Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İBADET - TEMİZLİK İLİŞKİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İBADET - TEMİZLİK İLİŞKİSİ"— Sunum transkripti:

1 İBADET - TEMİZLİK İLİŞKİSİ

2 Temizlik dinimizin en önemli ibadetlerinden biri olduğundan bu konuda titizlik göstermek her Müslüman üzerine farzdır.

3 “ Sizin evinizin önünden bir nehir geçse ve o nehirde günde beş kez yıkansanız üzerinizde hiç kir kalır mı? İşte suyun kiri temizlemesi gibi günde beş kez kılınan namazda sizin günahlarınızı temizler” (Sahîh-i Buhârî, Mevakıt 6 )

4 Dinimize göre insanın maddi ve manevi kirlerden temizlenmesinin üç yolu vardır. Bunlar; boy abdesti, namaz abdesti ve teyemmümdür.

5 TEMİZLİK “Temizlik imandandır.” (Buharî, İman, 45.)

6 BEDEN TEMİZLİĞİ: GUSÜL
Beden temizliği; vücudumuzdaki bütün organların, yediğimiz içtiğimiz maddelerin, giysilerimizin temiz olmasıdır. Beden temizliği, kendimize, topluma ve Allah’a karşı görevlerimizdendir.

7 Dinimiz beden temizliğini ibadet haline getirerek, ona ayrı bir önem kazandırmıştır. Her gün beş vakit namaz kılarken, Kur’an okumak gibi dini ödevleri yaparken abdest almak, gerektiğinde boy abdesti alarak bütün bedeni yıkamak bunun delilidir. Böylece her gün kirlenen organlarımızın temizliğini sağlamış olur, dini bir görevi yerine getirmenin mutluluğunu yaşarız.

8 Ayrıca beden temizliğini tam olarak sağlayabilmek için yiyeceklerimizin ve içeceklerimizin de temiz olması gerekir. Yüce Rabb’imiz Kur’an’da: “Ey insanlar yeryüzündeki temiz ve helal olan şeylerden yiyin”(Bakara 172)

9 Boy abdesti şöyle alınır:
Niyet edilir: "Niyet ettim Allah rızası için boy abdesti almaya" denir. Ağza ve buruna su çekilip güzelce temizlenir. Bütün vücut, güzelce yıkanır. Boy abdesti alırken, önceden vücuda yapışmış kirleri temizlemek, elleri yıkamak, namaz abdesti almak sünnettir.

10 Çocuklar ortalama 11 yaşından sonra, erginlik çağına adım atar ve birkaç yıl içinde ergen olurlar. Bunun anlamı şudur: Erkek ve kız çocukları kendi cinsiyetlerine ait özelliklerine sahip olmaya başlar. Cinsiyet özelliklerini göstermeye başladıklarında gerektiği zamanlar boy abdesti almalılardır.

11 Boy abdesti Kur'an'da sabit olan bir emir olup, Müslüman olan herkesin yerine getirmesi gerekir.

12 NAMAZA HAZIRLIK: ABDEST
Namaz, İslam dininin temel ibadetlerinden biridir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) namaz hususunda “Namaz dinin direğidir.” buyurarak namazın önemine dikkat çekmiştir. Namaza duran kişi Allah’ın huzurunda onunla konuşmaktadır

13 Abdest, namazın dışındaki farzlarından biridir
Abdest, namazın dışındaki farzlarından biridir. Abdestin Kur’an da belirtilen farzı dört tanedir: 

14 Bunlar; Elleri dirseklere kadar yıkamak Yüzümüzü yıkamak Başı meshetmek Ayakları topuklarla beraber yıkamak.

15

16 TEYEMMÜM “…su da bulamazsanız o zaman tertemiz bir toprak ile teyemmüm edin…” (Mâide suresi, 6. ayet) Abdest ya da gusül (boy abdesti) almak için temiz su bulunamadığı veya suyun kullanılmasına engel oluşturan sebepler olduğunda temiz bir toprakla yüz ve kolların mesh edilmesine teyemmüm denir.

17 Teyemmüm yapan kişi ilk olarak teyemmüm
abdesti almaya niyet eder. İkincisinde ise ellerin içi toprağa vurulup yüz, sonra eller yine toprağa vurulup kollar mesh edilir. Teyemmüm sembolik bir ibadettir. Abdestin farzlarını yapacak kadar temiz su bulunduğu zaman teyemmüm bozulur. İbadet etmek için yeniden suyla abdest almak gerekir.

18 TEYEMMÜM NASIL ALINIR? Eller temiz toprağa sürülerek silkelenir.
Yüz mesh edilir. Sağ kol mesh edilir. Sol kol mesh edilir.

19 ". Allah sizin için kolaylık ister. Güçlük istemez
"...Allah sizin için kolaylık ister. Güçlük istemez..." (Bakara suresi, 185. ayet) Teyemmüm İslam dininde ibadetlerin ifası için getirmiş olduğu kolaylıklardan biridir. İslam dini insanı zaruret oluşturan durumların hiç birinde çaresiz bırakmaz. Bilakis getirdiği kolaylıklarla insanların ibadetlerini yapmalarını mümkün kılar.

20 9-K Grup Üyeleri : Barış Can KURU 3336 İzem TÜRK 3339
Deniz AKBIYIK 3341 Pelin AYANOĞLU 3349 9-K


"İBADET - TEMİZLİK İLİŞKİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları