AVRUPA BİRLİĞİNİN ORTAK POLİTİKALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
Advertisements

Avrupa Birliği.
İŞKUR Antalya İl Müdürlüğü
KADIN İSTİHDAMINA YÖNELİK AB POLİTİKALARI
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
Avrupa Birliği Enerji Politikaları ve Türkiye
AVRUPA BİRLİĞİ SEVGİ BİLDİRİCİ Doç. Dr. CENGİZ HAKAN AYDIN SPOR YÖNETİCİLİĞİ.
AB Hakkında Genel Bilgiler
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA VATANDAŞLIK VE BİREYSEL HAKLAR
Finlandiya’da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
Üniversite Sanayi İşbirliğinde İskandinav Modeli
SUNUŞUN İÇERİĞİ TÜRKİYE – AB ÜYELİK SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
BÖLGESEL KALKINMANIN ÜÇ TEMEL SÜTUNU Three Pillars of Regional Development.
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
halkları için barış, zenginlik ve istikrar sağlamak; kıtadaki bölünmelerin üstesinden gelmek halkların güvenlik içinde yaşamalarını sağlamak dengeli.
Türkiye’de Kayıt Dışılık
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
AVRUPA BİRLİĞİ VE EĞİTİM POLİTİKASI
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması 24 Aralık 2014.
Ekonomi Nedir ? İnsan ihtiyaçlarını sonsuz bu ihtiyaçlar için gerekli olan kaynaklar sınırlıdır. Sınırsız ihtiyaçlar ile sınırlı kaynak arasındaki dengeyi.
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
Avrupa Birliği Sosyal Politikası Kadın-Erkek eşitliği
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
Makro İktisat İktisadi Analiz
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 18 EKİM 2011.
IPA II Dönemi Hazırlıkları
MESLEKİ EĞİTİMDE AVRUPA BİRLİĞİ FIRSATLARI
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
Eğitime Erişimin Geliştirilmesi Agnes Roman Eğitim Politikası Koordinatörü ETUCE.
Özlem Keçim.
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Toplu pazarlık gücü.
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Sendikaların ekonomik analizi
Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı Engellenebilir mi?
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
21 Ocak e-İŞKUR Vatandaşımıza en yakın yerde hizmet sunumunu ilke edinmiş olan Kurumumuz internetin olduğu her yerde. İş Arayanlar İşverenler
AB KURUMLARI VE KARAR ALMA YÖNTEMLERİ Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
Ü CRETSIZ AILE IŞÇISI Aile fertlerinden bir ya da bir kaçının sahip olduğu işletmelerde herhangi bir ücret almaksızın çalışan aile fertleridir. Bu kişiler.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Avrupa Birliği Bütçe Reformları ve Trendleri Avrupa Birliği Bütçe Reformları ve Trendleri İçerik AB Bütçe Kalemlerine Genel Bir Bakış AB Bütçe Reformlarının.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
OTP’nin finansmanı Antalya, 28 Şubat 2018
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İstihdam Paketi İle İşyerlerine Getirilen Teşvikler, İşsizlik Sigortası Düzenlemeleri ve İŞKUR Faaliyetleri Prof. Dr. Cem KILIÇ Gazi Üniversitesi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

AVRUPA BİRLİĞİNİN ORTAK POLİTİKALARI

ORTAK POLİTİKALAR Avrupa Birliğinin üye devletler bakımından birlikte yürütülmesini öngördüğü politikalar şunlardır: Bölgesel Politika Sosyal Politika İstihdam Politikası Tarım Politikası Taşıma Politikası

BÖLGESEL POLİTİKA Tek Senet imzalandıktan sonra ortaya çıkan serbest alanın bir sonucu olarak üye ülkeler arasında ekonomik ve sosyal bütünleşme artmıştır.  1998'de, üye ülkeler yapısal fonlar için ayırdıkları harcamaları iki katına çıkarmıştır (1989 - 1993 yılları arasında 14 milyar Euro iken, 1993-1999 yılları için 200 milyar Euro).

BÖLGESEL POLİTİKA Bu kapsamda oluşturulan fonların kullanılacağı konular şunlardır: Azgelişmiş bölgeleri geliştirecek önlemler almak (kişi başına GSMH'si Topluluk ortalamasının %75 inden az olan bölgeler) Düşüşteki endüstrileri desteklemek, Uzun dönemli işsizliğin önüne geçmek, Gençlere iş bulma olanaklarını arttırmak, Tarımı modernleştirmek, Fakir kırsal alanlara yardım etmek.

SOSYAL POLİTİKA Toplumda göze batan dengesizlikleri düzeltmek amacıyla Avrupa Sosyal Fonu (ASF) kurulmuştur. ASF, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğuna dahil olmayan endüstrilerde iş imkanı sağlamak ve mesleki ve coğrafi hareketliliği desteklemek için 1961 yılında kurulmuştur. Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu da, özellikle 1960'lı yıllarda maden ocaklarının kapanmasından etkilenen binlerce madenciye yeni iş imkanları oluşturarak Avrupa Sosyal Fonuyla benzer bir görevi yerine getirmiştir.

SOSYAL POLİTİKA ESASLARI AB, izlediği sosyal politikalarda, finansal destek sağlamaktan daha fazlasını gerçekleştirmektedir. Çünkü sadece finansal destek sağlamak, durgunluk ve az gelişmişlik sonucu ortaya çıkan problemleri çözmede yeterli değildir. Ekonomik büyüme sonucu ortaya çıkan dinamizm -ilk ve öncelikli olarak- ulusal ve Topluluk seviyelerinde desteklenen politikalarla sosyal gelişmede kullanılmalıdır. Ayrıca, sosyal gelişmenin sağlanması, Topluluk seviyesinde çıkarılacak yasalarla da garanti altına alınmalıdır. 

SOSYAL POLİTİKA ALANLARI 1991 yılında Maastricht'de üye devletler (İngiltere hariç, 1997) sosyal politikalarla ilgili bir protokol kabul etmiştir. Bu protokolde, işçilerin topluluk genelinde yararlanabilecekleri haklar; serbest dolaşım, eşit ücret, daha iyi çalışma koşulları, sosyal güvenlik, dernek kurma ve toplu anlaşma yapma, mesleki eğitim, erkeklere ve kadınlara eşit muamele, bilgi edinme, endüstriyel demokrasi, sağlık koruma ve işyerinde güvenlik, çocukların, yaşlıların ve özürlülerin korunması olarak sayılmıştır.

İSTİHDAM POLİTİKASI 1997 yılında Luxembourg'daki Avrupa Konseyi'nde üye ülkeler özellikle mesleki eğitim, yeni iş kurmaya yardım ve sosyal güvenliğin geliştirilmesi konularında ortak bir strateji geliştirdiler Bunun yanında, üye ülkelerin ve Topluluk kurumlarının istihdam politikalarıyla ilgili sonuçları değerlendirirken ortak prosedürlere göre hareket etmelerini sağlamak amacıyla bir meslekler rehberi hazırlandı.

TARIM POLİTİKASI AB Antlaşmasının 33.maddesi ortak tarım politikasının amaçlarını şu şekilde belirtmiştir: Tarım kesiminde çalışanlara eşit hayat standartlarının sağlanması, Piyasaların istikrara kavuşturulması, Tüketiciler için makul fiyatların belirlenmesi Tarımsal yapının modernize edilmesi (işgücü %20’den %8’e düşürüldü)

TAŞIMA POLİTİKASI Avrupa Konseyi taşımacılık alanında, özellikle üye devletlerdeki önemli şehirleri birbirine bağlayacak hızlı tren seferlerinin gerçekleştirilmesiyle ilgili, 11 önemli projeyi kabul etmiştir. İstihdam arttırıcı bu çalışmaya ek olarak, hem ekonomik büyümeyi sağlamak ve yeni iş alanları yaratmak, hem de enformasyon altyapısı oluşturmak için Avrupa kıtasının ihtiyacı olan enerji otoyolları ve enerji konularında diğer projeler geliştirilmiştir. Bu projeleri finanse etmek için, 1997 yılında Birlik bütçesinden yarım milyar Euro ayrılmıştır.