Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4. İbadetlere Devamlılığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4. İbadetlere Devamlılığı"— Sunum transkripti:

1 4. İbadetlere Devamlılığı
İbadetlerde esas olan öncelikle farz ibadetleri eda etmek, farzların dışında orta yolu takip etmektir. Yüce Rabb’imiz, “(Allah) göklerin, yerin ve ikisi arasındaki şeylerin Rabb’i’dir. Öyleyse, yalnızca ona kulluk et. Ona kullukta devamlı ve sabırlı ol.” buyurarak ibadetlerde devamlılığın önemine dikkat çekmektedir. “İşlerin hayırlısı, orta yol üzere olandır.”buyuran Efendimiz, her konuda olduğu gibi ibadetler hususunda da ümmetine orta yolu tavsiye etmektedir.

2 Peygamber Efendimiz Allah Teâlâ’nın, “Sen şimdi Rabb’ini hamd ile tesbih et ve secde edenlerden ol! Ve sana ölüm gelinceye kadar Rabb’ine ibadet et!” emriyle son nefesine kadar Rabb’ine kullukta bulunmuş, ömrü boyunca hiçbir ibadetini bırakmamıştır. “İbadetlerin en faziletlisi, az da olsa devamlı olandır. buyurarak az da olsa devamlı yapılan nafile ibadetin, çokça yapılan fakat bir müddet sonra kesilen nafile ibadetten daha hayırlı olduğunu bildirmiştir.

3 Sevgili Peygamberimiz farz ve vacip ibadetler konusunda emredilen neyse onu yerine getirmiştir. Bu ibadetlerini asla geciktirmemiş ve aksatmamıştır. Nafile olarak yaptığı ibadetlerde gücünün yettiği son noktaya kadar ibadete devam etmiştir. “Gecenin bir kısmında uyanarak sana mahsus bir nafile olmak üzere namaz kıl!” emrine, tarifi mümkün olmayan büyük bir iştiyakla sarılmıştır. Geceleri ayakları şişene kadar namaz kılmış, tesbihatta bulunmuş ve dua etmiştir.

4 Peygamberimizin ibadetlerinde devamlılığının sebebi, Yüce Rabb’inin emirleri; Allah’a olan sevgisi, bağlılığı ve şükretme isteğiydi. Yüce Allah, ibadetlerin başı olan namaz konusunda, Kur’an-ı Kerim’de, “Gerçekten namazlarında huşu içinde olan ve namazlarını devamlı kılan müminler kurtuluşa ermiştir.” buyurmaktadır. Peygamber Efendimizin vefatından hemen önceki son sözlerinde de namaza dikkat edilmesini tavsiye etmesi genel olarak ibadetlerin devamlı şekilde yapılmasına, özel olarak da namazın devamlılığına işaret etmektedir

5 Hz. Peygamber ibadetlerinin tümünde devamlılığı esas almıştır. Hz
Hz. Peygamber ibadetlerinin tümünde devamlılığı esas almıştır. Hz. Aişe’ye, “Hz. Peygamberin herhangi bir güne mahsus yaptığı bir şey var mıydı?” diye soran sahabeye, o şu cevabı vermiştir: “Hayır! Onun ibadetleri devamlıydı. Resûlullah’ın yaptığı şeylere hanginiz güç yetirebilir ki!”

6 Peygamber Efendimiz, gecelerin bereketli ve feyizli anlarında namaz kılmayı, istiğfarda bulunmayı, (gündüzleri de dâhil) Kur’an okumayı ve dua etmeyi hiç terk etmemiştir. Teheccüd namazını hayatı boyunca kılmış ve hiçbir zaman terk etmemiştir.

7 Peygamberimiz, ramazan ayındaki farz oruç dışında pazartesi ve perşembe günleri düzenli şekilde oruç tutmaya devam etmiştir. “Ameller Allah Teâlâ’ya pazartesi ve perşembe günleri arz edilir. Ben, amelimin oruçlu olduğum halde Rabb’ime arz edilmesini severim.”buyurmuştur.

8 Sahabeden Abdullah b. Abbas da Peygamberimizin oruca devamı hususunda şunları söylemiştir: “Efendimiz Eyyâm-ı Biyd’da (hicri ayların 13, 14 ve 15. günlerinde) evdeyken ve yolculuk sırasında oruç tutmayı bırakmazdı.”

9 Farz ve vacip olan ibadetlerde (namaz, zekât, oruç, kurban, vb
Farz ve vacip olan ibadetlerde (namaz, zekât, oruç, kurban, vb.) azaltma ve artırma yapmak söz konusu olamaz. Bunların miktarları ve vakitleri kesin olarak belirlenmiştir. Bunlara devam etmemek gibi bir tercih söz konusu değildir. Peygamber Efendimiz bunların dışındaki nafile ibadetlerde kolay olanın devamlı şekilde yapılmasını tavsiye ederdi.

10 Bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: “İslâm dini kolaylıktır
Bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: “İslâm dini kolaylıktır. Kim sevabım çok olsun diye ibadette aşırı giderse bunun altından kalkamaz. İnsan Allah’a, ‘onun emrettiği gibi değil de,lâyık olduğu şekilde ibadet edeceğim.’ derse, bütün hayatını ibadetle geçirse bile, yine de Allah’ın hakkını vermiş olamaz. O halde, kendinizi zorlayıp aşırı gitmeyin, orta yolu tutun! Sizden istenen ibadetleri yaparak Rabb’inize yaklaşmaya çalışın ve daima Allah’ın lütuf ve rahmetinden ümit var olun! Peygamberin sizlere gösterdiği gibi, günün başlangıcını, sonunu ve gecenin bir bölümünü nafile ibadetlerle değerlendirin.”

11 Hz. Peygamber, cuma ve bayram gibi toplu halde idrak edilen hususi günlerde, boy abdesti alır, en güzel elbiselerini giyer ve güzel kokular sürerek mescide giderdi. Bunları düzenli yapardı. Müslümanlara da böyle yapmalarını tavsiye eder ve bu davranışların bir kurban kesmeye bedelolduğunu bildirirdi.

12 Bir müddet çokça yapıldıktan sonra terk edilen amelin pek bir kıymeti yoktur. Sabırla devam edildiği takdirde, az ve devamlı yapılan ibadetler, Allah’ın rızası ve sevgisini kazanmamıza vesile olacaktır. Zira denizler ve göller birer birer yağan yağmur damlalarından oluşur.

13 Bir mümin olarak bu konuda farz ibadetleri yerine getirdikten sonra gücümüz yettiğince nafile ibadetlere hayatımızda yer vermeliyiz. Peygamber Efendimizi örnek alarak ibadetlerde devamlılık prensibini hayatımızda uygulamaya çalışmalıyız.

14


"4. İbadetlere Devamlılığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları