Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİLLİ MÜCADELE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİLLİ MÜCADELE."— Sunum transkripti:

1 MİLLİ MÜCADELE

2 MİLLİ mücadelenin lideri olan ATATÜRK yani Mustafa Kemal Paşa ‘nın üstün başarıları nedeniyle ilk görevi Şam’daydı.İtalyanlar Trablusgarp ‘ I işgal ederler.Bu olay Mustafa Kemal’e yurduna ve milletine hizmet etmek için bir olanak sağlar. Gönüllü olarak Trablusgarp ‘ a gider.Bir yıl cephede savaşır. Yerli halktan oluşturduğu orduyla İtalyanları durdurmayı başarır. Bu başarı onun askerlik yeteneğinin ilk kanıtıdır. Trablusgarp’taki direniş sonucunda başarılı olamayan İtalya, Osmanlı Devleti’ni baskı altına almak için Onikiada ve ÇANAKKALE BOĞAZI’NA saldırırlar. Bu sırada Balkan Savaşları başlamıştı.

3

4 Osmanlı Devleti İtalya ile Uşi antlaşmasını imzalıyarak Trablusgarp cephesinı kapattı. Trablusgarp ve bingazi italyanlara brakıldı Mustafa Kemal Çanakkale boğazını Savunmakla görevli Bolayır Kolordosunda görevlendirildi. Bu görevi sırasında bölgeyi yakından tanıdı. Bu durum, gelecekte Çanakkale Savaşlarında kendisine büyük yararlar sağladı.

5 Avrupa’daki büyük devletler birbirine düşman iki gruba ayrılmışlardır
Avrupa’daki büyük devletler birbirine düşman iki gruba ayrılmışlardır Yılının Temmuz ayında bu iki grup arasında Birinci Dünya Savaşı başladı. Osmanlı Devleti ise Almanya ile Avusturya – Macaristan İmparatorluğu’nu yanında İngiltere, Fransa ve Rusya’dan oluşan İtilaf Devletlerine karşı savaşa girdi Yılında İngiltere ve Fransa deniz yoluyla Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul’u ele geçirmek için saldırıya geçtiler.

6 18 Mart 1915’te Çanakkale’den geçip İstanbul’u almak isteyen İtilaf donanmaları Türkler’in direnişi karşısında geri çekildiler.

7 İltilaf Devletleri Çanakkale’yi geçme amacına ulaşamadı
İltilaf Devletleri Çanakkale’yi geçme amacına ulaşamadı. Mustafa Kemal’in üstün komutanlık yeteneği, Türk milletinin cesareti ve azmi sayesinde düşmanın geri çekilmesi sağlandı.

8 Mustafa Kemal Paşa BMM’yi açtı
Mustafa Kemal Paşa BMM’yi açtı. BMM tarafından Mustafa Kemal başkomutan seçildi. Halkın ihtiyaçları karşılanması gerekiyordu. Bu yüzden Tekalif-i Milliye Emirleri kuruldu. Bu emirler şunlardı: 1- Her aileden birer takım çamaşır 2- Bir çift çorap 3- Çarık yapılmaları istendi. 4- Ayrıca tüccarın ve halkın elinde bulunan çeşitli malzeme ve gıda maddesinin yüzde kırkının ordunun ihtiyacı için teslim edilmesi istendi. 5- Elinde taşıtı olan herkes ayda bir kez Savaş araçlarını taşıyacak, halkın elinde bulunan tüm silah ve mermiler üç gün içinde orduya teslim edilecekti.

9 SAKARYA SAVAŞI Sakarya Savaşı’nın Milli Mücadele’de ayrı bir yeri vardır. I ve II İnönü Savaşlarında yenilen Yunanlılar, Türk ordusunun toparlanmasına fırsat vermeden saldırıya geçtiler. Eskişehir ve Kütahya’yı işgal ettiler. Hedefleri Ankara’yı ele geçirmekti. Çünkü Mustafa Kemal BMM’ni Ankara’da kurmuştur. Oradaki çalışmalarını engellemelilerdir. Bu arada Mustafa Kemal Paşa, Meclis tarafından başkumandan olarak görevlendirildi. Ordunun başına geçen Mustafa Kemal Paşa (Hattı Müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O sathı bütün Vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşı kanıyla ıslanmadıkça terk edilemez) emriyle askerleri yüreklendirdi. 23 Ağustos 1921’de başlayan savaş 22 gün sürdü. Türk milletinin vatan sevgisi ve Mustafa Kemal’in üstün komutanlıyla kazanıldı.

10 Savaş sonucunda Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal’e gazi ve Mareşal rütbesi verildi

11 BÜYÜK TAARRUZ VE BAŞKUMANDAN MEYDAN SAVAŞI
Büyük Taarruz 26 Ağustos 1922’de başladı. Ordumuzun baskın tarzındaki saldırısı karşısında tutunamayan Yunan askerleri geri çekilmek zorunda kaldı. 30 Ağustos 1922’de Mustafa Kemal Paşa’nın yönettiği Başkumandan Meydan Savaşı’yla Türk ordusu kesin zafere ulaştı.


"MİLLİ MÜCADELE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları