Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI"— Sunum transkripti:

1 I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ YILMAZ AYDIN

2 Birinci dünya savaşının başlama nedeni ise bir Sırp gencinin Avusturya-Macaristan krallığının prensine yaptığı suikastten sonra başlamıştır. I.Dünya savaşı 28 Temmuz 1914’de başlayıp 11 Kasım 1918’de bitmiştir.

3 İttifak Devletleri:  Almanya , Osmanlı Devleti, Bulgaristan, Avusturya-Macaristan .
İtilaf Devletleri: Britanya, Fransa, İtalya, Rusya, Sırbistan-Karadağ, Belçika, ABD, Yunanistan, Japonya, Portekiz, Romanya ve sömürge ülkeler (Afrika, Kıbrıs, Arap ülkeleri, Avustralya ve Yeni Zelanda vs).

4 1789 Fransız ihtilali’nin getirmiş olduğu sonuçlardan özgürlük ve milliyetçilik fikirleri imparatorlukların yıkılmasına sebep olacaktır. Milliyetçilik; İtalya ve Almanya’nın siyasi birliklerini tamamlamalarına sebep olmuştur. Sanayi inkılabı sonucunda doğan hammadde ve pazar arayışı, sömürgecilik ve ekonomik rekabeti getirmiştir.

5 Fransa’nın 1871 Sedan savaşında Almanya’ya kaptırdığı Alsas-Loren kömür havzasını geri almak istemesi.

6 Alsas-Loren Kömür Havzası (madenleri)
Almanya Fransa

7 BALKANLARDA ÇIKAR ÇATIŞMASI
Avusturya Rusya BALKANLARDA ÇIKAR ÇATIŞMASI

8 Rusya’nın Osmanlı toprakları üzerindeki emelleri ve sıcak denizlere inme politikası.

9 I.DÜNYA SAVAŞI Almanya ve İngiltere’nin aynı bölgeleri hammadde ve pazar kaynağı olarak kullanmak istemeleri sonucu ortaya çıkan bir savaştır.

10 Vurgu: “Hammadde ve pazar paylaşımı” BUNA GÖRE: I.Dünya Savaşı: Sömürgecilik savaşıdır. I.Dünya Savaşı: Sanayi Devrimi’nin etkisi ile ortaya çıkmıştır.

11 İtilaf Devletlerinin Osmanlıyı Kabul Etmeme Nedenleri:
Osmanlı, askeri ve ekonomik yönden zayıflamıştı. Osmanlı toprakları paylaşılmak isteniyordu Rusya’nın Osmanlı üzerindeki emelleri ve İngiltere’nin Rusya’yı kaybetmek istememesi.

12 Osmanlı’nın Almanya’yı Tercih Nedenleri:
Kaybedilen toprakları geri alma düşüncesi. Turan idealini gerçekleştirme düşüncesi. İttihatçı Subayların Alman hayranlığı. Almanya’nın savaşı kazanacağına kesin gözüyle bakılması. Yalnızlık politikasından kurtulmak istemesi.

13 Almanların Osmanlı’yı Savaşa Çekme Nedenleri:
Yeni cepheler açmak, kendi yüklerini hafifletmek Osmanlı’nın jeopolitik konumu. Halifelik nüfuzundan faydalanmak (cihad) Petrol bölgelerini kontrol altına almak.

14 Almanya RUSYA İtalya İNG.

15 Savaşa Giriş: Alman, Goben ve Breslav isimli savaş gemileri İngiliz donanmasından kaçarak Osmanlı’ya sığındı. Yavuz ve Midilli isimlerini alan gemiler daha sonra Rus limanlarını bombaladı (23 Ekim 1914).

16 CEPHELER KAFKAS CEPHESİ IRAK CEPHESİ SURİYE-FİLİSTİN CEPHESİ KANAL
HİCAZ-YEMEN CEPHESİ

17 ÇANAKKALE

18

19 M.Kemal Cephede

20 Çanakkale Savaşları: Sebep: İngiltere’nin, boğazları ele geçirerek Osmanlı’yı savaş dışı bırakmak ve Rusya’ya yardım yetiştirmek. Sonuçları: 1. Savaş en az iki yıl uzadı. 2. Bulgaristan, Osmanlı yanında savaşa girdi.

21 3. İngiltere ve Fransa’nın itibarı sarsıldı. 4
3. İngiltere ve Fransa’nın itibarı sarsıldı. 4. Gizli antlaşmalar gündeme geldi. 5. Rusya yardım alamayınca Çarlık rejimi zor duruma düştü ve 1917 Bolşevik ihtilaline zemin hazırlanmış oldu. 6. M. Kemal, başarılarından dolayı milli mücadeleye lider olacaktır.

22

23 1915 TEHCİR (Ermeni Göçü)

24 I. Dünya Savaşı’nın Sonuçları: 1. Yaklaşık 10 milyon insan öldü. 2
I. Dünya Savaşı’nın Sonuçları: 1..Yaklaşık 10 milyon insan öldü. 2.Yeni silahlar kullanıldı (Uçak, Tank, Denizaltı). 3.Kurtuluş savaşına sebep olmuştur. 4.II. Dünya savaşına sebep olmuştur. 5.Milletler Cemiyeti kurulmuştur.Cemiyet-i Akvam

25 TEŞEKKÜRLER YILMAZ AYDIN SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ


"I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları