIŞ KUVVETLER TOPRAK OLUŞUMU
OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ Şalpazarı Atatürk Ortaokulu
BİLİŞİM TEKNOLOJİ DERSİ
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
OKULUN ADI : TEPECİK İLKÖĞRETİM OKULU KURUM MÜDÜRÜ : Özcan HÜNER
YOZGAT ANADOLU TEKNİK, TEKNİK ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ’NDE
EROZYON SUNUSU.
DERS: Sosyal Bilgiler ÜNTE: Uzaktaki Arkadaşlarım SINIF: 4/A
BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ
BİNGÖL MEHMET AKİF ERSOY LİSESİ
GÜLKENT İLKÖĞRETİM OKULU
BESLENME DOSTU OKUL OLMAK İÇİN
BİLİŞİMCİ ÖĞRETMENLER
2007 ULUSLARARASI BİLİŞİMCİ MARTI PROJELERİ
TEMA HAZIRLAYAN :OZAN DORUK YAVUZ. Varoluş Nedeni Toprak...Toprak...Toprak... Ülkemiz yılda 743 milyon ton toprağını erozyonla kaybediyor. Oysa yaşam.
MURATLI OKUYOR ŞUBAT – “MURATLI OKUYOR PROJESİ” KAPSAMINDA ŞUBAT AYI İÇİNDE İLÇEMİZ GENELİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR Koordinatör okul olarak aylık çalışma.
BOLU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
EK-1 a. İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince Kurum Standartları Sistemi Uygulama Öncesi Tamamlanması Gereken Çalışmalar 1. Kurum Standartları Sisteminin.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
ŞİMDİDE KENDİMİZİ TANIMA ZAMANI…: LİDERİMİZ: 1-Sena BULUT VE BİZZZ: 1-Hilal KARAMANOĞLU 2-Şerife İNAN 3-Merve PİRE 4-Yağmur TAŞDEMİR 5-Sakine ÜNALDI 6-Melike.
EROZYONLA MÜCADELE EYLEM PLANI
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
DOĞAL AFETLER EROZYON.
SPOR ETKİNLİK ENDÜSTRİSİNİN ÖZELLİKLERİ
SOSYAL BİLGİLER ÜNİTE HEP BİRLİKTE. Bu amaçları gerçekleştirmek için gerekli teşkilatın oluşturulmasını, yasaların çıkmasını sağlamak ve gönüllü kuruluşların.
İNSANLAR VE YÖNETİM.
SOSYAL BİLGİLER.
İNSANLAR VE YÖNETİM.
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
BATUHAN YILDIRIM HAYDAR KARA. TEMA NEDİR ? TÜRKİYE EREZYONLA MÜCADELE VE AĞAÇLANDIRMA VAKFI…
KUŞ GRİBİ ve İNSANA TESİR EDEN SALGINA KARŞI HAZIRLIK ve MÜCADELE PROJESİ (AIHP) İZLEME ve DEĞERLENDİRME İZLEME ve DEĞERLENDİRMEÇALIŞMALARI ACAR ŞENSOY.
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
EROZYON. HAZIRLAYANLAR: ZAHİDE İREM SARI, ÖZGE TÜLÜ, DENİZ ÜNLÜKAPLAN DERS:FEN BİLİMLERİ KONU:EROZYON ÖĞRETMEN:MUSTAFA ALİ ÇAPUT.
İnsanlar ve yönetim ARDA KIRTASİYE. Yerel yönetimler İnsanların beslenme,barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçları vardır.İnsanlar bu ihtiyaçlarını karşılamak.
Logo nedir? ARDA KIRTASİYE. Logo ticaretin başladığı yıllardan beri ürünleri, kuruluşları ya da hizmetleri birbirinden ayırt etmeyi sağlayan bir ya da.
HAYVANSAL ÜRÜNLER SEKTÖRÜNDE GENÇ GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ
ŞARKI:ORMANLAR YURDUMDA HAZIRLAYAN: CUMA ARAYICI
EROZYON VE HEYELANIN YER KABUĞUNA ETKİSİ
Değerler eğitimi komisyon üyeleri sorumluluk değeri ve genel değerler ile ilgili yapılacak çalışmalar ve planlamalar ele alındı.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
VİZYON BELGESİ RAPORU OCAK 2018
Kazanım Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesinin insan yaşamına etkilerini tartışır.
BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?  1. Erozyon  2. Tarımda zirai ilaçların kullanılması  3. Aşırı avlanma  4. Ev ve sanayi atıkları  5.
BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?  1. Erozyon  2. Tarımda zirai ilaçların kullanılması  3. Aşırı avlanma  4. Ev ve sanayi atıkları  5.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİ TOPLULUĞU
EK YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK ÇEVRE EĞİTİM ETKİNLİKLERİ
Sunum transkripti:

BİLİŞİMCİ MARTILAR

PROJE BAŞLIĞI: “EROZYONLA MÜCDELE VE AĞAÇLANDIRMA” GRUP ADI: “TOPRAK ANA” GRUP SLOGANI: EROZYON MUSİBET, TOPRAK BEREKETTİR OLUŞUM TARİHİ: 27.12.2006 GRUP LİDERİ: GAMZE AKBAŞ GRUP ÜYELERİ: SEDAÖZ A.MURAT ÜNSAL ALİ ERBAŞ UTKUCAN IŞIK BURAK SALİH YASEMİN ŞARKLI Ortalama yaş: 13 yaş Toplantı Yer ve Zamanı:BT Sınıfı 2 27.12.2006 tarihinden itibaren cuma ve salı günleri toplandık.

EROZYON NEDİR? Erozyon (toprak aşınımı), toprağın aşınmasını önleyen bitki örtüsünün yok edilmesi sonucu koruyucu örtüden yoksun kalan toprağın su ve rüzgarın etkisiyle aşınması ve taşınması olayıdır. EROZYONUN ÇEŞİTLERİ 1- Su Erozyonu 2- Çığlar 3- Rüzgar Erozyonu

BU PROJEYE NASIL BAŞLADIK? ÖĞRETMENİMİZ, WEB/ BİLİŞİMCİ MARTILAR PROGRAM BÜNYESİNDE BİR PROJE YARIŞMASI DÜZENLENDİĞİ KONUSUNDA BİZLERİ BİLGİLENDİRDİLER.BİZLERDE ÖĞRETMENLER VE ARKADAŞLARIMIZLA HALKAMIZI OLUŞTURUP BİLİŞİMCİ MARTILAR EĞİTİM CD SİNİ İZLEDİK.BEYİN FIRTINASI  YAPARAK PROJE KONULARINI BELİRLEDİK.YAPILAN OYLAMA SONUCUNDA TESPİT EDİLEN KONULARDAN  "EROZYONLA MÜCADELE VE AĞAÇLANDIRMA KONUSUNU " PROJEMİZİN KONUSU OLMASINA KARAR VERDİK. 

PROJEDEKİ HEDEFİMİZ 1)  ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ ÇEVRE SORUNLARINDAN BİRİSİ OLAN EROZYON TEHLİKESİNE İNSANLARIN DİKKATİNİ ÇEKMEK.     2)  ÜLKEMİZİN HIZLA ÇÖLLEŞTİĞİNİ VE BERABERİNDE AÇLIK, SEFALET,SUSUZLUK VE GÖÇ GİBİ  BİRÇOK SORUNU DA BÜNYESİNDE BARINDIRDIĞINI ANLATMAK.     3)  BAŞTA KÜRESEL ISINMA OLMAK ÜZERE EROZYONLA MÜCADELEDE EN ETKİLİ YÖNTEMİN AĞAÇLANDIRMA OLDUĞUNU VURGULAMAK.     4)  AĞAÇLANDIRMA FAALİYETLERİ VE ORMANLARIMIZIN KORUNMASI HUSUSLARINDA KAMUOYUNU BİLİNÇLENDİRMEK.

PROJE AŞAMALARI Projeyi kararlaştırma Proje hakkında eğitim alma Gruplar oluşturma Röportajlar Web sitesi tasarlama ve dizayn Slayt show hazırlama Projeyi paylaşma

GÜNLÜK 27.12.2006 Projeye katılacak öğrencilerin seçimi yapıldı.Listedeki öğrenciler için proje ekibi oluşturuldu. 28.12.2006 Bilişim Martıları Eğitim cd ’si grup üyeleri tarafından toplu olarak izlendi. 31.01.2007 Halka elemanları saat 13.30 da BT sınıfı 2’de toplandı. Öğrenciler daha önce dağıtılan konular üzerinde araştırmalarına devam ettiler. 15.02.2007 Halka elemanları 10.15’te BT sınıfı 2’de toplandı.Balık kılçığı hazırlandı. 16.02.2007 Halka elemanları 9.30'da BT sınıfı 2’de toplandı.Balık kılçığında düzeltmeler yapıldı. Portföy yöneticimiz Gökçehan KESKİN okulumuzdan ayrılmıştır.Onun yerine halka elemanları Betül DARENDELİ’yi portföy yöneticiliğine getirdi.Seçim oylamayla yapılmıştır.

01.03.2007 Halka elemanları 15.47 BT sınıfı 2’de toplandı. Toplantıda aşağıdaki kararlar alındı. Yapılacak çalışmalar Anket, Mülakat, Gözlem, Seminer, Broşür,Pankart Ağaç dikme kampanyalar Ziyaret ve geziler a)Belediye Başkanlığı 09.03.2007 Halka elemanları BT sınıfı 2’de toplandı. Anket soruları hazırlandı.Anketin taslağını hazırlayıp Word’e geçirdik.Anket hazırlandığında çıktısı alındı.Yeteri kadar çoğaltıldı.. 13.03.2007 Anketleri İsmet İnönü İ.Ö.O(okulumuz),Çankırı Lisesi,Selahattin İnal Güzel Sanatlar Lisesi,Endüstri Meslek Lisesi,Ticaret Meslek Lisesi öğrencilerine ve halkımıza uyguladık. 22.03.2007 Rehberlik dersinde 8.sınıf öğrencilerini okulumuzun çok amaçlı salonuna topladık. “Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma” ile ilgili bilgi verdik.Öğrencileri ağaç dikimiyle ilgili bilgilendirdik.

30.03.2007 Anket sonuçları değerlendirildi. 31.03.2007 Halka elemanları okul bahçesinde toplanıp Orman İşletme Müdürlüğü’ne gitmek üzere Halka Lideri Öğretmenleri ve Koordinatör Öğretmenleriyle yola çıktı. Orman İşletme Müdürlüğü’nde müdürlüğün yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi edindik.Seminerimizde öğrencilere ağaç dikimini göstermek amacıyla birkaç tane ağaç aldık. 02.04.2007 Mustafa Özgür TEKE öğretmenimizin askerliği nedeniyle bizden ayrıldı.Bu nedenle Ayşe AYVAT öğretmenimizin yardımıyla projeye devam etmekteyiz. Yeni öğretmenimizle tanışıp onu proje hakkında bilgilendirdik. 13.04.2007 Sitemizin son halini hazırlamak için toplandık.Bir takım eksikliklerimiz olduğunu fark ettik.Bunlar üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.

20.04.2007 Yeni bir Powerpoint programı hazırladık.Bu sunuda bugüne kadar yaptığımız her şeyi işledik.Tüm halka elemanları katkıda bulundu. 27.04.2007 Okulumuz anasınıfı öğrencilerine ağaçlandırma konusunda bilgiler verildi.Fidan temini için Çankırı Fidanlık Müdürlüğü’ne gidilmesi kararlaştırıldı. 01.05.2007 İlimiz Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri ile okul bahçesine fidan dikimi konusunda görüşmeler yapıldı 04.05.2007 Bilişimci martılar grubu halka elemanları ilimiz Ticaret Meslek Lisesi bahçesine 7-8 yaşlı sedir ve 5 yaşlı doğu ladini fidanlarını dikimini yaptılar. Fidanların dikimi sırasında okul öğrencilerine doğru fidan dikimi ile ilgili bilgi verdik. İlimiz Belediye Başkanını ziyaret ederek projemiz ve ilimizde yaptığımız çalışmalar hakkında kendisini bilgilendirdik.İlerde yapacağımız çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunduk.

11.05.2007 Okulumuz Anasınıfı öğrencilerine uygulamalı olarak fidan diktirildi. Daha önce diktiğimiz fidanları sulama, çapalama ve benzeri bakımları yapıldı. Yerel basında çıkan proje çalışmaları ile ilgili belgeler (dökümanlar) üzerine konuşuldu. 15.05.2007 Bugüne kadar yapılan proje çalışmalarını genel değerlendirilmesi yapıldı. Web Sayfasıyla ilgili çalışmalarımız değerlendirildi , belirlenen eksikleri giderici çalışmalar yapıldı 17.05.2007 Web sitemizi yayınladık.

BALIK KILÇIĞI

Evet Hayır BİLMİYORUM 1)Bölgemizde erozyon var mıdır? 2)Erozyonla mücadele konusunda sizce en etkili yöntem nedir? 3)Bölgemizde ağaçlandırma konusunda yapılan çalışmaları yeterli buluyor musunuz? 4)Bugüne kadar hiç ağaç diktiniz mi? 5)Kamu ve/veya yerel kuruluşların düzenlediği ağaçlandırma çalışmalarına hiç katıldınız mı? 6) İlimizde ağaçlandırma kampanyası düzenlenirse katılır mısınız? 7)Ağaçlandırma çalışması olsa nasıl destek sağlarsınız?

SONUÇ Erozyonla mücadele konusunu sosyal-idari ve teknik olarak ele almak gerekir. O nedenle;      Erozyon riskinin yüksek olduğu yerlerde tarımın yapılmaması. Bu bölgenin mera olarak bırakılması ve ağaçlandırılması.     Arazinin meyil durumuna göre toprağın işlenmesi ve sulamanın önlenmesi. (Salma sulama yerine damla şeklinde sulama gibi.)   Mera alanlarının denetim altına alınması ve genişletilmesi. ÖRNEK: Aşırı otlatmanın yapılmaması. Mera ve otlaklarda parsel çalışmalarına gidilerek arazinin dönüşümlü otlatılması. İlkbahar aylarında ve özellikle yağışlardan hemen sonra otlatmanın yapılmaması.    Ormanların tahrip edilmesine ve yangınlara karşı gerekli tedbirlerin alınması.    Keçi besiciliğine izin verilmemesi yada sınırlı sayıda tutulması.    Doğal bitki örtüsünün tahrip edilmemesi için yöre halkına alternatif tarım ürünlerinin sunulması. (Örn: Arıcılık gibi.)   Ağaçlandırmanın hızlandırılması. Bunun içinde şunlar yapılabilir. ·      

· Eğitimle birlikte doğa bilincinin duyuşsal anlamda kazandırılması. Her şeyden önce eğitime ağırlık verilmeli. İnsanların  eğitilmediği yerde erozyonla mücadelede başarı sağlanamaz. Birincil hedef olarak ta kırsal yörelerden başlanmalı. ·       Eğitimle birlikte doğa bilincinin duyuşsal anlamda kazandırılması. ·       Kişi, kurum  yada kuruluşların ağaçlandırma çalışmalarına teşvik edilerek özel orman alanlarının oluşturulması. (Böylece giderlerin, gelir vergisinden muaf tutulması.) ·       Ağaç bayramlarının düzenli olarak festival havasında yapılması ve bunun içinde ulaşım, yiyecek vb. her türlü kolaylığın sağlanması. ·       Merkezi ve yerel yönetimlere  geniş yetkilerin verilmesi. Mesela: Okullardan mezun olacak öğrencilerin diplomalarını alması için tahsis edilen alana ağaç dikmelerinin zorunlu  hale getirilmesi, yeni doğan çocuğa nüfus cüzdanı alabilmek için ağaç dikmelerinin zorunlu hale getirilmesi gibi. ·       Herhangi bir nedenle ( yol, köprü vb. ) inşaat ruhsatı alınabilmesi için belirlenen miktarda ağaç dikmenin zorunlu hale getirilmesi ve kendi mülkiyeti dahi olsa eğer arazi üzerinde ağaç varsa bu ağaçların sayımının yapılıp tahsis edilen alana ağaç dikilmesi şartıyla bu kişilere inşaat ruhsatının verilmesi gibi yaptırımlar uygulanabilir.