Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 6 Öğrenme Alanı : İBADET Ünite : NAMAZ İBADETİ Süre : = 80 dakika Konular : 1-Namazın insana kazandırdıkları 2-Kunut duaları ve anlamı Kazanımlar : 1-Namazın bireysel ve toplumsal katkılarının farkında olur. 2-Kunut duasını ezbere okur ve anlamını söyler.

2 Yukarıdaki resimler namazın faydaları konusunda size neler düşündürmektedir.

3 1-Yukarıdaki metne göre namaz insanlara neler kazandırır?
Bir gün Peygamberimiz (s.a.v) sahabelere şöyle dedi: “-Sizden birinin kapısının önünde bir nehir bulunsa ve günde beş defa orada yıkansa kendisinde kirden eser kalır mı? -Sahabaler şöyle cevap verdi: -Hayır, kirden hiçbir eser kalmaz. Bunun üzerine Hz.Muhammed (s.a.v) şöyle buyurdu: -İşte beş vakit namaz da böyledir. Allah, kılınan namazlar ile günahları siler. 1-Yukarıdaki metne göre namaz insanlara neler kazandırır? 2-Sizce namazın başka ne gibi faydaları vardır?

4 zenginleştirerek onu olgunlaştırır.
1-Namaz insanın duygu dünyasını zenginleştirir. İnsan namaz sırasında Allah ile baş başa kalır. Bütün duygu ve düşünceleri ile ona yönelir. Allah’ın gücünü ve büyüklüğünü hisseder. Ona karşı olan sorumluluklarının farkında olur. Kötü düşünce ve davranışlardan uzak durmaya çalışır. Yaptığı hatalardan dolayı pişman olur ve üzülür. Ancak kulluk görevini yerine getirdiği için Allah’ın kendisini affedeceğini düşünerek ümitlenir, onun sevgi ve hoşnutluğunu kazanır ve gönlü huzur ve sevgi ile dolar. Bütün bu duygular, insanın iç dünyasını zenginleştirerek onu olgunlaştırır.

5 2-Namaz insanın davranışlarında bilinçli olmasını sağlar
İnsan, namazda bütün duygu ve düşünceleriyle Allah’a yönelir. Onun daima kendiyle birlikte olduğunu düşünür. İçinden geçenleri bildiğini, sözlerini işittiğini, yaptıklarını gördüğünü bilir. Bu nedenle söz ve davranışlarında daha özenli olur. Hiçbir canlıya zarar vermemeye, kötü ve çirkin davranışlardan uzak durmaya çalışır. “Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar” Ankebut Suresi, 45.ayet

6 3-Namaz temizliğe alıştırır.
Namaz kılmak için günde birkaç defa abdest alan insan temiz olur. Ellerini, ağzını, burnunu, yüzünü, ayaklarını her gün birkaç kez yıkayarak kirlerden arınır. Böylece sürekli temizlik alışkanlığı kazanır. Ayrıca namaz kılabilmek için giysilerinin ve namaz kılınacak yerin de temiz olması gerekir. Günde beş kez namaz kıldığı için, günün her vaktinde giysilerinin ve çevresinin temiz olmasına özen gösterir.

7 4-Namaz zamanı iyi kullanmayı ve sabırlı olmayı öğretir
Namaz günün belirli vakitlerinde kılınır. Bu nedenle namaz kılan insanlar, günlük yaşamlarında daha plânlı-programlı olmaya özen gösterirler. Hangi işi ne zaman yapacaklarını bilerek zamanlarını daha iyi değerlendirmeye çalışırlar. Plânlı, düzenli ve disiplinli olmayı öğrenirler. Böylece daha başarılı olurlar.

8 Namaz zamanı iyi kullanmayı öğretir.
♥ Sabah vakti güne erken başlamamıza; ♥ Öğle vakti yemek ve dinlenme ihtiyacımıza; ♥ İkindi vakti dinlenmiş olarak çalışmalarda bulunmamıza; ♥ Akşam vakti yemek ve dinlenme ihtiyacımıza; ♥ Yatsı vakti ise erken yatarak güne zinde ve dinlenmiş olarak kalkmamıza ve böylelikle günlük yaşantımızı düzenli hale getirmemize yardım etmiş olur. ♥ Zamanı iyi değerlendiren insan üretken ve verimli olur.

9 Namaz; ömür boyu, her türlü hal ve ortamda sürekli devam eden bir sabır Eğitimidir.
“Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah'tan yardım isteyin. Çünkü Allah muhakkak sabredenlerle beraberdir.” Bakara suresi,153.ayet

10 5-Namaz insanda birlikte yaşama ve dayanışma bilincini geliştirir
Camide cemaatle kılınan namaz Müslümanların bir araya gelmesini sağlar. Namaz öncesi ve sonrası bir araya gelen, görüşen insanlarda yardımlaşma, dayanışma, dostluk ve kardeşlik duyguları pekişir.

11 Namaz, tek başına kılınabileceği gibi topluluk halinde de kılınabilir.
Namaz birlikte yaşama ve dayanışma bilincini geliştirir. Namaz, tek başına kılınabileceği gibi topluluk halinde de kılınabilir. ♥ Sorunlarının çözümü için birbirlerine yardımcı olmaya çalışırlar. ♥ Hep birlikte namaz kılan insanların arasında yakınlaşma olur. ♥ Çeşitli konularda konuşup dertleşirler, sıkıntılarını ve sevinçlerini paylaşırlar. ♥ Kardeşlik, dostluk duyguları güçlenir. ♥ Allah katında herkesin eşit olduğunu anlar, herkese eşit ve adil davranırlar. ♥ Yardım ve iyilik etmenin önemini bilirler.

12

13

14 Allah’ı anmak elbette (ibadetlerin) en büyüğüdür.
“Namazı kıl, muhakkak ki namaz … kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette (ibadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir.” Ankebut Suresi, 45.ayet Yukarıdaki ayetin vermek istediği mesaj nedir?

15

16

17 kunut duasi Allahümme inne nesteînüke ve nestağfiruke ve nestehdîke ve nü’minü bike ve netûbü ileyk. ve netevekkelü aleyke ve nüsnî aleykel-hayra küllehü neşküruke ve le nekfüruk. ve nahleu ve netrukü men yefcüruk. 17

18 Kunut Duâları Allahümme iyyeke na’büdü ve leke nüsallî ve nescüdü ve ileyke nes’â ve nahfidü nercû rahmeteke ve nahşe azebek. İnne azâbeke bilküfferi mülhık. Kunut Duâları: Vitir namazının üçüncü rek’atinde Fâtiha ve sûre okunduktan sonra eller yukarı kaldırılıp tekbîr alınır ve eller tekrar bağlanınca Kunut dûaları okunur. 18

19 Bu duada ne gibi ilkeler ve dua örnekleri vardır? Listeleyiniz.
Kunut Duası Okunuşu Anlamı ALLAHÜ EKBER Allah en büyüktür. Allahümme innâ nesteînüke Ey Allah’ım! Senden bize yardım etmeni, ve nestagfirüke bizi bağışlamanı, ve nestehdîk. bize doğru yolu göstermeni dileriz. ve nü’minü bike Sana inanır ve netûbü ileyk. ve sana tövbe ederiz. Ve netevekkelü aleyk. Sana güvenir, ve nüsnî aleykel-hayra küllehü Her hayrı senden bilir ve seni överiz. neşküruk. Sana şükreder, ve lâ nekfüruk. ve nimetlerine karşı nankörlük etmeyiz. ve nahleu Sana isyan edenler karşı durur, ve netrukü men yefcüruk ve onları terk ederiz. Bu duada ne gibi ilkeler ve dua örnekleri vardır? Listeleyiniz. 1-………………………………………………………………………………………………………………. 2-……………………………………………………………………………………………………………….

20 ALLAHÜ EKBER Allah en büyüktür.
Kunut Duası Okunuşu Anlamı ALLAHÜ EKBER Allah en büyüktür. Allahümme iyyâke na’büdü Allah’ım! Biz ancak sana ibadet eder ve leke nüsallî ve senin rızan için namaz kılıp ve nescüdü secde ederiz. ve ileyke nes’â Sana yakınlaşmak için çalışır, ve nahfidü nercû rahmeteke sesin rahmetini umar ve nahşâ azâbeke ve azabından korkarız. inne azâbeke bilküffâri mülhık. Hiç şüphe yok ki senin azabın, kâfirleri kuşatacaktır. Bu duada ne gibi ilkeler ve dua örnekleri vardır? Listeleyiniz. 1-………………………………………………………………………………………………………………. 2-……………………………………………………………………………………………………………….

21 DEĞERLENDİRME 1-Namazın insana kazandırdıkları nelerdir?
2-Namaz duygu dünyamızı nasıl zenginleştirir? 3-Namaz insanı kötülüklerden nasıl uzaklaştırır?

22 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1- “Ünitemizi Değerlendirelim” yapılacak. 2-III.Ünitenin hazırlık çalışmalarını defterinize yazarak geliniz. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM

23 Ünitenin Değerlendirilmesi

24

25

26

27

28


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları