Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ ÖRETMENİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ ÖRETMENİ"— Sunum transkripti:

1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ ÖRETMENİ
M.CİHANGİRÇATAK MERKEZ İLKÖĞRETİM OKULU 6/C NO: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ ÖRETMENİ MALİKİ ALİOĞLU

2 NAMAZ NAMAZ TÜRLERİ

3 Namazlar başlıca üç çeşittir:
1) Farz namazlar, 2) Vacib namazlar, 3) Nâfile namazlar.

4 Farz Namazlar: Bunlar; beş vakit namaz , Cuma ve cenaze namazıdır.

5 Beş Vakit namaz: 1) Sabah Namazı: Rek'attır. 2 Rek'at sünnet, 2 Rek'at farz.

6 2) Öğle Namazı: 10 Rek'attır Rek'at ilk sünnet, 4 Rek'at farz 2 Rek'at son sünet.

7 3) İkindi Namazı: 8 Rek'attır. 4 Rek'at sünnet 4 Rek'at farz.

8 5 Rek'attır. 3 Rek'at farz, 2 Rek'at sünnet.
4) Akşam Namazı: 5 Rek'attır. 3 Rek'at farz, 2 Rek'at sünnet.

9 5) Yatsı Namazı: 10 Rek'attır. 4 Rek'at ilk sünnet, 4 Rek'at farz, 2 Rek'at son sünnet

10 Beş Vakit Namazdan Başka Farz Olan Namazlar:

11 1) Cuma Namazı: Cuma günü Müslümanların haftalık bayramıdır.Bunun için Cuma Günü mübarek bir gündür.Allahü Teala Kuranı Kerimde şöyle buyuruyor:Ey iman edenler. Cuma günü namaz için çağrıldığınız zaman hemen Allah’ı anmaya koşun,alışverişi bırakın Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.” Cuma suresi9 Sevgili Peygamberimizde üzerine güneşin doğduğu günlerin en hayırlısı Cuma günüdür.

12 CUMA NAMAZI KİMLERE FARZDIR
Müslüman olmak Akıllı olmak Ergenlik çağına girmek Hür olmak Sağlıklı olmak Yolcu olmamak Kör kötürüm olmamak Erkek olmak

13 2) Cenaze Namazı: Cenaze namazı ölü için bir duadır.Ayakta kılınır,rükusuz,secdesiz bir namazdır ve kazası yoktur.Dört tekbirden oluşur. Cenaze namazı Farzı Kifayedir.Yani toplumda bazıları kılınca diğerlerinin üzerinden sorumluluk kalkar.

14 CENAZE NAMAZININ KILINIŞI
1.TEKBİR:Sübhaneke Duası 2.TEKBİR:Salli Barik Duası 3.TEKBİR:Cenaze Duası 4.TEKBİR:Selam

15 B– Vacip Namazlar:

16 2) Ramazan Bayramı Namazı:
1) Rek'attır. 2) Kurban Bayramı Namazı: Rek'attır

17 C– Nâfile Namazlar: Farz ve vaciplerden başka kılınan namazlara "Nafile Namazlar" denir.

18 Nafile Namazlar İkiye Ayrılır:
1) Farz namazlarına bağlı olarak kılınan nafile namazlar: Bunlar, farzlardan önce ve sonra kılınan sünnetler ile Ramazan gecelerinde kılınan ve Müekked bir sünnet olan teravih namazıdır.

19 2) Farz namazlarına bağlı olmayarak kılınan nafile namazlar: Bunlara Müstehab veya Mendup namazlar da denir. Bunlar, bazı vakitlerde sevab kazanmak niyetiyle kılınan namazlardır.

20 Namazın Farzları Namazın farzları 12'dir. Bunlardan altısı namazın dışındadır, bunlara "Namazın Şartları" denir. Altısı da namazın içindedir. Bunlara da "Namazın Rükünleri" denir.

21 Namazın Dışındaki Şartları:
1) Hadesten Taharet: Hades denilen manevî kirin giderilmesi için, abdest almak, gerekli hallerde gusül yapmaktır. 2) Necasetten Taharet: Namaz kılacak kişinin, bedeninde, üzerindeki elbisede ve namaz kılacağı yerde pislik varsa bunları temizlemektir.

22 3) Setr-i Avret: Namaz kılacak kişinin vücudunda örtünmesi gereken yerleri örtmesi demektir. Erkeklerin: Göbek ile diz kapağı arasını (dizkapağı dahil), Kadınların: Yüz, el ve ayaklardan başka vücudunun her tarafını örtmeleri gerekir. 4) İstikbal-i Kıble: Namazı kıbleye dönerek kılmaktır. Kıble, Mekke şehrindeki kutsal bina olan Kâbe yönüdür. Kâbe, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail tarafından yapılmıştır. 5) Vakit: Namazları kendi vakitleri içinde kılmaktır.Vakti gelmeden bir namazı kılmak caiz değildir. 6) Niyet: Hangi namazı kıldığını bilmek ve kalbinde hatırlamaktır. Niyetin dil ile söylenmesi sünnettir.

23 Namazın Kılınış Şartları

24 1) İftitah Tekbiri: Namaza başlarken tekbir almak demektir.

25 Kıyam: Namazda ayakta durmak demektir.

26 Kıraat: Namazda ayakta iken biraz Kur'an okumaktır.

27 Rükû': Namazda eller diz kapağına erişecek kadar eğilmektir.

28 Sücûd: Rükû'dan sonra ayaklar, dizler ve ellerle beraber alnı yere koymaktır.

29 Ka'de-i Ahîre: Namazın sonunda "Ettehiyyatü" okuyacak kadar oturmak demektir.

30 Namazın Kılınışı Namazın tam ve dinî hükümlere uygun bir namaz olabilmesi için farzları, vacibleri ve sünnetleri yerli yerinde yapmak, namazı bozan ve namazda mekruh olan şeylerden dikkatle sakınmak gerekir.

31 Sabah Namazının Sünnetinin Kılınışı:
Birinci Rek'at: 1) Ayakların arası dört parmak açıklıkta ve parmak uçları kıbleye doğru gelecek şekilde ayakta kıbleye dönülür.

32 Niyet: 2) "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya" diye niyet edilir.

33 İftitah Tekbiri: 3) "Allâhü ekber" diyerek iftitah tekbiri alınır. (Erkekler tekbir alırken; ellerin içi kıbleye karşı ve parmaklar normal açıklıkta bulunur. Başparmaklar, kulak yumuşağı hizasına gelecek şekilde eller yukarıya kaldırılır.) (Kadınlar tekbir alırken; ellerin içi kıbleye karşı, parmaklar normal açıklıkta ve parmak uçları omuz hizasına gelecek şekilde ellerini yukarıya kaldırırlar.)

34 Kıyam: Tekbirden sonra eller bağlanır. Ayakta iken secde edilecek yere bakılır. (Erkekler; sağ elin avucu, sol elin üzerinde ve sağ elin baş ve küçük parmakları sol elin bileğini kavramış olarak ellerini göbek altında bağlarlar.) (Kadınlar; sağ el sol elin üzerinde olacak şekilde ellerini göğüs üstüne koyarlar. Erkeklerde olduğu gibi sağ elin parmakları ile sol elin bileğini kavramazlar.)

35 Kıraat: 5) Ayakta sırasıyla; a) Sübhaneke, b) Eûzü-Besmele,c) Fatiha sûresi, d) Kur'an'dan bir sûre okunur.

36 Rükû: "Allâhü Ekber" diyerek rükûa varılır ve burada üç defa "Sübhâne Rabbiye'l-azim" denilir. Rükûda iken ayakların üzerine bakılır. (Erkekler, Rükûda, parmakları açık olarak elleri ile dizlerini tutup sırtını dümdüz yaparlar. Dizlerini ve dirseklerini dik tutarlar) (Kadınlar, Rükûda, sırtlarını biraz meyilli tuturak erkeklerden daha az eğilirler. Ellerini (parmaklarını açmayarak) dizleri üzerine koyarlar ve dizlerini biraz bükük bulundururlar.)

37 Rükûdan Kalkış: 7) "Semiallâhü limen hamideh" diyerek rükûdan kalkılır ve ayakta "Rebbenâ leke'l-hamd" denilir.

38 Secde: "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır. Secdeye inerken önce dizler, sonra eller, daha sonra da alın ve burun yere konur. Secdede baş iki elin arasında ve hizasında bulunur. Secdede iken ayaklar kaldırılmaz. Secdede burun kenarlarına bakılır. Burada üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-â'lâ" denilir. (Erkekler; secdede dirseklerini yanlarından uzak, kollarını yerden kalkık bulundururlar. Ayaklar parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur.) (Kadınlar; secdede kollarını yanlarına bitişik halde bulundururlar. Ayaklar parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur.)


"DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ ÖRETMENİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları