Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİMSEL ÇALIŞMA NASIL YAPILIR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİMSEL ÇALIŞMA NASIL YAPILIR"— Sunum transkripti:

1 BİLİMSEL ÇALIŞMA NASIL YAPILIR
Problem tespit edilir. Çilek bitkisinde fosfor eksikliğinin belirtilerinin tespit edilmesi. Gözlem yapılır:Çilek yetiştiriçiliğinde yapraklarda meydana gelen değişiklikler ve yaprağın ömrünün kısa olması. Nitel gözlem:Duyu organları ile yapılan gözleme denir. Örnek:Sınıfımızda çok öğrenci var.Bu gün hava sıcak vb. cümleler. Nicel gözlem:Duyu organları ve ölçüm aletleri ile yapılan gözlemdir. Örnek:Sınıfımızda 30 öğrenci var.Bugün havanın sıcaklığı 25 C dir. Veriler toplanır:Bilimsel bilginin doğruluğu kesin ifade edilmiş olan bilgiler topluğudur. Bir bitkiye fosforun az veya çok verilmesinde ne gibi belirtiler oluşur. Hipotezin ortaya konulması. 1.Hipotez:Çilek bitkisinde soğuk ve nemli ortamlarda kök gelişiminin yeterli olmayışı nedeniyle fosfor alımı azalır. 2.Hipotez:Çilek bitkisinde fosfor eksikliğinin nedeni topraktaki fazla kireç ve PH dır.

2 BİLİMSEL ÇALIŞMA NASIL YAPILIR
Hipoteze ait tahminlerin yürütülmesi. Tahminler eğer ise ile başlayarak yapılır. Eğer 1. hipotez doğru ise soğuk ve nemli ortamda yetişen bitkilerde Fosfor eksikliği görülmelidir. Eğer 2. hipotez doğru ise fazla kireç ve düşük PH olan topraklarda yetişen bitkilerde Fosfor eksikliği görülmelidir. İYİ BİR HİPOTEZİN ÖZELLİKLERİ Eldeki verileri değerlendirmeli onlara ters düşmemeli. Problemin çözümüne katkıda bulunacak nitelikte olmalı. Yeni gerçeklerin bulunmasında yol gösterici olmalı Deney ve gözlemlere açık olmalı Kontrollü deneyler: Yukarıdaki hipotezlerde bir deney grubu bir de kontrol grubu oluşturularak gözlenir.

3 BİLİMSEL ÇALIŞMA NASIL YAPILIR
Soğuk ve nemli topraklarda kök gelişimi yeterli derecede olmadığından,fosfor yeteri derecede alınmaz. Asitli topraklarda bitkinin fosfor emilimi düşer. Değerlendirme ve sonuç çıkarma. Asitli topraklarda köklerin fosfor alınımı düştüğü için toprağın PH normal duruma getirilmeli. Soğuk ve nemli topraklarda Fosfor eksikliği görülür. Toprağın ısı ve nemi normal duruma getirilmeli.Fosfor alınımı için kök gelşiminin de normal durumda gelişimi sağlanmalı.

4 Bilimsel Bilginin özellikleri
Objektif olmalı.Irk,din,dil ve cinsiyet ayrımı yapılmamalı. Gözlenebilir ve devamında denenebilir olmalı. Ölçülebilir olmalı.Yani sayısal olarak ifade edilebilmeli Değişebilmeli; Ne kadar kesin olursa olsun, doğru olmama olasılığı hiçbir zaman göz ardı edilmemeli Evrensel ve insan kaynaklı olmalı.Fen bilimleri tamamen insanoğlunun doğayı fiziksel evreni anlama ve çalışma gayretlerine dayanmalıdır.


"BİLİMSEL ÇALIŞMA NASIL YAPILIR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları