Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“ “Bugün olduğu gibi, ömrümün sonuna kadar milletin hizmetinde olmakla iftihar edeceğim.” Mustafa Kemal ATATÜRK “Bugün olduğu gibi, ömrümün sonuna.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“ “Bugün olduğu gibi, ömrümün sonuna kadar milletin hizmetinde olmakla iftihar edeceğim.” Mustafa Kemal ATATÜRK “Bugün olduğu gibi, ömrümün sonuna."— Sunum transkripti:

1

2

3

4 “Bugün olduğu gibi, ömrümün sonuna kadar milletin hizmetinde olmakla iftihar edeceğim.” Mustafa Kemal ATATÜRK “Bugün olduğu gibi, ömrümün sonuna kadar milletin hizmetinde olmakla iftihar edeceğim.” Mustafa Kemal ATATÜRK

5 “TÜRK DİL KURUMU” internet sitesine girip, “Söz Bul” kutusuna “HİZMET” yazdım. “TÜRK DİL KURUMU” internet sitesine girip, “Söz Bul” kutusuna “HİZMET” yazdım.

6 hizmet isim Arapça ¬idmet 1. Birinin işini görme veya birine yarayan bir işi yapma: "Vatan, evladının hizmetini bekliyor." Ö. Seyfettin. 2. Görev, iş: "Askerlik hizmeti."-. 3. Bakım, özen, ihtimam: "Bu bahçe çok hizmet ister."-. İşte SONUÇ:

7 Birbirinden güzel üç anlam... İlk ikisi; kişiyi çalışmaya özendiren, aktiviteyi destekleyen anlamlar... Üçüncü ise “HİZMET” İ, yaşama anlam katan bir kelimeyle, “ÖZEN” ile ilişkilendiriyor. Birbirinden güzel üç anlam... İlk ikisi; kişiyi çalışmaya özendiren, aktiviteyi destekleyen anlamlar... Üçüncü ise “HİZMET” İ, yaşama anlam katan bir kelimeyle, “ÖZEN” ile ilişkilendiriyor.

8 “Hizmet eden kimse”yi ifade etmesi gereken “HİZMETÇİ”yi yazdım “Söz Bul” kutucuğuna........................ Karşıma, şu açıklama geldi: “Hizmet eden kimse”yi ifade etmesi gereken “HİZMETÇİ”yi yazdım “Söz Bul” kutucuğuna........................ Karşıma, şu açıklama geldi: Sonra,

9 hizmetçi isim 1. Hizmet gören kimse. 2. Belli bir ücretle ev işlerini yapmak için tutulan kadın: "Arkasından, kucağı paketlerle dolu hizmetçi kızla içeri giriyorlar." Y. Z. Ortaç.

10 Dilimizdeki bu güzel sözcüğün, genellikle İKİNCİ anlamıyla kullanıldığını düşündüğümde, içim sızladı... Oysa birilerine ya da bir şeylere; özenle, sevgiyle yararlı olabilmenin –diğer deyişle- “HİZMET EDEBİLMENİN” hazzına doymak mümkün müdür? Dilimizdeki bu güzel sözcüğün, genellikle İKİNCİ anlamıyla kullanıldığını düşündüğümde, içim sızladı... Oysa birilerine ya da bir şeylere; özenle, sevgiyle yararlı olabilmenin –diğer deyişle- “HİZMET EDEBİLMENİN” hazzına doymak mümkün müdür?

11 Öyleyse “Hizmetçi” deyince neden, “ÜÇ KURUŞ EKMEK PARASI KAZANMAK İÇİN, BAŞKALARININ TEMİZLİK VE EV İŞLERİNİ YAPAN KADINLAR” akla gelir? Öyleyse “Hizmetçi” deyince neden, “ÜÇ KURUŞ EKMEK PARASI KAZANMAK İÇİN, BAŞKALARININ TEMİZLİK VE EV İŞLERİNİ YAPAN KADINLAR” akla gelir?

12 Daha da önemlisi, bu sözcük; sıfat olarak, üçüncü şahıslar için kullanıldığında, -istesek de istemesek de, bilincinde olsak da olmasak da- lehimize bir statü farkı yaratıp, vurgulamaz mı?............ Herhangi bir vesileyle, “Hizmetçiyim!” diyenlere de, “Rica ederim...” diye cevap verme ihtiyacı duyulmaz mı? Daha da önemlisi, bu sözcük; sıfat olarak, üçüncü şahıslar için kullanıldığında, -istesek de istemesek de, bilincinde olsak da olmasak da- lehimize bir statü farkı yaratıp, vurgulamaz mı?............ Herhangi bir vesileyle, “Hizmetçiyim!” diyenlere de, “Rica ederim...” diye cevap verme ihtiyacı duyulmaz mı?

13 Oysa az önce değindiğim üzere, kelimenin kökü (her ne kadar sözlükte “İsim” olarak geçse de) günümüzde ender rastlanan, ŞANSLI kişilerin başarabildiği bir fiil olan, “HİZMET” değil midir? Hele hele, hizmet ettiğimiz, kendi VATANIMIZ VE MİLLETİMİZ olursa... Hele hele, hizmet ettiğimiz, kendi VATANIMIZ VE MİLLETİMİZ olursa...

14 Gelin şimdi yine, Büyük önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ ü dinleyelim: Gelin şimdi yine, Büyük önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ ü dinleyelim:

15 “Benim için dünyada en büyük mevki ve ödül, milletin bir ferdi olarak yaşamaktır. Eğer ALLAH beni bunda muvaffak etmiş ise, şükrederim. Bugün olduğu gibi ömrümün sonuna kadar MİLLETİN HİZMETİNDE OLMAKLA iftihar edeceğim.” “Benim için dünyada en büyük mevki ve ödül, milletin bir ferdi olarak yaşamaktır. Eğer ALLAH beni bunda muvaffak etmiş ise, şükrederim. Bugün olduğu gibi ömrümün sonuna kadar MİLLETİN HİZMETİNDE OLMAKLA iftihar edeceğim.”

16 “MİLLETİN HİZMETİNDE OLMAK”, ya da günümüz koşullarında ihtiyaç duyulduğu üzere, “MEMLEKETİN HİZMETİNDE OLMAK”... “MİLLETİN HİZMETİNDE OLMAK”, ya da günümüz koşullarında ihtiyaç duyulduğu üzere, “MEMLEKETİN HİZMETİNDE OLMAK”...

17 BUNU BAŞARABİLİYOR MUYUZ, BAŞARABİLİR MİYİZ? KENDİMİZE SIK BU SORUYU SORALIM. BUNU BAŞARABİLİYOR MUYUZ, BAŞARABİLİR MİYİZ? KENDİMİZE SIK BU SORUYU SORALIM.

18 DAHA AYDINLIK BİR GELECEK YARATMA KONUSUNDA DAHA AYDINLIK BİR GELECEK YARATMA KONUSUNDA yol göstersin, umut versin... yol göstersin, umut versin... Soralım ki, yanıtlarımız bize, Soralım ki, yanıtlarımız bize,

19 aslidincman@mynet.com aslidincman@mynet.com İnönü Cd. No:402 Petek Apt. D-20 35290 Göztepe - İZMİR -TÜRKİYE TEL:+90 (232) 244 42 96 Belgegeçer: (232) 243 48 60 (Bilgisayara bağlıdır ) İnönü Cd. No:402 Petek Apt. D-20 35290 Göztepe - İZMİR -TÜRKİYE TEL:+90 (232) 244 42 96 Belgegeçer: (232) 243 48 60 (Bilgisayara bağlıdır ) www.aslidincman.wordpress.com www.aslidincman.wordpress.com


"“ “Bugün olduğu gibi, ömrümün sonuna kadar milletin hizmetinde olmakla iftihar edeceğim.” Mustafa Kemal ATATÜRK “Bugün olduğu gibi, ömrümün sonuna." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları