Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sosyolojinin Konusu ve Alanı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sosyolojinin Konusu ve Alanı"— Sunum transkripti:

1 Sosyolojinin Konusu ve Alanı

2 Sosyoloji en genel anlamıyla toplum bilimdir
Sosyoloji en genel anlamıyla toplum bilimdir. Özellikle çağdaş toplumların gelişimini inceler.

3 Sosyoloji bilimin cevap aradığı sorulardan bazıları;
*Toplum yaşamı insan için neden önemlidir? *Toplum yaşamı insanı nasıl etkiler? *İnsanlar değişmeye neden ve nasıl reaksiyon gösterirler? *Toplumsal bilinç ne demektir? *Dünyada bir çok insan savaş istemediği halde niçin savaşlar artarak devam ediyor? İşte Sosyoloji Bilimi bunlar ve bunlar gibi onlarca soruyu yanıtlayan en kısa şekliyle “Toplum Bilimi”dır. Bu arada “Sos” nedir? Hangi kelimenin başına “Sos” getirirsiniz o kelimenin insanlarla ilgili bir yönü olur. Yani “Sos” toplumsal anlamına gelmektedir. “Sosyoloji”,”Sosyotarih”, “Sosyalizm”. “Sosyal Demokrat” “Sosyal Psikoloji” ... v.s de de bu durumun örneklerini görmek mümkündür.

4 Sosyolojinin ilgi alanı çok geniştir
Sosyolojinin ilgi alanı çok geniştir. İnsanı ve toplumu ilgilendiren tüm konular, sosyolojinin araştırma alanına girer. İlgilendiği konulardan birisi de; geleneksel toplum yapısı ile modern toplum yapısının karşılaştırılmasıdır. Hatta kimi zaman aşağıdaki fotoğrafta olduğu toplumda gördüğü diyalektik bağlantıları açığa çıkartır. Bu bağlantılardan akıl yürütmeler yapar.

5 “TRENDY” GELENEKSELLE YENİNİN , DİNSELLİKLE TEKNOLOJİNİN BİRARAYA GELDİĞİ FOTOĞRAFA DA ''TRENDY'', (ÇOK MODA) ADI KOYULMUŞ

6 Genel olarak, gelenek, görenek, örf-adet, töre gibi konuları da araştırır. Toplumlar, bu kurumlar vasıtası ile birbirinden ayrışmaktadır. Değer yargısı yüklemeden, toplumda “olanı” araştırır.

7

8 ÜZERLERİNDE NADİREN KUMAŞ PARÇASI YA DA HAYVAN DERİSİ TAŞIYORLAR VE GENELLİKLE ÇIPLAK DOLAŞIYORLAR. KÜLTÜRLERİ ONLARA BEDENLERİNİ SAKLAMAYI DEĞİL , TAM TERSİNE AÇIKÇA ORTAYA KOYMAYI ÖĞRETİYOR

9 EVLENEN KADININ DUDAĞI YARILIP BİR TABAK TAKILIYOR
EVLENEN KADININ DUDAĞI YARILIP BİR TABAK TAKILIYOR. DUDAK BÜYÜDÜKÇE TABAK DA BÜYÜTÜLÜYOR. TABAK NE KADAR BÜYÜKSE , KADININ KOCASININ VERDİĞİ HAYVAN SAYISI DA O KADAR ARTIYOR. DUDAK TABAĞI BİR GÜZELLİK UNSURU SAYILIP BİR SÜS EŞYASI OLARAK TAŞINIYOR. KADIN ERKEK HEPSİ BEDENLERİNİ SEVİYOR , SÜSLÜYOR VE BİRBİRLERİNDEN SAKLAMIYORLAR.

10 SURMA ERKEKLERİ BOYANMAK İÇİN NEHİR KIYISINA İNİYORLAR
SURMA ERKEKLERİ BOYANMAK İÇİN NEHİR KIYISINA İNİYORLAR. BURADA BEYAZ KÖK BOYASIYLA BEDENLERİNE GELENEĞİN ÇİZGİLERİNİ ÇEKİYORLAR. KABİLEVİ DESEN , AYAKTAN BAŞA DÜZ ÇİZGİLER BİÇİMİNDE. ERKEKLER İÇİN BOYANMAK SADECE SÜS İÇİN DEĞİL AYNI ZAMANDA DÜŞMAN KABİLELERİN ERKEKLERİ KARŞISINDA KORKUTUCU OLMAYI , ONLARA GÖZDAĞI VERMEYİ HEDEFLİYOR.

11 Geleneksel olan ile “moda” olan arasındaki ayrıma dikkat çeker.

12 ÇOK YAKIŞIKLIYIM

13 Farklılıkların kaynağına bakar.

14

15 Toplumda geçerli olan kurallar vasıtası ile toplumun yapısını ortaya koymayı amaçlar.

16

17 Farklılıklarımızla birlikte aynı toplumda yaşama bilinci verir
.

18 Savaş ve çatışmaların halkı nasıl etkilediğine bakar.

19 BABA VE OĞUL

20 İnsanların çevreye verdikleri zararlarla ilgilenir.

21


"Sosyolojinin Konusu ve Alanı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları