Türk Töresinde Kadın VE aile

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ey kahraman Türk kadını,
Advertisements

SOY AĞACI AKRABALARIM HAZIRLAYAN: BÜŞRA SÜME
TÜRK KÜLTÜRÜNDE KADIN.
Prof. Dr. Emel Gür İ.Ü C.T.F Çocuk Sağ. ve Hast. ABD
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü
Sosyolojinin Konusu ve Alanı
e) Tanışma ve Tanıştırılmada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Göksun - Sarız Yolu Tekir Dağı
Toplumsal Yapı ve Toplumsal İlişkiler
X.BÖLÜM KÜLTÜR.
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
“ “Bugün olduğu gibi, ömrümün sonuna kadar milletin hizmetinde olmakla iftihar edeceğim.” Mustafa Kemal ATATÜRK “Bugün olduğu gibi, ömrümün sonuna.
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
Beni görmek demek yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi anlıyor ve hissediyorsanız bu yeterlidir.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MİLLİYETÇİLİK
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
SPOR SOSYOLOJİSİ. SOSYOLOJİ: Kelime anlamı toplumbilimidir. Latince toplum anlamına gelen Socius ile Yunanca bilgi demek olan logos sözcüklerinin birleşmesinden.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
Kadının Toplumdaki Yeri
ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
AİLE bilgidagi.com.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ
TOPLUMSAL KURUMLAR VE AİLE ÇIKMIŞ SINAV SORULARI MURAT YILMAZ
BAŞKALARININ İNANÇLARINA HOŞGÖRÜLÜ OLMAK
Dönemlere Ayrılma Her dönüm noktası, hem yeni bir gelişmenin başlangıç noktası, hem de bir önceki gelişmenin doruk noktası olmaktadır.
‘’……eski dönemin hurafelerinden ve doğuştan var olan özelliklerimizle hiç de ilişkisi olmayan yabancı fikirlerden, doğudan ve batıdan gelebilen etkilerden.
AİLEM VE DİN pedagojiformasyon.com.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRKİYE’YE YÖNELİK TEHDİTLER
SABİHA GÖKÇEN.
AHLAK NEDİR?.
ATATÜRK'ÜN YAPTIĞI YENİLİKLER
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
Aileye Karşı SEVGİ VE SAYGI
DEĞERLER EĞİTİMİ SEVGİ VE SAYGI.
Atatürk ilkeleri.
AİLENİN TÜRLERİ VE İŞLEVLERİ
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
Eğitim ve Toplumsal Değişme
Öğretmenlik Mesleği.
ATATÜRK’ÜN İNSAN HAK VE HÜRRİYETLERİNE VERDİĞİ ÖNEM
DİL-KÜLTÜR-UYGARLIK İLİŞKİSİ
KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMASI İÇİN YAPABİLECEKLERİMİZ VAR !
TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR
SAYGI NE DİR?. SAYGI NE DİR? Dilimizde bu kelime hürmet karşılığı kullanılmaktadır Dilimizde bu kelime hürmet karşılığı kullanılmaktadır . Saygı bir.
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Ü CRETSIZ AILE IŞÇISI Aile fertlerinden bir ya da bir kaçının sahip olduğu işletmelerde herhangi bir ücret almaksızın çalışan aile fertleridir. Bu kişiler.
Öğretmenlik Mesleğine Giriş
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
AİLENİN TANIMI, ÖNEMİ VE TARİHSEL GELİŞİMİ
YÖNETİM BİÇİMLERİ MONARŞİ OLİGARŞİ TEOKRASİ CUMHURİYET.
Türk Medeni Kanununun Kabulü (17 Şubat 1926): Evlenme, boşanma, miras ve aile hukuku ile ilgili kanunlar medeni hukuk kapsamındadır. Avrupa devletlerinde.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ
TBMM’den geçmişte ve bugün yer alan kadın milletvekillerimiz
DERS İÇERİĞİNİN TANITILMASI
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 14. Hafta: Sosyal Hayatı Etkileyen Din
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
Kültür ve Özellikleri.
TOPLUMSALLAŞMA - SOSYALİZASYON
YARGI KARARLARI.
Toplumsal Gruplar. Toplum sınırları belli bir doğal çevrede ortak amaçlar için bir araya gelen, birbiri ile ilişki, iş birliği ve dayanışma içinde olan.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EVİMİZ VE AİLEMİZ Bekleriz….
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İKİ SAVAŞ ARASI DÜNYA VE MİLLETLER CEMİYETİ
Sunum transkripti:

Türk Töresinde Kadın VE aile

Toplumun temel kurumlarının en önemlisi olarak kabul edilen aile sosyal ve tarihi bir olgudur.Diğer kurumlar gibi aile de var olduğu bütünün bir parçasıdır.

Tarihinin akışı içerisinde bir toplum düzeni hangi değişmeleri geçirmişse aile de bütün bunlara bağlı olarak değişmeler yaşamıştır.

Bu tarihi değişim her aileyi meydana getiren kadın erkek veya çocukların karşılıklı olarak statülerde ve ailenin fonksiyonlarında ortaya çıkan değişikler boyutunda ele alıp incelenmelidir.

Birsen Gökçe ye göre ’aile ana, baba ve çocuklar ve her iki tarafın kan akrabalarında(aile biçiminin gereğine göre) meydana gelmiş ekonomik ve toplumsal bir birliktir.Eşler çocuk sahibi oldukları anadan itibaren aile sadece bir birlik olmaktan çıkıp daha kapsamlı bir anlam kazanır.Çocuk için aile onun daha büyük çaptaki topluluklara hazırlayan küçük bir topluluk modeli olmaktadır.’

Sumner ve Keller ‘aile kurumu gelenek ve göreneklerle çevrili hayati bir ilgi ve eylem alanı olarak kabul etmektedirler.’

Ziya GÖKALP aileyi toplumun en küçük modeli olarak görmekte , güçlü aileyi güçlü millet ve devletin temeli olarak kabul etmektedir

Eski Türklerde Kadın Statüsü Dünyanın en demokrat kavmi eski Türkler olduğu gibi en feminist nesli de Türklerdir.Zaten feminizmi demokrasinin kadınlara ait tecellisinden ibarettir.

Türk milletinde aile her zaman en önemli sosyal birlik olarak kabul edilmiştir.Bu sebeple ailenin temelini meydana getiren kadın yüce bir mertebeye konulmuştur.

Türklerde anı olmak en değerli bir özelliktir Türklerde anı olmak en değerli bir özelliktir.Ana olan kadının toplumsal statüsü yükselmektir.Kadın erkeğin biricik yoldaşı çocukların anası kız kardeşi ve anası olarak değerlidir.

Osmanlı da Kadın Hakları Osmanlı da İslam dininin kuralları geçerli olduğu için Osmanlı da kadın hakları denildiği zaman İslam da ki kadın haklarına bakmak gereklidir.

İslam dini kadın hakları üzerinde titizlikle durmuş ve kadına hiçbir ve sistemin veremediği değeri vermiştir.Bazıları tarafından kadının kafes arkasında tutulduğu ve haklarından mahrum edildiği iddia edilse bile tarafsız olarak durumu değerlendirenler gerçekleri açıkça ifade etmektir.

Misyonerlerin Türk Ailesi Üzerindeki Çalışmalrı Üçüncü bin yılda Asya’yı Hıristiyanlaştırmayı kendine hedef edinen ve bunu anahtarı olarak Türkiye'yi gören Hıristiyan dünyası ve misyonerler ve onların zihinsel vaftiz ettikleri devriştikleri kişiler ülkemizde batılı kadın modelini önümüze getirdiler.

İslam toplumlarına karşı kız eğitim okulları ile açtıkları savaşın bir adım sonrası olan batılı kadın modeli ve kadın üzerinden İslam dünyası parçalanmak istenmektedir.