Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.KONU: NAMAZA HAZIRLIK ŞARTLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.KONU: NAMAZA HAZIRLIK ŞARTLARI"— Sunum transkripti:

1 1.KONU: NAMAZA HAZIRLIK ŞARTLARI

2

3 Namaz, İslam dininin temel ibadetlerinden biridir. Peygamberimiz Hz
Namaz, İslam dininin temel ibadetlerinden biridir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) namaz hususunda “Namaz dinin direğidir.”buyurarak namazın önemine dikkat çekmiştir. Namaza duran kişi Allah’ın huzurunda onunla konuşmaktadır. Elbette insan Rabbinin huzuruna çıkarken bir takım hazırlıklar yapar ve Allah’ın huzuruna öyle varır. Gusülün şartları var mıdır ? Namaza hazırlık nasıl olmalıdır ? Namazın öncesinde yapılması gereken altı şart belirlenmiştir. Bunlar; Gusül(yıkanma) boy abdesti almak. Eğer gusül gerekmiyorsa, normal abdestimizi almak, Bedenimizin, elbiselerimizin ve namaz kılınacak yerin temiz olması, Dinin emrettiği şekilde örtünmek, Kâbe’ye doğru dönmek, Kılınacak namazın vaktinin girmiş olması, Kılınacak namaza niyet etmektir.

4

5 Elleri dirseklere kadar yıkamak
Yüzümüzü yıkamak Başı mesh etmek Ayakları topuklarla beraber yıkamak. (Mâide suresi, 6.ayet) Bu farzların yanında Hz Muhammed (s.a.v.)’in sünneti ve abdestin adabı da gözetilerek Abdest şöyle alınır. Eûzü besmele çekilerek, abdest almaya niyet edilir. Eller yıkanır. Ağız suyla üç defa çalkalanır Burun suyla üç defa temizlenir.

6

7 Yüz üç defa yıkanır. Önce sağ, sonra sol kol dirseklere kadar yıkanır. Başın üçte bir bölümü ıslak elle sıvazlanır (mesh edilir). Kulakların içi ve arkası, sonra ense mesh edilir. Önce sağ, sonra sol ayaklar yıkanır. Namaz ancak abdest alındıktan sonra kılınabilir. Abdest almadan diğer beş şart yerine getirilse bile namaz kılınamaz. Kılınsa bile böyle bir davranış namaz olmaz. Abdest namazın dışındaki farzlarından biridir. Abdestin Kur’an da belirtilen farzı dört tanedir. Bunlar;

8

9 2.KONU: ABDEST,BOY ABDESTİ (GUSÜL) ve TEYEMMÜM

10

11 Hiç Kuru Yer Bırakmadan Bütün Vücudunun Yıkanması Demektir
Hiç Kuru Yer Bırakmadan Bütün Vücudunun Yıkanması Demektir.Bu Büyük Bir Temizliktir.Cünüp Erkek Ve Kadının,Hayız ve Nifas dan Kurtulan Kadının Gusletmesi Lazımdır. GUSLÜN FARZLARI 1-Ağza üç kere su vermek 2-Burna üç kere su vermek 3-Bütün vücudu hiç kuru yer kalmadan yıkamak Erkelerde uzunda olsa saçlarının tamamının yıkanması lazım gelir,kadınlarda ise saç diplerinin yıkanması kifayet eder GUSLÜN SÜNNETLERİ 1-Gusle Besmele İle Başlamak 2-Niyet Etmek (Niyet Ettim Allah Rızası İçin Gusül Abdestti Almaya) 3-Evvela Elleri Ve Avret Mahallini Yıkamak 4-Gusülden Önce Namaz İçin Alınan Gibi Abdest Almak 5-Abdestten sonra üçer defa sağ ve sol omuza su dökmek.Bedenin Her Tarafını suyun kaplamasını için ovuşturmak.

12

13 Bedenin her tarafını suyun Kaplamasını için Ovuşturmak 6-Guslederken suyu Ne az ne de fazla kullanmak Orta kararı tercih etmek 7-Kimsenin göremeyeceği bir yerde yıkanmak 8-Tenha yerde yıkanırken avret mahallini örtmek şayet açık bırakılırsa kıbleye karşı durmamak gerekir 9-Gusül ederken konuşmamak 10-Gusülden sonra havlu ile kurulanmak 11-Gusülden sonra çabuk giyinmek

14

15 TEYEMMÜM Teyemmüm suyun bulunmadığı ve suyun kullanılmasında mahzur olduğu zaman temiz toprak yahut bir yerde yapılan abdest yahut gusül yerine geçen bir iştir. TEYEMMUM HANGİ HALLERDE ALINIR 1-Suyun bulunduğu yer dört bin adımdan fazla ise 2-Suyun bulunduğu yerde düşman yahut yırtıcı hayvan gibi tehlike varsa abdest alınmamalıdır 3-Cenaze Ve Bayram Namazlarını Kaçırma Gibi Bir Durum Varsa 4-Suyu Kullanmaya Mani Bir Hastalığı Varsa 5-İçeceğinden Fazla Suyu Bulunmazsa 6-Kuyudan suyu çıkaracak bir şeye sahip olmaması halinde teyemmüm yapılabilir

16

17 TEYEMMUMUN FARZLARI 1-Niyet Etmek (Niyet Ettim Allah Rızası İçin Teyemmüm Etmeye) 2-İki eli Toprağa Vurarak Mesh etmek Eller toprağa veya temiz bir şeye vurularak mesh edilir.Birinci vuruşta yüz sıvazlanır.İkinci vuruşta kollar sıvazlanır.Bunları ayrı ayrı sayarsak teyemmümün farzları üç olur. TEYEMMUMUN SÜNNETLERİ 1-Besmele ile başlamak 2-Sırayı bozmamak 3-Ara vermeden birbiri ardına yapmak 4-Elleri temiz bir yere koyarak önce ileri sonra geri çekmek 5-Parmakları açık tutmak 6-Parmakları tozlu ise birbirine vurarak silkelemek

18

19 Abdest,müslümanların, belli ibadetleri yapabilmek için bir düzen içerisinde bazı organları yıkayıp bazılarını mesh etme yoluyla yaptıkları arınma. Kur-an’a göre abdest namaz kılmak için bedensel temizlenme amacıyla belli organlarııslatmak (gasil, gusül غسل) ve sıvazlamaktır (mesih مسح). Fıkıhçılara ve hadisçilere göre hastalık, yolculuk veya su yokluluğunun mecbur kıldığı durumlarda abdest ya da boy abdesti yerine toprak vs. ile teyemmüm yapılır.

20

21 3.KONU: NAMAZA HAZIRLIĞIN DİĞER ŞARTLARI

22

23 Namaza başlamadan önce, abdestten başka hazırlıkların da yapılması gerekmektedir. Bunlar,  1-    Elbise ve namaz kılınacak yerin temizlenmesi, 2 -   Namaz kılarken örtülmesi gereken yerlerin örtülmesi,  3  -  Namazın kıbleye yönelerek kılınmasıdır. Kur-an’ı kerim'de Allah şöyle buyuruyor: “Artık yüzünü mescidi haram'a (Kâbe'ye) çevir. Siz de nerede olursanız olun, yüzünüzü o yöne çevirin.” (2/Bakara suresi, 144) 4  -  Namaz, günün belli vakitlerinde yerine getirilmesi gereken bir ibadettir.

24

25 Yüce Allah şöyle buyuruyor
Yüce Allah şöyle buyuruyor. “Namaz, müminlere vakit ile belirlenmiş olarak farz kılınmıştır.”  (4/Nisâ suresi, 103) Bu yüzden farz namazlar için, namaz vaktinin gelmiş olması gerekmektedir. Namazın, vakti geçtikten sonra kılınmasına  "kaza etmek" denir. Namaz kılınması uygun olmayan bazı vakitler vardır: a.    Güneşin doğmaya başlamasından yaklaşık dakika sonrasına kadar, b.    Güneşin tam tepede olduğu zaman, c.    Güneşin batma vakti.

26

27 5 Namaza hazırlığın diğer bir şartı da niyettir
5    Namaza hazırlığın diğer bir şartı da niyettir. Niyet,  kişinin hangi namazı kılacağını bilmesidir. Niyet, namaza başlangıç tekbirinden hemen önce yapılır. Örneğin; “Allah'ım, senin rızan için,  sabah namazının farzını kılmaya niyet ettim.” Denebilir.

28

29

30 HAZIRLAYANLAR MELİS EDA KAYMAK


"1.KONU: NAMAZA HAZIRLIK ŞARTLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları