TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİ
Advertisements

Gözün kısımlarını yerleştirme oyunu
Bilimsel Proje Hazırlamanın Basamakları
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
Resimlerin Kullanımı.
KAZANIMLAR 4 Bilimsel araştırma basamaklarını kullanarak araştırma yapma.
4.ULUSLARARASI BİLİM ŞENLİĞİ
Prof. Dr. Yaşar SEVİM Arş. Gör. Elif ÖZ
BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
PROJEYE DAYALI FEN DERSİ Proje tabanlı öğrenme yöntemi, öğrencilere problem çözmeyi, karar vermeyi ve araştırmayı öğretir. Ayrıca öğrencilere belirlenen.
ÜNAL GÜLMEZ REHBERLİK SERVİSİ
Bir konuda bilgi edinmek ya da problemi çözmek için araştırma yaparız. Veri toplamak ve bu verileri yorumlamak araştırma sürecinin başında gelir.
Yeni Programın Öğrenme Yaklaşımı
BİLİM ADAMI OLMAK İSTERMİSİNİZ?
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
PROJE NEDİR? Önceden belirlenmiş bir süre içerisinde;
Bilimsel Süreç Becerileri
Sinan KESKİN Murat ERGEN 1 Gazi ÜNİVERSİTESİ 2008.
Güce Çok Programlı Lisesi Onur ÖZDEMİR Okul Psikolojik Danışmanı
Hipotezlerin /Araştırma sorularının formüle edilmesi
Internet Projeleri Projeler, öğrencilerin belirli bir konuyu araştırmak amacıyla çeşitli türdeki (görsel, işitsel, görsel ve işitsel) kaynaklardan elde.
Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının Vizyonu İlk öğretim mezunu her öğrencinin fen ve teknoloji okur- yazarı olmasıdır
Öğretim Durumlarını Planlama
UZAKTAN EĞİTİMDE YAZILI-BASILI ORTAMLAR
EĞİTİMDE MATERYALİN YERİ VE ÖNEMİ
PROBLEME DAYALI ÖĞRENME
UĞUR DERSHANELERİ REHBERLİK BİRİMİ EYLÜL 2004
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Proje başlığı Adınız | Bölüm Adı|
Problemi Tanımlama Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
Bilimsel Yöntemin Adımları. 1. Bir Soru Sorun:  Bilimsel yöntem, gözlemlerinize ilişkin bir soru sorduğunuz zaman başlar. Nasıl, Ne, Ne zaman, Kim, Hangi,
BİLGİ EDİNME İHTİYACI:
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
BU BENİM ESERİM ORTAOKULLAR ARASI PROJE YARIŞMASI
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi
Öğrenciler İçin TÜBİTAK Bilim Fuarları Kılavuzu
Bilim İnsanı Olmak İster misiniz ?
EPİDEMİYOLOJİK ARAŞTIRMA PLANLANMASI
Bilim Adamının Özellikleri:
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
ÇEVRE DOSTU POŞET TASARLAYALIM
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
BİLİMSEL ÇALIŞMA NASIL YAPILIR
Bilimsel Süreçler Temel Süreçler Nedensel Süreçler Deneysel süreçler
MESLEKİ ve GELİŞİM DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ SUNUSU
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
BİLİM FUARI MAYIS 2016.
MÜZE BİLİNCİ VE MÜZELERLE EĞİTİM
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİNDE
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİ
PROJE HAZIRLAMA Proje; önceden belirlenmiş bir süre içerisinde değişim yaratmayı hedefleyen, birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri olan, uygulanması sonucunda.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAPIYORUZ
FEN ÖĞRETİMİNİN AMAÇLARI NELERDİR?.
Proje Oluşturma ve Yönetimi
T.C KARŞIYAKA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KARŞIYAKA ÖZEL BÜRO 4006 TÜBİTAK BİLİM FUARLARI BAŞVURU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 26 Aralık 2016 Saat:
Bilimsel Süreç Becerileri
Adınız | Öğretmen adı | Okul
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
Projenizin adını buraya yazın Adınız Öğretmeninizin adı Okulunuz
Proje Oluşturma ve Yönetimi
TASARIM NEDİR? Bu sunu PowerPoint'in yeni yeteneklerini gösterir ve en iyi Slayt Gösterisi'nde görüntülenebilir. Bu slaytlar, PowerPoint 2010'da oluşturacağınız.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Sunum transkripti:

TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını sergileyebilecekleri bir ortam oluşturmayı amaçlar.

BİLİMSEL PROJE NEDİR? Bilimsel proje, bilimsel yöntem kullanarak bir deneyin, bir araştırmanın, bir koleksiyonun ya da bir buluşun sunulmasıdır.

ARAŞTIRMA PROJELERİ Aşamaları: 1) Araştırma sorusunu bulma 2) Tasarlama 3) Veri toplama ve yorumlama 4) Sunum

ARAŞTIRMA – GELİŞTİRME PROJELERİ Aşamaları: 1) Fikir oluşturma 2) Ürün tasarlama 3) Deneme- geliştirme

BİLGİ- ARAŞTIRMA PROJELERİ Aşamaları: 1) Araştırma konusu belirleme 2) Araştırma- tasarlama 3) Bilgi toplama ve sentezleme 4) Sunum

Bilimsel yöntem, - Problemin veya sorunun belirlenmesi - Araştırma( veri toplama ) - Hipotez - Deney - Sonuç ve değerlendirme basamaklarından oluşur..

Proje Konusu Bulmak Projenize ilgi duyduğunuz bir konu belirleyerek başlayabilirsiniz.

Problem ( Araştırma Konusu) ‘’Bitki büyümesinde mıknatıs etkili midir?

Araştırma soruları: - Bitki büyümesinde hangi faktörler etkilidir? - Bitki büyümesinde en etkili olan faktör hangisidir? - Bu faktörlerin miktarlarının azaltılması büyümeyi hangi yönde etkiler? - Bitki köklerine yakın bir yere mıknatıs yerleştirsem mineralleri köke yakın bölgeye toplar mı?

Araştırma Yapmak 1- Konuyla ilgili kitap, dergi, ansiklopedi, broşür, internet, film ses kaydı, fotoğraf, resim ve afiş gibi yazılı, sözlü ya da görsel her türlü materyali kaynak olarak kullanabilirsiniz. 2- Araştırmanız sırasında konuyla ilgili uzmanlarla görüşebilirsiniz. 3- Üniversiteler, müzeler, laboratuarlar, hayvanat bahçeleri,tıp merkezleri, botanik bahçeleri vb. kurum ve kuruluşlara gidebilirsiniz. 4- Öğretmenlerinizden ve ailenizden destek isteyebilirsiniz

Hipotez Kurmak Hipotez probleminize bulduğunuz geçiçi çözüm yoludur.Deneylerle sınanıp doğru olup olmadığı kontrol edilmelidir. ‘’ Mıknatıslar topraktaki mineralleri köke yakın bölgelere toplar böylece kök minerallerden daha fazla yararlanır ve büyüme hızlanır.’’

Deney ve Gözlem Zamanı Hipotezinizi sınamak ve tahminlerinizin doğru olup olmadığını anlamak için bir deney tasarlamanız, gözlem ve analizler yapmanız gereklidir. Tasarladığınız deneyi kontrollü olarak yapın.

Sonucu etkileyecek koşullardan birini değiştirip diğerlerini sabit tutarak yapılan deneylere “kontrollü deney” denir. .

Deney grubunda değiştirilebilen ve etkisi olduğu düşünülen değişken, “bağımsız değişken”dir. ‘’ Bitki deneyinde bağımsız değişken nedir?’’

“Bağımlı değişken” ise, deneylerde bağımsız değişkenlere bağlı olarak değişen materyaldir ve ölçülebilir..

Her şeyin hazır olduğunu düşünüyorsanız deney zamanı gelmiş demektir Her şeyin hazır olduğunu düşünüyorsanız deney zamanı gelmiş demektir. Zamanı en etkin şekilde kullanarak deneye başlayabilirsiniz.

Veri Toplama, Değerlendirme ve Sonuç Pek çok deneyde veri, sayılardan oluşur ve bağımlı değişkenin değişimini yansıtır.

Mıknatıs deneyinde bitkinin boyunda oluşan değişimin eşit zaman aralıklarında ölçülerek kaydedilmesi veri toplamaktır. Ne kadar çok veri elde ederseniz hipotezinizi destekleme veya çürütme yolunda o kadar iyi çalışmış olursunuz. Verinin çokluğu deneyi en doğru sonuca yaklaştırır

Bilim insanları çoğunlukla hipotezlerinin yanlış olduğu sonucuna ulaşırlar. Böyle durumlarda araştırmaya baştan başlayarak yeni bir hipotez oluştururlar. Hipotezlerinin doğru olduğu sonucuna ulaşırlarsa da bu defa başka bir yoldan bu sonucu sınamaları gerekebilir.

Proje Posteri Hazırlama Bir anlamda bütün projenin özeti olan ve projenin yapılış aşamalarını anlatan bu poster, projenin başarılı olup olmadığının da göstergesidir

Bilimsel bir proje hazırlarken çalışmalarınızı aşağıdaki soruları dikkate alarak planlayabilirsiniz. 1. Hangi konuda araştırma yapmayı planlıyorsunuz? 2. Bulduğunuz konuyla ilgili hangi araştırma sorularını belirlediniz? 3. Bulduğunuz konuyu nasıl araştırmayı düşünüyorsunuz? 4. Projenizin amacını birkaç cümleyle özetler misiniz? 5. Hipotez ya da hipotezleriniz nedir? 6. Bağımsız değişken(ler)inizi tanımlayın ve deneyin sonuçlarını nasıl etkilediğini belirtin.

7. Deneyinizin bağımlı değişkeni nedir 7. Deneyinizin bağımlı değişkeni nedir? Bağımlı değişkenin değişimini nasıl ölçtünüz? 8. Deneyi nasıl yaptığınızı ve nasıl bir yöntem uyguladığınızı anlatın. 9. Deneyin/yöntemin sonuçlarını anlatın. 10. Sonuçları sunuş şeklinizi belirleyin. Nedenlerini açıklayın. 11. Deney/yöntem sonuçlarının hipotezi doğrulayıp doğrulamadığını açıklayın.

Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler 1. Reklamlarda veya medyada bilimsel deney olarak sunulan sonuçlar her zaman gerçeği bütünüyle yansıtmayabilir ve doğru sonuçların elde edilmesi çok hassas ve pahalı araçları gerektirebilir. Dolayısıyla proje fikrinizin gerçekleştirilebilir olmasına dikkat etmeniz gerekir. 2. Öğretmeninizle iletişim halinde çalışmaya ve onun önerilerini dikkate almaya özen gösterin. 3. Projenize başlamak için son anı beklemeyin, zamanı etkili kullanın.Bunun için bir çalışma takvimi hazırlayabilirsiniz. 4. Yeterli bilgi içermeksizin sadece göze hoş gelen sunumların izleyicileri etkilemeyeceğini ve onlara bir katkıda bulunmayacağını aklınızdan çıkarmayın.

5. Projenizde eğer deney/gözlem yapıyorsanız, deney/gözlem sonuçlarını, hipoteze uyumlu hale getirmek için değiştirmeyin. 6. Kendi projenizde kendiniz çalışın. İhtiyaç duyduğunuzda yardım alın ama bunun sınırlı olmasına dikkat edin. 7. Kendi üretkenliğinizi kullanın. 8. Yaşınıza, sınıfınıza ve bilgi düzeyinize uygun projeler seçin. 9. Sizi ilgilendiren, çalışırken hoşlanacağınız konuları tercih edin. Yeni bilgiler öğrenmeye açık olun. 10. Bilimsel yöntem kullanın.

Hadi bakalım kolay gelsin….