Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TARİH PROJE ÖDEVİ KONU:TANZİMATTAN MEŞRUTİYETE ÖĞRENCİNİN: ADI : ADEM MERT SOYADI : ÜNALAN SINIFI : 10/D NUMARASI : ÖĞRETMENİ : HASRET GÜLBAŞARAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TARİH PROJE ÖDEVİ KONU:TANZİMATTAN MEŞRUTİYETE ÖĞRENCİNİN: ADI : ADEM MERT SOYADI : ÜNALAN SINIFI : 10/D NUMARASI : ÖĞRETMENİ : HASRET GÜLBAŞARAN."— Sunum transkripti:

1 TARİH PROJE ÖDEVİ KONU:TANZİMATTAN MEŞRUTİYETE ÖĞRENCİNİN: ADI : ADEM MERT SOYADI : ÜNALAN SINIFI : 10/D NUMARASI : 15857 ÖĞRETMENİ : HASRET GÜLBAŞARAN

2 TANZİMAT FERMANI (3 Kasım 1839) II.Mahmut’un yerine geçen Abdülmecit de reform yanlısı idi bu nedenle devleti kurtarmak, batı desteğini sağlamak amacıyla Mustafa Reşit Paşa tarafından hazırlanan reform programını kabul etti.

3 MUSTAFA REŞİT PAŞA

4 FERMANA GÖRE 1- Müslüman ve Hristiyan tüm Osmanlı halkının ırz, namus, can, mal özgürlüğüne kavuşması 2- Vergilerin herkesin gelirine göre alınması 3- Mahkemelerin açık olması 4- Rüşvet ve iltimasın kaldırılması 5- Askerlik işlerinin bir düzene konulması ve askere alma, bırakılmanın sağlam bir esasa alınması 6- Herkesin mal ve mülk sahibi olabilmesi ve mirasçılarına bırakabilmesi

5 NEDENLERİ 1- Bu fermanın kabul edilmesindeki en önemli nedeni, devletin dağılmasını önlemektir 2- Gayrımüslimler ve yabancılar hedef alınarak çıkarılan bir fermandır 3- Dış baskılar sonucunda ortaya çıkmıştır(1856 Paris Antlaşması) 4- Fransa’nın ısrarı ile diğer devletlerin de katılımıyla (ingiltere,avusturya vs...) fermanın maddeleri belirlenmiştir. Islahat fermanı çıkış kaynağını yabancı devletlerden alır. Paris antlaşmasında yer aldığı için uluslar arası bir sorun haline gelmiştir. 5- Osmanlı devleti paris antlaşmasının şartlarını kendi lehine çevirebilmek için bu fermanı ilan etmek zorunda kalmıştır.

6 NOT Tanzimat Fermanının ilanıyla Osmanlı tarihinde yeni bir dönem açılmış (Tanzimat Devri) ve bu devir 1876’ya kadar devam etmiştir. Tanzimat Fermanı Müslümanlar tarafından tepkiyle karşılanmış, Gayri Müslimler ise yetersiz bulmuşlardır. Azınlık isyanlarını sona erdirememiştir. Hatta Avrupa’nın müdahalesine açık kapı bırakmıştır.

7 ÖNEMLİ 1- Kişi ve devlet hakları karşılıklı olarak düzenlenmiştir. 2 -İlk kez padişah gücü üzerinde kanun gücü egemen olmuş, padişahın yetkiler sınırlandırılmıştır. Not: Bu özelliklerle ferman anayasal nitelik kazanmıştır. 3 -Azınlıklar hukuksal olarak müslüman halka eşit hale getirilmiştir. 4 -Azınlıkların askere alınması öngörülmüş askerlik bir vatan görevi haline getirilmiştir.

8 TANZİMAT FERMANI’NIN SONUÇLARI Padişah kendi isteğiyle yetkilerini kısıtlamıştır. Kanun üstünlüğü kabul edilmiştir. Tanzimat Fermanı, Osmanlı Devleti’nde anayasacılığın başlangıcı kabul edilmiştir. Kişisel özgürlükler genişletilmiştir. Aydınların etkisiyle Osmanlı ülkesindeki Batılılaşma çabaları yoğunlaşmıştır. İnsan hakları konusunda yenilikler yapılmıştır. Tanzimat döneminde hukuk, yönetim, askerlik, eğitim ve kültür alanlarında yenilikler yapılmıştır.

9

10 KIRIM SAVAŞI (1853-1856) Mısır ve Boğazlar Sorunu'nun İngitere yararına çözülmesi, Osmanlı politikasının İngiltere ve Fransa tarafına kayması, Rusya'nın işine gelmemişti. Boğazlar'a hakim olma, Balkanları egemenlik altına alma düşüncelerini uygulamak için koşulların uygun olduğunu gören Rusya harekete geçti Bu sıralarda 1848 İhtilallerinin Avrupa devletlerinin siyasi durumunu sarsması Rusya'nın işini kolaylaştırmıştı. Rusya'nın Osmanlı Devleti üzerindeki amaçlarını gerçekleştirmesine yalnız İngiltere engel olabilirdi. Çar Nikola "Hasta adam" dediği Osmanlı Devleti'nin paylaşılmasını İngiltere'ye teklif etti. Fakat İngiltere, Osmanlı Devleti'nin varlığını kendi siyaseti bakımından gerekli gördüğü için bu teklifi kabul etmedi.

11 ANTLAŞMAYA GÖRE Osmanlı Devleti bir Avrupa devleti sayılarak Avrupa devletler hukukundan yararlanacaktı. Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğü Avrupa devletleri tarafından garanti altına alınacaktı. Karadeniz tarafsız hale getirilecek, bütün devletlerin ticaret gemilerine açık; fakat savaş gemilerine kapalı bulunacak, Osmanlı devleti ve Rusya, Karadeniz kıyılarında tersane ve donanma bulunduramayacaktı. 1841 Londra Antlaşmasıyla Boğazlar hakkında kabul edilmiş olan hükümler aynen yenilenecekti. Eflak ve Boğdan'a muhtariyet verilerek, buralar, Avrupa garantisine alınacaktı.

12 ÖNEMİ 1)Savaş sırasında Osmanlı Devleti ilk kez dış borç aldı. 2)Osmanlı Devleti bir Avrupa devleti sayıldı. 3)Rusya Balkanlardaki üstünlüğünü yitirdi. 4)Islahat Fermanının antlaşma metninde yer alması Avrupa devletlerine Osmanlının iç işlerine karışmada hukuki haklar sağladı.

13 PARİS ANTLAŞMASI’NA GÖRE 1. Osmanlı Devleti, bir Avrupa devleti sayılacak ve toprak bütünlüğü Avrupalı devletlerinin kefilliği altında olacak. 2. Rusya ve Osmanlı Devleti Karadeniz’de donanma bulundurmayacak ve tersane kuramayacak. 3. Karadeniz tarafsız hale getirilecek, Boğazlardan savaş gemisi geçmeyecek ve boğazlar ticaret gemilerine açık olacak. 4. Boğazlar, 1841 Londra Boğazlar Sözleşmesi ‘ne göre yönetilecek. 5. İki taraf birbirlerinden aldıkları yerleri geri verecekler.

14 6. Eflak ve Boğdan, Avrupalı devletlerin kefilliği altında ve özerk olacak. 7. Islahat Fermanı‘yla güvence altına alınan gayrimüslim haklarına, hiçbir devlet karışmayacak. 8. Tuna Nehri üzerinde ticaret gemileri serbestçe dolaşabilecek. Osmanlı Devleti’nin, galip devlet olarak masaya oturmasına rağmen, mağlup devet ile aynı konuma getiren antlaşmadır.

15 PARİS ANTLAŞMASI (1856)

16 Islahat Fermanı, Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş döneminde devletin yıkılmaktan kurtarılması için; siyasî kuruluşlar, kişi hakları, yeni kurumların kurulması konularında yapılması düşünülen köklü değişiklikler için Sultan Abdülmecid zamanında yayımlanan fermandır.

17 ISLAHAT FERMANI Tanzimat fermanı yeterli bulunmayarak, gayr-i müslimlere (müslüman olmayanlara) daha fazla haklarin verilmesi için 1856'da yayinlanan ferman. Gülhane Hatt-i hümayunu gibi, imparatorlukta yapilmasi kararlastirilan yeni bir düzenin program ve prensiplerini içine alir. Bu ferman esas olarak Tanzimat hükümlerini tekrarlayan, onlari açiklayan ve genisleten bir fermandir.

18 ÖNEMİ Hıristiyan halka haklar tanınma­sına rağmen Avrupalı devletler Hıristiyanlara istediği sözlerini geçirme hakkına sahip oldular. Tanzimat ve Islahat Fermanları ile Avrupalılar Osmanlı içindeki azınlıklara etken oldular.


"TARİH PROJE ÖDEVİ KONU:TANZİMATTAN MEŞRUTİYETE ÖĞRENCİNİN: ADI : ADEM MERT SOYADI : ÜNALAN SINIFI : 10/D NUMARASI : ÖĞRETMENİ : HASRET GÜLBAŞARAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları