NAFİLE NAMAZLAR NELERDİR?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYAR DERSİ MUHAMMED SAİT
Advertisements

NAMAZ NEDİR? Namaz, Müslümanların günde beş kez yerine getirmeleri Allah tarafından emredilen ve bedenle yapılan bir ibadettir.
RAMAZAN AYI VE ORUÇ İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını.
NAMAZIN İÇİNDEKİ VE DIŞINDAKİ FARZLAR
Ey iman edenler!Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi ,sizede farz kılındı. 2/Bakara Suresi,183.ayet.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Namazın Vacipleri.
GÜNLÜK NAMAZLAR (5 VAKİT NAMAZ)
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
ALLAH İLE İLETİŞİM YOLLARI
İBADET - TEMİZLİK İLİŞKİSİ
İBADET İLE İLGİLİ BİLGİLER
KANDİL GECELERİ.
Ramazan ve Teravih Din Görevlisi:.
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
İSLAMİ TERİMLERİN AÇIKLAMALARI
Temel dİnİ bİlgİler İbadet
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
KADİR GECESİ.
UMRE İBADETİ ÜLÜĞÜ.
İlköğretim DKAB Dersi 6.sınıf 2.Ünite Sunusu
İlköğretim DKAB Dersi 7. Sınıf 2. Ünite Sunusu
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü PEMBE SELEK
İLKÖĞRETİM DKAB DERSİ 7.SINIF 2.ÜNİTE SUNUSU
Namaz İbadeti İlköğretim DKAB Dersi 6.sınıf 2.Ünite
İSLAMDA BAŞLICA İBADETLER
RAMAZAN VE ORUÇ İBADETİ
Hac İbadeti Hac Nedir? Hac Niçin Yapılır? Hac Kimlere Farzdır?
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
DENİZ BİNBOĞA 6- D 296.
Hazırlayan:Erdost Yıldırım
Namaz İbadeti.
NAMAZIN VACİPLERİ Namazın farzlarının dışında da uyulması gereken kuralları vardır. Bunlara namazın vacipleri adı verilir. Vacip gerekli, lazım olan anlamlarına.
Ramazan Ayı ve Oruç İle İlgili Kavramlar
Cemaatle Namaz ..
Ramazan Orucu.
ORUÇ İBADETİ.
. . ..
Nafile namazlar 1. Teheccüd Namazı (Gece Namazı) 2. İşrak Namazı 3
4. İbadetlere Devamlılığı
FARZ VE NAFİLE NAMAZLAR
. . ..
İBADET: ORUÇ İBADETİ.
ÜNİTENİN İÇERİĞİ 1. Dua ve namaz 2. Oruç 3. Hac 4. Sadaka 5. Kurban
RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN ORUCU
İslamda kutsal sayılan gecelere verilen isimdir. Bu gecelerin dinimizde ayrı bir önemi vardır. Coşku ve sevgi ile kutlanır. Allaha bol dua edilir.
İSLÂM DİNİ’NDE BAŞLICA İBADETLER
Behçet Gündüz izmir N AMAZLAR A- FARZ NAMAZLAR B- VACİP NAMAZLAR C- NAFİLE NAMAZLAR olmak üzere başlıca üç kısımda incelenir.
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR Teravih namazı sünnet bir namazdır, hatta sünnet-i müekkede olarak Peygamber Efendimizin (S.a.v.) devamlı yaptığı bir namazdır.
DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? HAC NEDİR? Hac, yılın belirli günlerinde dinimizce önemli sayılan Kâbe, Arafat ve çevresindeki.
DENİZ BİNBOĞA 6- D 296.
Bugün neler öğreneceğiz?
Aşağıda verilen kandillerle ilgili kavramları
RAMAZAN VE ORUÇ İBADETİ
UMRE İBADETİ ÜLÜĞÜ.
Ramazan Ayı Ve Oruçla İlgili Kavramlar
NAMAZ ÇEŞİTLERİ FARZ,VACİP,NAFİLE.
RAMAZAN VE ORUÇ İBADETİ
1.KONU: NAMAZA HAZIRLIK ŞARTLARI
Ramazan ve Teravih Din Görevlisi:.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ ÖRETMENİ
ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.
HEVİN TAŞNİ ŞULE HARPUT
Bugün neler öğreneceğiz?
Hazırlayan:Aysun YILDIRIM
MELEK-CİN-ŞEYTAN/RAMAZAN-ORUÇ DENEME SINAVI SORULARI
PEYGAMBERIMIZIN DEVAMLı IBADETLERI HZ. AIŞE, O'NUN MUTAT GECELERINDEN BIRINI TAVSIF EDERKEN "... O, GECENIN EVVELINDE UYUR, SON SAFHALARıNDA IBADETE KALKARDı.
Ramazan Orucu. Oruç: Tan yerinin ağarmasından (imsak vaktinin başlamasından) başlayarak akşam güneş batıncaya kadar Allah rızası için yeme-içme başta.
 Orucun başlama vakti anlamına gelmektedir.  Tan yerinin ağarmasıyla orucun bazı yasaklarının başladığı vakte denir.
Sunum transkripti:

NAFİLE NAMAZLAR NELERDİR? A) REGAİB NAMAZLAR B) REVATİP NAMAZLAR Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Songül BAYRAM

NAFİLE NAMAZLAR Nafile, farz ve vacip olan ibadet dışında yerine getirilen ibadetlerdir. Başlıca şunlardır:

A) REVATİP NAMAZLAR Belli bir vakti bulunan namaza denir. Beş vakit farz namazlardan önce ve sonra kılınan namazlar buna örnek gösterilebilir. Bunlar şu şekilde sıralanır:

Vakit Namazları İle Birlikte Düzenli Kılınan Namazlar aa) Müekked namazlar: Peygamberimiz (s.a.v)’in çoğu zaman yaptığı nadiren terk ettiği namazdır. Sabah, öğle ve akşam namazlarının sünnetleri.

ab) Gayr-i Müekked Sünnet: Peygamberimiz (s.a.v)’in bazen kıldığı bazen terk ettiği namazdır. İkindi ve yatsı namazlarının sünnetleri.

b) Teravih Namazı: Bu namaz orucun değil ramazanın sünnetidir. Yatsı namazının ardından kılınan yirmi rekatlık bir namazdır. Teravih namazı sünneti müekkedir.

B) REGAİB NAMAZLAR Belli vakitler dışında Allah rızası için kılınan namazlardır. Bunlar şu şekildedir: Teheccüt Namazı: Bu namaz geceyi ihya için kılınan namazların tümünü ifade edecek şekilde kullanılmaktadır.

Kuşluk Namazı: Güneşin doğması üzerinden takriben 45-50 dakika geçmesinden zeval vaktine kadar olan süre içinde kılınan namazdır. En efdali sekiz rekat kılmaktır.

Evvabin Namazı: Genellikle akşam namazının arkasından kılınır. Bu namaza tövbe eden Allah’a sığınanların namazı da denmektedir. En faziletlisi altı rekat kılmaktır.

Tahiyyetü’l Mescit: Mescide girildiğinde kılınan iki rekatlık namazdır. Mescide günde birden fazla girilmesi halinde bir kere kılınır.

Abdest ve Gusülden Sonra Namaz: Abdest ve gusülden sonra kılınan iki rekatlık namaz hoş karşılanmıştır. Hanefilere göre mendup Şafilere göre sünnettir.

Yolculuk namazı: Yolculuğa çıkmadan ve yolculuktan dönüşte Allah’a şükür için kılınan namazdır. Yolculuğa çıkarken evde, yolculuk dönüşü mescitte kılmak daha faziletlidir.

Hacet Namazı: Dünyalık ve ahretlik bir hacetin giderilmesi için kılınan namazdır. Dört veya on iki rekat olarak kılınır. Bu namaz kılındıktan sonra hacet duası okunur ve isteğini Allah’a iletilir.

İstihare Namazı: Bir işin için hayırlı olup olmadığını öğrenmek için kılınan iki rekatlık bir namazdır. İlk yatışta görünmediği taktirde üç veya yedi defa tekrarlanabilir.

Tövbe Namazı: Günah ve çirkin sayılan işlerden pişman olan insanların Allah’tan bağışlanmayı umarak kıldıkları namazdır. Tövbe namazı iki rekat kılınabileceği gibi daha fazla da kılınabilir.

Tesbih Namazı: Ömürde bir kez kılınması tavsiye edilen mendup namazdır. Dört rekattır. Bu namaz diğer namazlardan biraz farklıdır.

Küsuf ve Hüsuf Namazları: Güneş tutulduğu zaman kılınan namaz küsuf namazıdır. Küsuf namazı toplu olarak kılındığı zaman ezansız ve kametsiz olarak kılınır. Ay tutulduğu vakit kılınan namaz hüsuf namazıdır.

Mübarek Gecelerde Namaz Kılmak: Regaib, miraç, berat ve kadir gecesiyle ilgili özel nafile namazı yoktur. Fakat bu geceleri vesile ederek nafile namazı kılmak, Kur’an okuyarak üzerinde düşünmek yararlı olur.