Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 )."— Sunum transkripti:

1 I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 )

2 Avrupa’daki ülkeler kendi aralarında birçok konuda anlaşmazlığa düştüler.
Bu aralarındaki anlaşmazlık sonucunda I.Dünya savaşı çıktı.Osmanlı Devleti ilk önceleri bu savaşa katılmak istemedi. Fakat sonradan belki Trablusgarp ve Balkan Savaşında kaybettiği toprakları geri alabilirim ümidiyle 1.Dünya savaşına Almanya’nın yanında girdi.

3 Çanakkale Savaşı, Osmanlı Devletinin 1
Çanakkale Savaşı, Osmanlı Devletinin 1.Dünya Savaşı içinde yaptığı bir savaştır.

4 ÇANAKKALE SAVAŞI 18 MART 1915

5 Savaşan Devletler İngiltere,Fransa---Osmanlı Devleti
Savaşın nedeni:Osmanlı Devleti’nin topraklarının paylaşılmak istenmesi. İngiltere ve Fransa’nın Çanakkale Boğazı’nı geçmek istemesiyle savaş başladı.

6 19. Tümen komutanı Yarbay Mustafa Kemal ve arkadaşları düşman askerlerini ilerleyişini durdurmayı başardı.Bu savaşta ’den fazla insan hayatını kaybetmiştir. Mustafa Kemal, cephedeki başarıları üzerine albay rütbesine yükselmiş ve Anafartalar Kahramanı unvanını almıştır.

7 Savaşın sonucu:İngiltere ve Fransa geri çekilmiştir.
Çanakkale Cephesi,Osmanlı Devleti’nin 1.Dünya Savaşı’nda düşmanı püskürtmeyi başardığı tek cephedir. Çanakkale Savaşı, 1.Dünya Savaşı’nın parçası olan bir savaştır.Bu savaşta itilaf ve ittifak devletleri savaşmıştır.

8 ♦ Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal, Arıburnu, 1915

9 İtilaf Devletleri: İngiltere, Fransa, Rusya, İtalya, Yunanistan İttifak Devletleri: Almanya, Osmanlı Devleti, Avustutya- Macaristan

10 1.DÜNYA SAVAŞININ SONUÇLARI
1.Dünya Savaşı 1914 yılında başladı ve yılında sona erdi. Almanya savaşı kaybedince teslim olmak zorunda kaldı. Almanya’nın teslim olması sonucunda Osmanlı Devleti tek başına kaldı. Savaşı sürdüremeyeceğini anlayınca barış istemek zorunda kaldı. Osmanlı Devleti çok ağır şartlar içeren MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASINI imzalamak zorunda kaldı.

11 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ( 30 EKİM 1918 )
Almanya’nın teslim olması sonucunda yalnız kalan Osmanlı Devleti savaştığı ülkelerle barış istemek zorunda kaldı. Osmanlı Devleti çok ağır şartlar içeren MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASINI imzalamak zorunda kaldı. Bu antlaşma savaşı kazanan devletlerin Osmanlı Devleti parçalamak ve işgal etme niyetlerini açıkça gösteriyordu.

12 1-) Çanakkale ve İstanbul Boğazının kontrolü
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASININ MADDELERİ 1-) Çanakkale ve İstanbul Boğazının kontrolü savaşı kazanan devletlere verilecek. 2-) Osmanlı Devleti askerleri derhal terhis edilecek. 3-) Omsalı Devletinin ordusuna ait bütün silahlar savaşı kazanan devletlere teslim edilecek.

13 4-) Limanlar, postane ve telgraf merkezlerinin
kontrolü savaşı kazanan devletlere verilecek. 5-) Osmanlı Devletinin elinde bulunan savaş esirleri derhal serbest bırakılacak. 6-) Savaşı kazanan devletler Osmanlı Devletinin her türlü yer üstü ve yeraltı kaynaklarını istedikleri gibi kullanabilecekler.

14 7-) Savaşı kazanan devletler güvenliklerini
tehdit eden bir durum ortaya çıktığı anda istedikleri yerleri işgal edebileceklerdi. Mondros Ateşkes Antlaşmasının en ağır maddesi bu 7. maddeydi.Bu madde açıkça Osmanlı Devletinin topraklarının parçalanması anlamına geliyordu. Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanır imzalanmaz savaşı kazanan devletler Osmanlı Devletinin topraklarını işgal etmeye başladılar.

15

16 İmzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'yla Osmanlı Devleti toprakları İngilizler,
Fransızlar, İtalyanlar ve Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’da vatanın kurtuluşu için çözüm yolları aramış, bunun üzerine kurtuluş hareketini başlatacak ve yönetecek bir önder olarak Anadolu’ya geçmeye karar vermiştir.


"I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 )." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları