PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STRATEJİK PLAN STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ
Advertisements

T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Mart 2013
YIL SONU YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER ve HATIRLATMALAR
1 Stratejik Yönetim Sistemi Projesi Çerçevesinde Stratejik Planlama Adımları MURAT KAYMAK 25 Ağustos 2006 Ankara.
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU (Gider süreci)
MERSİN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANLAMA ÇALIŞMASI
MALİYE SGB.NET Maliye Bakanlığı- SGB-Bilgi Paylaştıkça Çoğalır-2009.
Ahmet Emre Öz Maliye Uzmanı 21 kasım 2013
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Doç. Dr. Ahmet KESİK Strateji Geliştirme Başkanı.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
MALİYE SGB.NET SİSTEMİ DEVİR PROTOKOLÜ İMZA TÖRENİ
Stratejik planlama ve performans esaslı bütçeleme MADDE 9 : Kamu idareleri; kalkınma planları, programlar, ilgili mevzuat ve benimsedikleri temel ilkeler.
5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Kamu Mali Sisteminde Gerçekleştirilen Yapısal Değişiklikler ve Üniversitemiz Açısından Yeni Mali Sistemin.
Strateji Geliştirme Başkanlığı SGB.net Sistemi Genel Tanıtımı
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Finansal Planlama Birimi Sorumlusu HOŞGELDİNİZ
DEFTERDARLAR ÇALIŞMA TOPLANTISI
FAALİYET, PROJE VE EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI
. Stratejik Yönetim Hatice CELEP II. Maliye Uzmanları Eğitimi.
BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
Plan Program Dairesi Başkanlığı Görev Tanımları Genel Müdürlüğümüzün yıllık bütçesini, yatırım programlarını hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak, Genel.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
İL DÜZEYİNDE KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YÜRÜTTÜKLERİ FAALİYETLERİN STRATEJİK PLAN VE PERFORMANS PROGRAMLARINA UYGUNLUĞUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU.
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
Harcama Yetkilileri.
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
İZLEME & DEĞERLENDİRME Maliye Bakanlığı Grup Çalışması
Madde-2) Kurumların merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında yer alan tüm birimlere ait kodların güncellenmesi işlemlerinde kurumların strateji geliştirme.
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
"Harcama Yönetim Modülü” 2008 yılından beri Maliye Bakanlığı Merkez ve Taşra Birimlerinde kullanılmaktadır. Modül Kamu harcamalarına ilişkin verilerin.
Performans Esaslı Bütçeleme Harcama Yetkilileri ve Yetki Devri
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
Performans Programları/ Eylem Planları
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 2006 Yılı Bütçesi Ocak-Haziran Dönemi Bütçe Uygulama Sonuçları.
2008 Yılı Analitik Bütçe Sınıflandırması T.C. MALİYE BAKANLIĞI BÜTÇE ÇALIŞMALARI ARALIK 2007.
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanması
Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü 2005 Performans Programı Salim DEMİRHAN Devlet Bütçe Uzmanı 12 Ocak 2004 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol.
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRÜLÜĞÜ
ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI; *Harcamanın (Giderin) sınıflandırılması 4 bölüm *Harcamanın (Giderin) sınıflandırılması 4 bölüm 13 basamaktan oluşur. 13.
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
YATIRIM PROJE TEKLİFİ NASIL HAZIRLACAK?
HARCAMA.
İDARİ ve MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2011 MALİ YILI BÜTÇE HAREKETLERİ.
İDARİ ve MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2009 BÜTÇE HAREKETLERİ.
Stratejik Planlama ve Performans Esaslı Bütçeleme MADDE 9 : Kamu idareleri; kalkınma planları, programlar, ilgili mevzuat ve benimsedikleri temel ilkeler.
İDARİ ve MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2010 BÜTÇE HAREKETLERİ.
DÜZCE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI.
DÖNEMİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI HAZIRLIK SÜRECİ
BÜTÇE TEKLİFİ HAZIRLAMA KLAVUZU
BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ 2017 ŞUBAT AYLIK BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ RAPORU
OCAK BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ RAPORU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ 2017 MAYIS AYLIK BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ RAPORU
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ 2017 NİSAN AYLIK BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ RAPORU
BÜTÜNLEŞİK KAMU MALİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMİ
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
STRATEJİK YÖNETİM SİSTEMİ
Sunum transkripti:

PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME Strateji Geliştirme Başkanlığı Bütçe ve Performans Programı Müdürlüğü

Bütçe ve Performans Programı KAVRAMLAR VE SÜREÇ Stratejik Plan Bütçe ve Performans Programı Performans P. Bütçe İzleme Değerlendirme Performans Esaslı Bütçeleme Sistemi Stratejik Yönetim sistemi

Performans Esaslı Bütçe (PEB) nedir? Kaynakların performans esasına göre dağıtılmasını temel alan ve hesap verebilirliği sonuç odaklı bir yapıya taşıyan bütçeleme yaklaşımıdır. Bu sayede; Kaynak kullanımında etkinlik artışı ve Kaynak dağıtımında rasyonellik hedeflenmektedir.

Uygulama 1. AŞAMA Performans Programı: Bütçe ile ilişkisini net olarak ortaya koymaksızın ve sadece bütçe hazırlama aşamasına yoğunlaşmış bir yapı. 2. AŞAMA Performans Esaslı Bütçe: Bütçe ile Performans Programı dokümanının tek bir belge haline getirildiği, hazırlama, uygulama ve değerlendirmeyi de içeren bir yapı.

Stratejik Yönetim Sistemi Faaliyet / Proje Performans Hedefi 1.1.1 Maliyet Harcama Birimi A Faaliyet / Proje Performans Hedefi 1.1.2 Stratejik Hedef 1.1 Performans Hedefi 1.2.1 Faaliyet / Proje Harcama Birimi B Maliyet Performans Hedefi 1.2.2 Faaliyet / Proje T E M A Stratejik Amaç 1 Performans Hedefi 2.1.1 Faaliyet / Proje Harcama Birimi A Maliyet Performans Hedefi 2.1.2 Faaliyet / Proje Stratejik Hedef 1.2 Performans Hedefi 2.2.1 Faaliyet / Proje Harcama Birimi B Maliyet Performans Hedefi 2.2.2 Faaliyet / Proje Stratejik Plan Performans Programı Bütçe

PBB Model Stratejik Hedef Stratejik Amaç Tema Performans Hedefi …. % 55 Performans Hedefi 3 Performans Hedefi 2 Performans Hedefi 1 PH 1- Lisansüstü eğitim gören personel sayısının toplam personele oranını % 1 oranında artırmak. Açıklama: Performans Göstergesi 1- …………………. % 27 2- …………………. % 12 3- ………………… 3 adet 4- ………………… 2 defa 1- Tek bir Orta … 11- Kaynakların …. 15- İnsan kaynak ….. …….. 1- Ekonomik büyüme. …… 4- Hizmetten yararla… …….. 1- Politika belirlemeye.. 2- Kamu kaynakların … 3- Kurumsal gelişim….. ………… % 45 % 10 % 90 Fonksiyonel S. % 50 01.1.1.00- Fonksiyonel 01.1.1.01- Fonksiyonel …… 10.9.9.09- Fonksiyonel Faaliyet/Proje (FP) No: 1 Kurumsal Kod: F/P:Eğitim Faaliyeti Açıklama: …………………….. ……………………. …………………….. Faaliyet Düzeyi Eğitim sayısı 27 FTS % 50 1- Genel Bütçe 2- Özel Bütçe ……. 8- Özel Ödenek İlişkiler Maliyet 01- Personel Giderleri 02- SGKDPG ……… 09 ……… FS FTS % 1 FS FTS % 99 PBB Model

PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ Performans Hedeflerinin Belirlenmesi Performans Göstergesi Belirlenmesi Faaliyet ve Projelerin Belirlenmesi Maliyet Tespiti

PERFORMANS HEDEFİ (PH) İdarelerin, stratejik hedeflerine ulaşmak için bir mali yılda gerçekleştirmeyi amaçladıkları performans seviyelerini gösteren çıktı- sonuç odaklı hedeflerdir. Performans hedefi genellikle; - performans tanımı ve - rakamsal hedeften oluşur. Rakamsal hedef konulamadığı durumlarda mevcut durumun iyileştirilmesi de hedef olarak belirlenebilir.

PERFORMANS GÖSTERGESİ (PG) Performans hedeflerinin belirlenmesine, anlaşılmasına ve izlenebilmesine yardımcı olmak üzere üretilen her türlü rakamsal değerdir.

Performans Hedefi Kartı Birim SGB MB Stratejik Amaç A1 MB Stratejik Hedef H3 2008 Yılı Performans Hedefi 2008 yılı sonuna kadar genel denge modeli geliştirerek 5 sektöre uygulanacaktır   Performans Göstergesi Performans Göstergesi Değerleri ve Hedefleri 2006 G 2007 G 2008 H 2009 H 2010 H Genel denge modeli uygulanan sektör adedi 5 10 20 Sektör bazında yayımlanan rapor sayısı 15 40 Dağıtılan rapor sayısı 50 100 1500 Faaliyet Proje Maliyet Bütçe Diğer Oran Toplam F - Sektörel ve Ekonomik Analiz  173 173   0 40 %   69 P - Genel Denge Modeli 27 100 % TOPLAM  96

FAALiYET/PROJE (FP) Stratejik planda yer alan amaç ve hedeflerin gerçekleşmesini sağlayan ve başlı başına bir bütünlük oluşturan yönetilebilir ve maliyetlendirilebilir etkinliklerdir. Faaliyet: Bütçedeki cari ödeneklerle gerçekleştirilir. Proje: Bütçedeki yatırım ödenekleriyle gerçekleştirilir.

Faaliyet / Proje Kartı (DEVAM) TOPLAM x Birim SGB Faaliyet / Proje Adı ve No Sektörel ve Ekonomik Analiz 71 Faaliyet x Proje   Başlangıç: Bitiş: Sorumlu Daire Başkanı Faaliyet Seviyesi (Çıktı) 5 sektörel analiz Faaliyet / Projenin İlgili Olduğu Performans Hedefi ve Ağırlığı Stratejik Amaç Stratejik Hedef Performans Hedefi Ağırlığı A1 H3 2008 yılı sonuna kadar genel denge modeli geliştirilerek 5 sektöre uygulanacaktır 80 % H7 2008 Yılı içerisinde 6 Adet Ekonomik Rapor hazırlanacaktır. 20 % Proje/Faaliyet Maaliyetleri (Ekonomik Sınıflama) Bütçe Kodu Açıklama Ödenek (YTL) 01.1.1 Personel maaşları 100 03.5.1 Müşavir Firma ve Kişilere Ödemeler 30 03.7.2.01 Bilgisayar Yazılım Alımları ve Yapımları 10 03.2.1 Kırtasiye ve Büro Malzemesi Alımları 5 06.3.1. Bilgisayar Yazılımı Alımları 20 Destek Faaliyetleri 8  TOPLAM 173 (DEVAM)

FONKSİYONEL SINIFLANDIRMA FİNANSMAN TİPİ SINIFLANDIRMA (DEVAM) FONKSİYONEL SINIFLANDIRMA Bütçe Kodu Açıklama Karşılanan ihtiyaç 01.1.2.00 Finansal ve Mali Hizmetler 173    TOPLAM FİNANSMAN TİPİ SINIFLANDIRMA Gene Bütçe Özel Ödenek

Sabit Maliyetler Kartı Birim Strateji Geliştirme Başkanlığı   Sabit Maliyetin İlgili Olduğu Faaliyet / Proje ve Ağırlığı Faaliyet / Proje Ağırlığı Ödenek (YTL) 71 No'lu F. (Sek. ve E. Analiz) 10% 8 72 No'lu Faaliyet 20% 16 73 No'lu Faaliyet 70% 56 TOPLAM 80 Sabit Maliyet Kalemleri Bütçe Kodu Açıklama 03.2.2.01 Su alımları 20 02.2.3.03 Elektrik alımları 15 03.5.2.02 Telefon Giderleri 45

Harcama Birimlerinde Durum Bakanlık seviyesi Harcama birimi seviyesi Proje 3 Faaliyet 1 Faaliyet 2 Maliyet Maliyet Maliyet Maliyet Maliyet Maliyet

PEB UYGULAMA Ödeme Emri Belgesi Bütçe İşlemleri Stratejik Hedef 1- Tek bir Orta … 11- Kaynakların …. 15- İnsan kaynak ….. …….. Stratejik Hedef Performans Hedefi …. Performans Hedefi 3 Performans Hedefi 2 Performans Hedefi 1 PH 1- Lisansüstü eğitim gören personel sayısının toplam personele oranını % 1 oranında artırmak. Açıklama: Performans Göstergesi 1- …………………. % 27 2- …………………. % 12 3- ………………… 3 adet 4- ………………… 2 defa % 45 % 55 % 10 % 90 Faaliyet/Proje (FP) No: 1 Ödeme Emri Belgesi Kurumsal Kod: F/P:Eğitim Faaliyeti Açıklama: …………………….. ……………………. …………………….. Faaliyet Düzeyi Eğitim sayısı 27 Bütçe İşlemleri İlişkiler Maliyet 01- Personel Giderleri 02- SGKDPG ……… 09 ……… FS FTS FS FTS PEB UYGULAMA

Teşekkürler… tugce.donmez@manas.kg