Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSLAMDA BAŞLICA İBADETLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSLAMDA BAŞLICA İBADETLER"— Sunum transkripti:

1 İSLAMDA BAŞLICA İBADETLER
pedagojiformasyon.com

2 İSLAMDA İBADETLER 1. NAMAZ 2. ORUÇ 3. ZEKÂT 4. HAC 5. KURBAN
ÜNİTE KONULARI İSLAMDA İBADETLER 1. NAMAZ 2. ORUÇ 3. ZEKÂT 4. HAC 5. KURBAN

3 KAZANIMLAR: 1-İnanç ibadet ilişkisini kavrar. 2-Başlıca ibadetleri öğrenir. 3-Namaz, oruç, hac, zekat, kurban kavramlarını açıklar. 4-İbadetlerin toplumsal faydalarını öğretir. 5-İbadetlerle ilgili temel ilkeleri açıklar.

4 İBADETLER KAÇA AYRILIR?
İbadetler beden, mal, hem beden hem de mal ile yapılan ibadetler olmak üzere üç şekilde sınıflandırılır.

5 İBADETİN KAPSAMI BEDEN İLE YAPILAN İBADETLER MAL İLE YAPILAN İBADETLER
HEM BEDEN HEM MAL İLE YAPILAN İBADETLER NAMAZ KILMAK ORUÇ TUTMAK VB. ZEKAT VERMEK VB. HAC VB.

6 1. NAMAZ Müslüman bir kişinin yerine getirmekle yükümlü olduğu ibadetlerin başında namaz ibadeti gelir. Kişinin Allah'a karşı olan sevgi, saygı ve bağlılığının bir ifadesi olan namaz, insanın Allah ile iletişiminde önemli rol oynar.

7 Her insan namaz esnasında Allah'a yakınlaşma arzusu içinde olur.
"Namaz dinin direğidir." diyerek namazın önemine işaret eden Peygamberimiz, bir hadisinde şöyle buyurmaktadır;

8 GÜNLÜK NAMAZLARIN REKATLERİ
NAMAZIN VAKTİ SÜNNET FARZDAN ÖNCE FARZ SÜNNET FARZDAN SONRA VİTİR TOPLAM SABAH 2 - 4 ÖĞLE 10 İKİNDİ 8 AKŞAM 3 5 YATSI 13 14 17 6 40

9 CİSMİN BOYU = X GÖLGE = X / 2 GÖLGE = 2X NAMAZ VAKİTLERİ
5. İKİNDİ NAMAZI VAKTİ 7. AKŞAM NAMAZI VAKTİ 1. SABAH NAMAZI VAKTİ 8. YATSI NAMAZI VAKTİ 4. ÖĞLE NAMAZI VAKTİ 3. GÜNEŞ TAM TEPEDEYKEN NAMAZ KILMAK MEKRUH 2. GÜNEŞ DOĞARKEN NAMAZ KILMAK MEKRUH 6. GÜNEŞ BATARKEN NAMAZ KILMAK MEKRUH BİR MIZRAK , CİSMİN BOYU = X DOĞU BATI GÖLGE = X / 2 GÖLGE = 2X

10 2. ORUÇ Oruç, niyet ederek tan yerinin ağarmasından itibaren güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsi ilişkide bulunmamak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir.

11 Ramazan ayında oruç tutmak İslam'ın beş şartından biridir.
Peygamberimiz oruç tutanlar için şu müjdeyi vermiştir;

12 HADİS “Kim inanarak ve mükafatını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.”

13 2. ORUÇ Oruç, aynı zamanda müslümanı günah işlemekten ve cehennem ateşinden koruyan bir kalkandır. Acıma duygusunu geliştirir, sağlığımızın korunmasına yardımcıdır, nimetlerin değerini bildirir, olaylar karşısında sabırlı olmayı öğretir.

14 Oruç,ancak Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için tutulur.
Oruç, iyi bir irade terbiyesidir. İnsanlara iyi huylar ve ahlak güzelliği sağlar, insanı olgunlaştırır.

15 Yüce Allah bir hadisi kutside şöyle buyurur;
2. ORUÇ Yüce Allah bir hadisi kutside şöyle buyurur;

16 o'nun mükafatını da ben veririm.”
HADİS “Oruç benim içindir, o'nun mükafatını da ben veririm.”

17 Zekâtın kelime anlamı "artma, çoğalma, temizlik, bereket" demektir.
Dini terim olarak zekât; dini ölçülere göre zengin sayılan kişilerin mallarından belli bir kısmını yılda bir kez Allah için Kuran'da belirtilen kimselere vermeleridir.

18 Toplumda zengin ve fakirlerin bulunması kaçınılmazdır.
3. ZEKÂT Toplumda zengin ve fakirlerin bulunması kaçınılmazdır. Zekât, Allah'ın bize vermiş olduğu nimetlere karşılık bir şükür ifadesidir. Malın şükrü ancak zekât ve sadaka vermekle yerine getirilir.

19 ZEKATIN VEREN AÇISINDAN
YARARLARI ŞUNLARDIR; KİŞİNİN HUZURLU OLMASINI SAĞLAR ŞEFKAT DUYGULARINI GELİŞTİRİR MALI ÇOĞALTIR VE BEREKETLENDİRİR CÖMERTLİK DUYGULARINI GELİŞTİRİR NEFİSLERİ CİMRİLİKTEN ARINDIRIR

20 ZEKATIN ALAN AÇISINDAN
YARARLARI ŞUNLARDIR; KISKANÇLIK DUYGUSUNU KÖRELTİR ÇALIŞMAYA TEŞVİK EDER TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAR VARLIKLI KİMSELERE BAKIŞI DEĞİŞİR

21 ZEKATIN TOPLUMSAL AÇIDAN
YARARLARI ŞUNLARDIR; PAYLAŞIMI VE YARDIMLAŞMAYI ARTTIRIR FERTLERİ BİRBİRİNE BAĞLAR TOPLUMDA SEVGİ VE BİRLİĞİ SAĞLAR SOSYAL ADALET VE DENGEYİ SAĞLAR YOKSULLUĞU AZALTIR TOPLUMSAL HUZURU SAĞLAR

22 ZEKAT VERİLECEK MALLARIN ORANLARI
ZEKAT VERİLEN MALLAR KOYUN-KEÇİ SIĞIR-MANDA DEVE ALTIN, GÜMÜŞ, TİCARET MALLARI TOPRAK ÜRÜNLERİ ORAN 40’ DA 1 30’ DA 1 5 DEVEYE 1 KOYUN 10’ DA 1

23 4. HAC Dini terim olarak hac; belirli zamanda Kabe'yi ve etrafındaki kutsal yerleri usulüne uygun olarak ziyaret etmek ve buralarda yapılması gereken dinî görevleri yerine getirmektir.

24 Hacc yollarının güvenli olması Yeterli vaktin bulunması
HAC KİMLERE FARZDIR? Müslüman olan, Akıllı olan, Ergenlik çağına giren, Hür olan, Zengin olan, Sağlıklı olan, Hacc yollarının güvenli olması Yeterli vaktin bulunması Kadının yanında mahremi olması durumlarında kişiye farzdır.

25 HACCIN FAYDALARI ŞUNLARDIR;
HAC ZORLUKLARA SABRETME ALIŞKANLIĞI KAZANDIRIR. İRADEYİ GÜÇLENDİRİR. KIZMAMAK, ÖFKELENMEMEK VE SABIRLI OLMAK GİBİ ALIŞKANLIKLARIN KAZANILMASINA YARDIMCI OLUR. İNSANI FARKLI ANLAYIŞLARKARŞI NASIL BİR DAVRANIŞ İÇERİSİNDE OLMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA EĞİTİR. FARKLI IRK, DİL VE KÜLTÜRDEN İNSANLARIN AYNI AMAÇ İÇİN BİR ARAYA GELMİŞ OLMALARI ARALARINDAKİ KARDEŞLİĞİN ARTMASINI SAĞLAR. HAC, MÜMİNİN MANEVİ DÜNYASININ YENİLENMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSATTIR.

26 Dini bir terim olarak kurban;
Kurban sözlükte; yaklaşmak, yakın olmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey demektir. Dini bir terim olarak kurban; ibadet maksadıyla belirli bir vakitte, belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce kesmek demektir.

27 KURBAN KESMEK KİMLERE VACİPTİR
Aşağıdaki özellikleri taşıyan kimselere kurban kesmek vaciptir. Müslüman olmak. Akıllı olmak. Ergin olmak Zengin olmak. Hür olmak. Yolcu olmamak.

28 KURBANLIK HAYVANLAR 1 2 5 7 KURBANLIK HAYVAN YAŞI (EN AZ)
KOYUN-KEÇİ SIĞIR-MANDA DEVE YAŞI (EN AZ) 1 2 5 KAÇ KİŞİ KESEBİLİR 7

29 MÜSLÜMANLAR ARASINDA BİRLİK, BERABERLİK VE YARDIMLAŞMAYI DOĞURUR.
KURBAN İBADETİNİN FAYDALARI ŞUNLARDIR; KURBAN, TOPLUMDA VARLIKLI KİMSELERLE YOKSULLAR ARASINDA YAKINLAŞMA OLUŞMASINI SAĞLAR. KURBAN BİR İBADET OLMASININ YANINDA BİRÇOK AİLENİN GIDA İHTİYACININ KARŞILANMASINA DA KATKI SAĞLAMAKTADIR. MÜSLÜMANLAR ARASINDA BİRLİK, BERABERLİK VE YARDIMLAŞMAYI DOĞURUR.

30 KURBAN KESERKEN NELERE
DİKKAT EDİLMELİDİR KURBAN YOL ORTASINDA, PARK GİBİ YERLERDE DEĞİL; BELEDİYELERCE GÖSTERİLEN YERLERDE KESİLMELİDİR. KURBAN KESERKEN ÇEVRE TEMİZLİĞİNE ÖZEN GÖSTERİLMELİDİR. BİZİM DİNİMİZ TEMİZLİK DİNİDİR. KURBAN EHİL KİŞİLERCE KESİLMELİ VE KESERKEN DE KURBANA EZİYET VERİLMEMELİDİR.


"İSLAMDA BAŞLICA İBADETLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları