OSMANLI TARİHİ ARİF ÖZBEYLİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
2.KONU: II.MAHMUT DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
Advertisements

ETKİLEDİK, ETKİLENDİK AMA NASIL?
OSMANLI DEVLETİ’NDE 18.YÜZYIL ISLAHATLARI
Osmanlı Devleti’nde ıslahatlar hangi alanlarda yapılmıştır?
III. Mustafa ( ) Tahta Geçme Yaşı: 40.9 Saltanat Süresi:16.3
LALE DEVRİ ISLAHATLARI
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi….
OSMANLI TARİHİ GERİLEME DEVRİ ( )
OSMANLI DEVLETİ’NİN DAĞILMA DÖNEMİ’NDEKİ (19.YÜZYIL) SİYASAL OLAYLAR
ÇANAKKALE ZAFERİ SAVAŞIN NEDENLERİ.
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
ÇANAKKALE SAVAŞI OKAN KAZAKLAR 9-C 548.
Avrupa’da Düşünce ve Ekonomi Alanındaki Gelişmeler
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
DERS:SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN:SALİH GÖÇOĞLU HAZIRLAYAN:EMRE CAN ALBAŞ
Birinci Dünya Savaşı.
SÜMER İLKÖĞRETİM OKULU
ÜLkeLer Arası KöprüLer
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
OSMANLI TARİHİ ARİF ÖZBEYLİ.
1.DÜNYA SAVAŞI.
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
Hazırlayan Faruk KARADAĞ
ÇANAKKALE SAVAŞI
sandıklı imam hatip lisesi
I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
I. MAHMUT( ) Tahta Geçme Yaşı: 34.2 Saltanat Süresi:24.2
1.DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI DEVLETİ HANGİ CEPHEDE?
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİ HAZIRLAYAN ETKENLER
Duraklama Dönemi OSMANLI-RUSYA İLİŞKİLERİ

Sultan III.Selim ve «Nizam-ı Cedid»
II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ.
Çanakkale Savaşı.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
Canakkale savaslari Yaprak yurdakul. Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve milliyetçilik akımları.
I.DÜNYA SAVAŞI
I. DÜNYA SAVAŞI ÖSS- YGS SORULARI.
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
20. YÜZYIL BAŞLARI OSMANLI DEVLETİ
AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ
AMERİKA’NIN BAĞIMSIZLIĞI VE FRANSIZ DEVRİMİ
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
KURTULUŞ SAVAŞI.
Duraklama Devri Siyasi Olayları
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
Gerileme Dönemi Islahatları
YENİLİKLER VE OSMANLI DEVLETİ
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI SORU PROĞRAMI
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI
1.DÜNYA SAVAŞI.
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR.
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
III. Ahmet LALE DEVRİ Yenilikleri Yenilikleri Nedim hazırlayıcısıdır?
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
TARİH PROJE ÖDEVİ KONU:TANZİMATTAN MEŞRUTİYETE ÖĞRENCİNİN: ADI : ADEM MERT SOYADI : ÜNALAN SINIFI : 10/D NUMARASI : ÖĞRETMENİ : HASRET GÜLBAŞARAN.
1. DÜNYA SAVAŞI. 1.DÜNYA SAVAŞI’NIN TARİHLERİ I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş.
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DURAKLAMANIN NEDENLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-Almanya’nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere’ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren.
Sunum transkripti:

OSMANLI TARİHİ ARİF ÖZBEYLİ

III. Selim (1789-1807) Tahta Geçme Yaşı: 27.4 Saltanat Süresi:18.2 Saltanat Sonundaki Yaşı:46.5 Ölüm Yaşı:46.7

Bu sırada Fransız İhtilali çıktığı için Avusturya savaştan çekildi Bu sırada Fransız İhtilali çıktığı için Avusturya savaştan çekildi. Yapılan Ziştovi Antlaşmasıyla eski sınırlar geçerli oldu.

Yalnız kalan Rusya Osmanlı Devleti ile Yaş Antlaşmasını imzalamıştır Yalnız kalan Rusya Osmanlı Devleti ile Yaş Antlaşmasını imzalamıştır. Bu antlaşma ile sınır Dinyester nehri sınır olmuş, Kırım’ın Rusya’ya ait olduğu kabul edilmiştir.

1798-1802 Osmanlı-Fransa Savaşı Kompo Formio antlaşması ile Venedik Avusturya ve Fransa arasında paylaşılmış Yediada ve Arnavutluk’taki bazı limanlar Fransa’ ya düşmüştür (1797).

Bu şekilde Osmanlı Devleti ile komşu olan Fransa ihtilal fikirlerini yaydığı gibi, Fransa’ya Osmanlı Devleti’nde yayılma düşüncesine de yol açtı.

Karada sadece İngiltere’ye karşı başarılı olamayan Fransa ,Onun sömürgelerine giden yollarını kontrol ederek etkisiz hale getirmeyi düşündü..

Bu amaçla Napolyon Bonapart Mısır’ı işgal etti Bu amaçla Napolyon Bonapart Mısır’ı işgal etti. Fakat Akka kalesi önlerinde Cezzar Ahmet Paşa komutasındaki Nizam-ı Cedit ordusuna yenildi

Bu Napolyon’un ilk yenilgisi, Nizam-ı Cedit’in ilk başarısı idi Bu Napolyon’un ilk yenilgisi, Nizam-ı Cedit’in ilk başarısı idi. Yapılan Paris Antlaşması ile Fransız kuvvetleri Mısır ve Suriye’yi boşalttı (1802).

1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı Napolyon’un kendisini imparator ilan etmesi diğer Avrupa devletlerini kaygılandırdı (1804).İngiltere ve Rusya’nın da dahil olduğu devletler Fransa’ ya karşı ittifak oluşturdular.

Osmanlı Devleti, Fransa’nın isteğiyle Rus taraftarı olarak bilinen Eflak ve Boğdan beylerini azletti. Ayrıca Boğazlar Rus gemilerine kapatıldı. Rusya bu durumu bir ültimatomla protesto etti.

İngiltere’de Rusya tarafını tuttu İngiltere’de Rusya tarafını tuttu. Verdiği ültimatomun sonucunu beklemeden Eflak ve Boğdan’ı işgal etti(1806).

Osmanlı Devleti ise Napolyon’un imparatorluğunu tanıdı Osmanlı Devleti ise Napolyon’un imparatorluğunu tanıdı. Napolyon’un Avusturya ve Rusya’ya kazandığı askeri başarılar Osmanlı Devleti’ni Fransa’ya daha da yaklaştırdı.

İngiltere’de Osmanlı Devleti’nden Eflak ve Boğdan beylerini görevlerine iade etmesini, Boğazların da açılmasını istedi. Osmanlı kabul etmedi.

Osmanlı ordusunun, Rusya’ ya karşı savaşmak üzere, Tuna boylarına hareket etmesinden sonra kısa bir sonra İstanbul’da Kabakçı Mustafa isyanı başladı . III.Selim tahttan indirilerek yerine IV.Mustafa getirildi.

IV.Mustafa (1807-1808) Tahta Geçme Yaşı: 27.9 Saltanat Süresi:1.2 Saltanat Sonundaki Yaşı:28.11 Ölüm Yaşı:29.2

Bu durumu kabul etmeyen Alemdar Mustafa İstanbul’ a gelerek III Bu durumu kabul etmeyen Alemdar Mustafa İstanbul’ a gelerek III. Selim’i tahta tekrar geçirmek istedi. Onun öldürülmesi üzerine II.Mahmut’u tahta geçirdi (1808).

III.Selim Devri Islahatları III.Selim dönemi ıslahatlarına genel anlamda Nizam-ı Cedit (Yeni düzen) adı verilmiştir. Nizam-ı Cedit aynı zaman bu dönemde oluşturulan ordunun adıdır. Bu ordu için irad- ı cedit adında bir hazine de oluşturulmuştur.

Avrupa’da daimi elçilikler kuruldu. Selimiye ve Levent kışlaları oluşturuldu. Tersanecilik ve topçu ocağı geliştirildi. Mühendishane-i Berr-i Hümayun (Kara Mühendishanesi) kuruldu. Yerli malı kullanılması teşvik edildi. Yabancı dil eğitimine önem verildi. Bazı eserler Türkçe’ye çevrildi.

"Beni güçlendiren başarılarım değil, yenilgilerim olmuştur."   n     SYDNEY POYNTZ