Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR."— Sunum transkripti:

1

2 T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK

3 KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR.

4 2.ÜNİTE MİLLİ UYANIŞ:YURDUMUZUN İŞGALLERE KARŞI TEPKİSİ

5 1.DÜNYA SAVAŞI İLE İLGİLİ NELER DÜŞÜNÜYORSUNUZ???

6 a)GENEL NEDENLER SÖMÜRGECİLİK HAMMADE YARIŞI PAZAR REKABATİ SİLAHLANMA YARIŞI FRANSIZ İHTİLALİ SONRASINDA ÇIKAN MİLLİYETÇİLİK AKIMI

7 b)ÖZEL NEDENLER; Almanya ve Fransa arasındaki ALSAS LOREN sorunu. Rusya’nın PANSLAVİZİM politikası ve sıcak denizlere yani Akdeniz’e inme düşüncesi… Avusturya-Macaristan imparatorluğunun Balkanları ele geçirme düşüncesi…

8 c)Görünen nedeni(bahanesi) Sırplı bir vatandaşın Avusturya-Macaristan velihatinin öldürülmesi. VELİHATIN ÖLDÜRÜLMESİYLE İLE AVUSTURYA- MACARİSTAN SIRPLARA SAVAŞ AÇTI. SIRPLARIN KORUYUCULARI RUSLAR DA KARŞI SAVAŞ AÇTI. SAVAŞ BLOKLAR ARASINDA BAŞLAYIPT, ÜM DÜNYA’YA KISA SÜREDE YAYILDI.

9 BLOKLAR

10 SAVAŞA KATILAN DEVLETLER OSMANLI HAKKINDA NELER DÜŞÜNÜYOR OLABİLİR???

11

12

13 Haritada İtalya niye hem ittifak hem de itilaf olarak gösterilmiştir??? savaş öncesi ittifak dev. yer almamıza rağmen savaş başladığın da tarafsız kaldık. Osmanlı topraklarından pay Verilince itilaf devletleri tarafına geçtik. İtilaf devletleri İtalya’ya Osmanlı devletinini hangi topraklarını vaat etmiştir??? Savaşta Almanya ve Avusturya-Macaristan üzerindeki baskı artmıştı. Bu durumda Almanya SAVAŞI GENİŞ ALANLARA YAYARAK üzerindeki baskıyı azaltmak istiyordu. Almanya bu amaçla hangi devletle savaşa girmek ister??? Almanya Osmanlı devletinin hangi özelliğini kullanmak istemiştir??? İngiltere’nin sömürgelerine giden en yakın yol Mısır’dan geçiyordu. Almanya’nın düşüncesi Osmanlı buraya alırsa İngiltere zor duruma düşebilirdi. Ayrıca Osmanlı padişahı aynı zamanda da halifeydi. Bu sıfat ile Müslüman ’lara cihat ederse İngiltere’nin Müslüman sömürgeleri kargaşa çıkarabilirdi. İngiliz donanmasından kaçan iki Alman gemisi GOBEN VE BRESLAU Çanakkale boğazından geçerek Osmanlı devletine sığındı. Goeben (yavuz) Breslau (midilli) Savaşa girmek isteyen Osmanlı Çanakkale’den Alman zırhlıları satın aldığını bildirerek Türk bayrağı çekildi. Gemide olan Almanlarada Türk kıyafetleri giydirilerdi. Yavuz ve Midilli İstanbul boğazından geçerek Rusya’nın SİVASTOPOL ve ODESSA limanlarını bombalayınca Osmanlı devleti resmen savaşa girmiş bulundu.


"T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları