KUR’AN-I KERİM’İN İÇ DÜZENİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAZI SORULAR VARDIR ÇÖZMENİZ GEREKEN…..
Advertisements

Hz. İDRİS [a.s].
AHLAKİ TUTUM VE DAVRANIŞLAR
KUR’AN-I KERİM Kur’anı Kerim son peygamber Hz. Muhammet (s.a.v.)e Allah tarafından Cebrail (a.s) aracılığı ile nazil olmuş mukaddes kitapların sonuncusudur.
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
Hz. Muhammed (s.a.v.) İnsanlara Değer Verirdi
KURAN-I KERİMİ’İ TANIYALIM HAZIRLAYAN TALİP ORHAN
Kur’an ı Kerim’in İç Düzeni
KUR’AN-I KERİMİ’İ TANIYALIM HAZIRLAYAN TALİP ORHAN
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
Elif Azize Odaba ş ı Elif Azize Odaba ş ı 6B – B – 1448 ALTIPARMAK FETH İ AÇANÇ İ ÇEK O.O. ALTIPARMAK FETH İ AÇANÇ İ ÇEK O.O. Bismillahirrahmanirrahim.
KUR'AN-I KERİM'İ TANIYALIM
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
PROF.DR.SÖNMEZ KUTLU ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ
ALLAH İLE İLETİŞİM YOLLARI
KUR’AN AKLIMIZI KULLANMAMIZI İSTER
Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ.
Ders: Temel Dini Bilgiler Konu: Peygamberlik
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
KURAN’I KERİMİN İÇ DÜZENİ
VAHİY Allah’ın peygamberlerine gönderdiği bilgilere ve mesajlara vahiy denir. Vahiy meleği Cebrail’dir.
Temel Eğitici Nitelikleri
KADİR GECESİ Bir Ömre Bedel Gece
VAHYE DAYALI DİNLER.
Bu Kitapta Hiçbir Şüphe Yoktur.
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
ÖĞRENME ALANI İNANÇ 7.SINIF 1.ÜNİTE MELEK VE AHİRET İNANCI
PEYGAMBERLERE İMAN.
KUTLU DOĞUM HAFTASI Nisan 2015
« Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. » HZ. MUHAMMED (S.A.V.)
PEYGAMBERLERE ve İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ
Kur’an-ı Kerim’i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri
İlahi Kitaplara İman -Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
VAHİY SÜRECİ ve KURAN.
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
HAZIRLAYAN ÖMER AKPINAR Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni İSLAM-MÜSLÜMANLIK.
Peygamberimiz ara sıra etrafında bu- lunanlara bir konuyu öğretmek için soru sorardı. Nitekim Muaz bin Cebe- l’i, Yemen’e, vali olarak gönderirken bu yöntemi.
Peygamberlere İman “Peygamber kendisine Rabbi tarafından indirilene iman etti, müminler de. Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
KURAN. Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan KURAN-I KERİM, Son peygamber Hz.Muhammed’e indirilmiştir. Sözlükte toplamak,okumak,biraraya.
Kitaplara İman “…Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse şüphesiz derin bir sapıklığa düşmüştür.” (Nisa suresi,
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
KURAN (İNDİRİLİŞ SÜRECİ, İÇ YAPISI)
Behçet Gündüz İzmir Kur’an-ı Kerim Allah tarafından vahiy meleği cebrail’e, ondan peygamberimize ve onun şahsında tüm insanlık alemine.
HAZIRLAYAN : SAD İ YE D İŞ BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED.
KURAN-I KERİMİ’İ TANIYALIM HAZIRLAYAN TALİP ORHAN Hasan Polatkan İlköğretim Okulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni.
Kuran-ı kerimin ilk ayeti 610 yılında hira sultanlığında inen Alak suresinin ilk beş ayetidir.
Bugün neler öğreneceğiz?
 Adını, âyetlerde yer alan “bakara (sığır)” kelimesinden alır. Sûre, İslâm hukukunun ana konularıyla ilgili pek çok hüküm içermektedir.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
1.ÜNİTE:PEYGAMBERLERE VE İLAHÎ KİTAPLARA İNANÇ
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Kur'an-ı Kerim …... yılında, ..…………… ayında,
Kur'an-ı Kerîm'in üçüncü suresi. Sure, Medine'de nazil olmuştur. Surenin 33. ayetinde Musa (a.s.)'in babası İmrân'dan bahsedildiği için İmrân Âilesi anlamına.
9. Sınıf 4. Ünite Öğrenme Alanı: Vahiy ve Akıl
KUR’AN-I KERİM.
İ slamda ibadetin amacı ve önemi. İ badetin insanlar için önemi nedir?  Kur’an-ı Kerim’in temel konularından biri de ibadettir. İbadet; Allah’a sevgi,
6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BİLGİ YARIŞMASI
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 7.SINIFLAR SINAVA HAZIRLIK SORULARI
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

KUR’AN-I KERİM’İN İÇ DÜZENİ ZEYNEP YILMAZ

Kur'an-ı Kerim'in İç Düzeni Kur'an-ı Kerim: Allah'ın Hz. Muhammed'e vahiy yoluyla gönderdiği ki­taptır. O, dinimizin temel kaynağı ve kutsal kitapların sonuncusudur. Hz. Muhammed'in içinde yaşadığı top­lumun dili Arapça olduğu için, Kur'an Arapça olarak gönderilmiştir. Kur'an, bu durumu şöyle açıklar: "Ey Muhammed! Böylece ana kent (Mekke) ve çevresinde bulunanları uyarman için sana Arapça bir Kur'an vahyettik..." (42/Şûrâ suresi, 7) Kutsal kitabımızın adını Allah Kur'an'da belirtmiştir: "O elbette değerli bir Kur'an'dır." (567 Vâkıa suresi, 77) Kur'an, sure ve ayetlerden oluşur. Sure ve ayetlerin uzunlukları birbirinden farklıdır.

* Ayet Ayet: Kur'ân-ı Kerîmdeki sûreleri meydana getiren cümle veya cümleciklerden her biridir. Bir başka tanımda ise; Sûreleri oluşturan uzun yada kısa vahiy ifadelerine ayet denir. Kur’an’da yaklaşık 6666 ayet vardır. Sure Sûre: Ayetlerin bir araya gelmesi ile oluşan ve kendi içinde bütünlük içeren bölümlerden her birine sûre denir. Kur’an’da 114 sûre vardır. Kur’an’ın ilk sûresi Fâtiha; son sûresi Nâs sûresidir. Kur’an’ın en kısa sûresi üç (3) ayetli Kevser sûresidir. En uzun sûresi ise, 286 ayetli Bakara sûresidir. Tevbe suresi dışındaki her bir sure başında Besmele bulunmaktadır.

* Cüz Kur’an’ın her yirmi sayfasına bir “cüz” denilmektedir ve toplam 30 cüz bulunmaktadır. Mekke’de indirilen surelere “Mekkî”, Medine’de indirilenlere ise “Medenî” sure denir. Sureler genellikle uzun olandan kısa olana doğru sıralanmıştır. Kur'an'ın temel konuları İmân, Ahlâk ve İbâdettir. Kur'an, insana Allah, evren ve diğer insanlarla ilişkileri konusunda yol göste­rir. Kur'an, insanları iyiye ve güzele yönlendi­rir, öğüt verir, hatırlatır, uyarır. Gerçekleri açıklar, aydınlatır ve hayatı anlamlandırmamı­za yardımcı olur. Kur'an-ı Kerîm bir bütün olarak bir de­fada gelmemiştir. Mekke'de başlayıp Medine'de sona eren yaklaşık olarak 23 yıllık bir sürede tamamlanmıştır. Hz. Muhammed, kendisine vahiy geldiğinde, okuma yazma bilen sahabelerden birini çağırır, hemen yazdırırdı. Kur'an'ı yazıya geçiren bu kimselere "vahiy kâtipleri" denir. Kur'an'ın indiriliş sürecinde gelen her ayet veya sûre, birçok sahabe tarafından hem yazılmış, hem de ezberlenmiştir. Yazma ve ezber yolu ile Kur'an, koruma altına alınmıştır.