Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Advertisements

Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
Eylem Planı Sonraki Adımlar
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
“Tüketim Alışkanlıklarımız”
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
AB 2020 HEDEFLERİ EU 2020 TARGETS.
ONUNCU KALKINMA PLANI ( ) BİLGİ NOTU
TÜRKİYE SANAYİ STRATEJİSİ Sanayi ve Ticaret Bakanlığı TÜRKİYE SANAYİ STRATEJİSİ BELGESİ (AB ÜYELİĞİNE DOĞRU) SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ II.OSB ÇEVRE.
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
FOREST EUROPE Bakanlar Konferansı Serdar Yegül Orman Mühendisi 21 Aralık 2010.
Mimarlar Odası Denizli
T.C. İstanbul Kalkınma Ajansı 2010 Yılı Mali Destek Programları.
Uluslararası Sözleşmeler
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Çevre ve Orman Bakanlığı
SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Çevre Sorunları ve Küresel İklim Değişikliği Vakur Sümer
SON EKONOMİK GELİŞMELER
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
ÇEVRE HAKKI.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
Gölcük Vizyon 2023  Kocaeli Üniversitesi bulunduğu kentle bütünleşmek adına, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi ile bir işbirliği içine girerek,
Ekonomi Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014.
KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE STRATEJİSİ
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
İTÜ-Mimarlık Fakültesi
İzmir İktisat Kongresi 30 Ekim – 1 Kasım Ekonomik büyüme tek başına kadınları da kapsayıcı kalkınma için yeterli değil Örnek: Türkiye Ekonomik.
SÜRDÜRÜLEBİLİR YERLEŞİMLER VE DOĞAL AFETLER
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
1 Bilişim ve İletişim Sektörü Neden Stratejiktir ? Bilişim ve İletişim iş yapış şekillerini ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen ana-yapıtaşı konumundadır.
YALOVA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ F. Asuman GÜVENALTIN
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
DPT Beş Yıllık Kalkınma Planına Göre Arazi Toplulaştırmasının Yeri ve Önemi KÜBRA GÜL DAĞDELEN.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
30 Nisan 2014 İSTANBUL SANAYİ ODASI 12. SANAYİ KONGRESİ 15 MAYıS 2014.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE SGP DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI - 15 Nisan 2005 İklim Değişikliği ve SGP İklim Değişikliği Odak Alanı.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
Yolsuzlukla Mücadele Konferansı düzenleyen: tepav 7-8 Temmuz 2005, Ankara Andrew N. Vorkink Türkiye Ülke Direktörü.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
Neden Ortak Bir Çevre Politikası?
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 18 EKİM 2011.
GELENEKSEL KENT DOKULARININ YENİ GELİŞME ALANLARIYLA BULUŞMASI
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Bilişim Sektörü 24 Aralık 2014.
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. Okullar arası Yıldız Erkekler Basketbol - Çeşme Birinciliği 2. Okullar arası Genç Kız Voleybol - Çeşme İkinciliği 3.
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
SAĞLIK VE HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ
AFETLER ve AFET YÖNETİMİ (SAU-026)
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti Verimlilik Genel Müdürlüğü Verimliliğin Felsefesi; Verimliliğin Dönüşüm Boyutu Dr. Mustafa Kemal.
T.C. MEVLANA KALKINMA AJANSI TEMMUZ 2012 İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI Temmuz 2012 Konya.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
Afetlerde Sağlık Hizmetleri ve Yönetimi Açısından Sendai Çerçeve Eylem Planının ( ) Getirdikleri Arş. Gör. Hüseyin KOÇAK ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu.
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
ÇEVRESEL POLİTİKALAR/TÜRKİYE
KALABALIK RİSK YÖNETİMİ VE ACİL DURUM PLANLAMASI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü 21 Kasım 2013 Ertan Durmuşoğlu

Uluslararası Konferanslar BM İnsani Çevre Konferansı 1972, Stockholm BM Çevre ve Kalkınma Konferansı (Rio) 1992, Rio de Janeiro BM Özel Oturumu (Rio+10) 2002, Johannesburg BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı (Rio+20) 2012, Rio de Janeiro BM Özel Oturumu (Rio+5) 1997, New York

Sürdürülebilirlik sürdürülebilirlik, çevre dengesi ile ekonomik büyümeyi birlikte alan, hem doğal kaynakların etkin kullanımını sağlayan ve çevresel kaliteye önem veren hem de gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını tehlikeye sokmaksızın bugünkü ihtiyaçlarını karşılayabilen bir model

Kalkınma Planları Altıncı Kalkınma Planında (1990-1994) doğal kaynakların kullanımında israfın önlenmesi ve çevrenin korunması ekonomik ve sosyal kalkınmanın bir unsuru olarak benimsenmiştir. Yedinci Kalkınma Planında (1996-2000) sürdürülebilir kalkınma anlayışına uygun bir şekilde, çevre ve ekonominin entegrasyonuna öncelik veren politikalar yer almıştır. Sekizinci Kalkınma Planında (2001-2005) ekonomik ve sosyal gelişmeyi gerçekleştirirken insan sağlığını, ekolojik dengeyi, tarihi ve estetik değerleri korumayı esas alan bir sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı benimsenmiştir. Dokuzuncu Kalkınma Planında (2007-2013) sürdürülebilir kalkınma ilkeleri büyük ölçüde kalkınma hedeflerine entegre edilmiş ve temel stratejik amaçlar gelişme eksenleri şeklinde tanımlanarak bütünleşik bir bakış açısı benimsenmiştir.

Strateji Belgeleri Ulusal Çevre Stratejisi ve Eylem Planı (1998-2018) Yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, çevre bilinç ve duyarlılığının geliştirilmesi, çevre yönetiminin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir nitelikte bir ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişme sağlanması hedeflenmektedir. Türkiye Sanayi Strateji Belgesi (2011-2014) Sanayinin rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilerek, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği, nitelikli işgücüne sahip ve aynı zamanda çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümün hızlandırılması amaçlanmaktadır. Enerji Verimliliği Strateji Belgesi (2012-2023) Enerji verimliliği ile ekonominin enerji yoğunluğunun azaltılması ve bu yolla enerjide arz güvenliğinin güçlendirilmesi, dışa bağımlılıktan kaynaklanan risklerin azaltılması, enerji maliyetlerinin sürdürülebilir kılınması, iklim değişikliği ile mücadelenin etkinliğinin artırılması ve çevrenin korunmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır .

Sürdürülebilir Büyüme İnovasyon Eko-inovasyon Ar-Ge

Sürdürülebilir Sanayi Endüstriyel Simbiyoz Eko tasarım Eko etiket

Temiz Üretim Temiz üretim; bütünsel ve önleyici bir çevre stratejisinin üretim süreçleri, ürün ve hizmetlere sürekli olarak uygulanması ile insanlar ve çevre üzerindeki risklerin azaltılmasıdır. (BM Çevre Programı 1990)

Temiz Üretim Merkezi Çevre Enstitüsü Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü 1999 TÜBİTAK-MAM bünyesinde kurulması girişimi 2010 TTGV bünyesinde kurulması girişimi Mart 2011 MPM tarafından kurulması görevi Ağustos 2011 BSTB VGM tarafından kurulması görevi Nisan 2013 Çevre Enstitüsü Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü

TEŞEKKÜRLER