Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ekonomi Nedir ? İnsan ihtiyaçlarını sonsuz bu ihtiyaçlar için gerekli olan kaynaklar sınırlıdır. Sınırsız ihtiyaçlar ile sınırlı kaynak arasındaki dengeyi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ekonomi Nedir ? İnsan ihtiyaçlarını sonsuz bu ihtiyaçlar için gerekli olan kaynaklar sınırlıdır. Sınırsız ihtiyaçlar ile sınırlı kaynak arasındaki dengeyi."— Sunum transkripti:

1

2 Ekonomi Nedir ? İnsan ihtiyaçlarını sonsuz bu ihtiyaçlar için gerekli olan kaynaklar sınırlıdır. Sınırsız ihtiyaçlar ile sınırlı kaynak arasındaki dengeyi kuran bilim dalına ekonomi denir.

3 Dünyadaki bütün ülkeleri yönetenlerin 4 temel amacı vardır; 1-Kalkınma ve büyümedir. 2-Fiyat istikrarını sağlamaktır. 3-İş imkanı yaratmaktır.(istihdam) 4-Adaletli gelir dağılımı sağlamaktır

4 Türkiyenin 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde büyüme hızı ortalama % 5 ‘ dir. Büyümenin elde ettiği geliri vatandaşın refahını arttırmak için kullanılmalıdır. Türkiyede bu açıdan baktığımızda gelir dağılımında demografik açıdan; en tepedeki % 20, Türkiyede elde edilen gelirin % 48 ini en alt % 20 ise elde edilen gelirin % 5 ini kapsar.

5 Bu geliri elde edebilmek için tasarruf arttırılmalı ve artan tasarrufların yatırıma aktarılması gerekmektedir. 2013 yılı itibari ile tasarrufların milli gelire oranı % 13 yatırımın milli gelire oranı % 22-23 tür. Arada % 10 luk açık söz konusudur. Tasarrufla 1998 yılından bu tarafa % 13 - %21 arasında düşen bir eğim göstermiştir. Eğer % 13 tasarruf ediyorsa % 80 tüketim var demektir. Tüketim toplumu haline gelmiş bulunmaktayız.

6 Örnek olarak 1960 yılında bizimle kalkınma yarışına giren Güney Kore de kişi başına düşen milli gelir 155 $ iken Türkiyede 500 $’dı. 2013 yılına baktığımızda bu oran Güney Kore 22.000 $, Türkiyede ise 10.000 $ dır. Yani Güney Kore 133 kat gelirini arttırmış, Türkiye ise 20 kat arttırmıştır.

7 Örnek olarak ; Türkiyede eğitimin milli gelir içindeki payı % 2,5 OECD ortalama % 15,5 dir. Yapısal sorunları çözemediğimiz için Türkiye’de enflasyon % 6-7 ‘nin altına düşemiyoruz. Cari açığıda milli gelirin % 7 ile % 10 arasındaki oranda aşağı düşüremiyoruz.

8 Türkiye toplumunun gelecekteki refahını arttırıcı politikalarına endeksli yatırım ve teşvik olmalı yoksa gelecek seçimlere endeksli yatırımlar ve teşvikler olmamalıdır.

9 Bu söylediklerimizi destekler mahiyetteki verileri gerek ekonomi gereksede hazine, merkez bankası, dış ticaret ve TUİK gibi kurumların verilerinden çıkarmamız mümkündür.


"Ekonomi Nedir ? İnsan ihtiyaçlarını sonsuz bu ihtiyaçlar için gerekli olan kaynaklar sınırlıdır. Sınırsız ihtiyaçlar ile sınırlı kaynak arasındaki dengeyi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları