Stratejik Yönetim Modeli ve Uygulama Süreci

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Stratejik Planlama.
Advertisements

STRATEJİK PLAN STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
YASAL TEMELLER BİTLİS AR-GE BİRİMİ STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ.
BELEDİYELERDE FAALİYET RAPORU
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
STRATEJİK PLANLAMA TAHSİN YAZIR – KEMAL GÜRGENCİ
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE
Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi 1 MAHALLİ İDARE BİRLİKLERİNDE STRATEJİK PLANLAMA.
İleri Düzey Eğitim Başbakanlık Çalışma Grubu Mart-2010.
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
Ahmet Emre Öz Maliye Uzmanı 21 kasım 2013
Strateji Geliştirme Başkanlığı
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
STRATEJİK PLANLAMA GÜRCAN BANGER.
İç kontrol Bilgilendirme Toplantısı 10 Nisan 2014 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
KIRIKKALE İL ÖZEL İDARESİ
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Strateji Geliştirme Başkanlığı
STRATEJİK YÖNETİM Aracı Olarak STRATEJİK PLANLAMA.
K alkınma Planlarının Uygulanması ve İzlenmesi Devlet Planlama Teşkilatı Çalışma Grubu
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
Stratejik Planlama Pilot Kuruluş Uygulamaları: Genel Bakış Nahit BİNGÖL DPT Müsteşarlığı 12 Ocak 2005.
Hazırlayanlar: Ömer Faruk GÜLSOY Adile TUNÇER Nisa KARAKUM
“İYİ YÖNETİŞİM SİSTEMİ” GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ÖRNEĞİ
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
1 ÇEVRE ANALİZİ Ocak-2007 T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI.
T.C. MALİYE BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
İL DÜZEYİNDE KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YÜRÜTTÜKLERİ FAALİYETLERİN STRATEJİK PLAN VE PERFORMANS PROGRAMLARINA UYGUNLUĞUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU.
VAZGEÇİLMEZ BİR AŞAMA. STRATEJİKYÖNETİM STRATEJİK YÖNETİM NEDİR? SÜREÇ ANALİZİDİR: SÜREÇ ANALİZİDİR: - GELECEK HEDEFLERİMİZ… - BU HEDEFLERE NASIL ULAŞABİLECEĞİMİZ…
MALİ YÖNETİM VE KONTROL ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER VE HEDEFLER Mehmet BÜLBÜL Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı 1 Mayıs.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama Tuğba DİNÇER 25 Nisan 2011
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
KURUMSAL AÇIDAN iKS Kurumsal Amaçlar Öz Değerlendirme ve Teknik Özellikler.
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİK PLANLAMA.
Stratejik Yönetim.
İl Düzeyinde Hayat Boyu Öğrenme Koordinasyon Birimleri (HBÖKB) Nevin Şenol & John Hart Politika ve Mevzuat Geliştirme Uzmanları Jove Jankulovski Kilit.
STRATEJİK PLANLAMA.
ADEK BİŞKEK, Ana Görevler Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Raporunu (ADEK Raporu) yıllık hazırlayarak rektörlüğe sunmak (Takvim Yılı.
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
STRATEJİK PLANLAMA.
Kamu Kuruluşlarında Stratejik Yönetim
STRATEJİK PLANI Silivri İlçe MEM Stratejik Planı
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
DÖNEMİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI HAZIRLIK SÜRECİ
STRATEJİK PLANLAMA VE YENİ KAMU YÖNETİM ANLAYIŞI
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
STRATEJİK YÖNETİM SİSTEMİ
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
STRATEJİK PLANLAMA TAHSİN YAZIR – KEMAL GÜRGENCİ
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Strateji Geliştirme Başkanlığı III
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
Sunum transkripti:

Stratejik Yönetim Modeli ve Uygulama Süreci TÜİK Stratejik Yönetim Modeli ve Uygulama Süreci

Stratejik Yönetim Etkili ve ilke merkezli yönetim anlayışının kurumsallaştırılmasında stratejik yönetim felsefesi rolünü üstlenmektedir. Kurumsal yönetimde; yasal görev ve sorumluluklar çerçevesinde faaliyetleri planla, koordine et, uygula ve kontrol et süreci işler. Stratejik yönetimde ise; kurumun içyapısı ve dış çevresiyle ilgili tespit ve çözümlemeler de kapsanır.

Stratejik Yönetim Kısaca, stratejik yönetim, ileriye dönük etkin stratejilerin belirlendiği, amaç ve hedeflerin tanımlandığı ve uygulama sonuçlarının değerlendirildiği bir iyi “yönetişim modeli” olarak tanımlanabilir. Stratejik yönetimin temel unsurundan biri stratejik planlama sürecidir.

nereye gideceğini bilmektir.” Stratejik Planlama Alice: “Hangi yoldan gideyim?” Tavşan: “Nereye gideceğini bilmiyorsan hangi yoldan gittiğinin hiçbir önemi yok.” Bu noktadan hareketle TÜİK’de, stratejik planlama çalışmaları kurumsal bir proje olarak ele alınmış; içsel ve dışsal tüm faktörleri kapsayan bir başarı modeli kurgulanmıştır. “Stratejik Planlama nereye gideceğini bilmektir.”

TÜİK Stratejik Yönetim Modeli 5 aşama şeklinde kurgulanmıştır 1. Stratejik Planlama Durum Analizi Stratejik Tasarım Stratejik LITMUS Testleri Kritik Başarı Faktörleri 2. Performans Programı Stratejik Öncelikler Performans Hedefleri Faaliyet ve Projeler Performans Göstergeleri Kaynak/Bütçe Dağılımı İdare Performans Programı (Yıllık) Stratejik Plan (Çok Yıllı)

TÜİK Stratejik Yönetim Modeli 3. Stratejik Planın Uygulanması 4. Plan Gelişmelerinin İzlenmesi Gerçekleşmelerin Sistematik Takibi İzleme Raporları 5. Performans Değerlendirmesi Birim Faaliyet Raporları İdare Faaliyet Raporu Faaliyet Raporu (Yıllık) İzleme Raporu (6 Aylık)

Stratejik Yönetim Döngüsü Faaliyet Raporu (Yıllık) Stratejik Plan (Çok Yıllı) İzleme Raporu (6 Aylık) İdare Performans Programı (Yıllık)

Stratejik Planlama Süreci AB Uyum Sürecinde stratejik planlama çalışmaları 2002 Yıllık İstatistik Programı ve Stratejik Plan Komitesi (21 üye) Çalışma Programı Kaynak Taraması Bilgilendirme Toplantısı Stratejik Plan ve Eylem Planı Çerçevesi Koordinasyon Birim bazında stratejik plan hazırlıkları 2003 Stratejik Plan Koordinasyon Kurulu Stratejik Planlama Pilot Çalışmasına Katılım (Mart 2003)

Stratejik Planlama Süreci Stratejik planlama pilot çalışmaları 2004 Stratejik Planlama Komitesi (11 üye) İç Genelge DPT ile Toplantı Stratejik Yönetim Eğitimi, TÜSSİDE, Gebze (Nisan 2004) Çalışma Programı ve Takvimi Çalışma Yöntemi ve Görev Paylaşımı Toplantılar ve Elektronik Tartışmalar Durum Analizi Kuruluş İçi Analiz Güçlü Yönler Zayıf Yönler Çevre Analizi Fırsatlar Tehditler Paydaş Analizi Paydaş/Ürün Matrisleri Kullanıcı Memnuniyeti Araştırması (Mayıs 2004)

Stratejik Planlama Süreci Kullanıcı Memnuniyeti Araştırması

Stratejik Planlama Süreci 2004 Stratejik Tasarım Misyon: Kurumsal kimliği oluşturan öğeler, varoluş sebebi Vizyon: Ulaşılması istenilen gelecek İlkeler: Kurumun faaliyetlerine yön veren temel değerler

Stratejik Planlama Süreci 2004 Stratejik Tasarım Stratejik Amaçlar: Kurumu hedeflenen vizyona taşıyacak kavramsal sonuçlar Stratejik Hedefler: Belirli bir zaman dilimini kapsayan somut ve ölçülebilir alt amaçlar Faaliyet ve Projeler: Stratejik amaç ve hedeflerin gerçekleştirilmesini sağlayan maliyetlendirilebilir üretim ve hizmet etkinlikleri Stratejik Planlama Atölye Çalışması (Temmuz 2004), Akçakoca Genel Değerlendirme Stratejik amaç, hedef ve faaliyetlerin gözden geçirilmesi 2005-2007 Dönemini Kapsayan Stratejik Planın İlk Taslağının DPT’ye Sunulması (Kasım 2004)

Stratejik Planlama Süreci 2005 Yenileme Çalışmaları DPT’nin değerlendirme raporu (Mart 2005) Planın revize edilme kararı Türkiye İstatistik Kanunu’nun yürürlüğe girmesi (Kasım 2005) Strateji Geliştirme Dairesi, Strateji ve Kalite Grubu’nun kurulması 2006 2006-2010 dönemini kapsayacak planın yeni organizasyon ve ihtiyaçlara göre revize edilmesi (Mart 2006) LITMUS Testleri (Nisan 2006) Stratejik Planın temel unsurlarının değerlendirilmesi ve bu unsurlar arasındaki uyumun ölçülmesini amaçlayan bir test tekniğidir.

Tüm üst ve orta yönetim kademe yöneticilerine uygulanmıştır.

Birim düzeyinde Grup/Takım sorumlularına uygulanmıştır.

Stratejik Planlama Süreci Kritik Başarı Faktörleri Sürece Yönelik Yönetim Desteği Uygulamada Kararlılık ve Süreklilik İç Kontrol ve Denetim Katılımcılık ve Sahiplenme Sonuca Yönelik Ürün-Hizmet Kalitesi Çalışan Odaklı Yönetim Kültürel Değişim Kullanıcı Odaklı Çalışma

Stratejik Planlama Süreci 2006 Planın Başkanlık Onayına Sunulması (Mayıs 2006) Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik (Mayıs 2006) Plan döneminin değişmesi 2006-2010 2007-2011 Takvimin belirlenmesi 31 Aralık 2006 Stratejik Plandan 2006 yılı hedefleri çıkarılması 2007-2011 dönemine ilişkin yeni hedeflerin belirlenmesi Planın içerik ve sunum açısından güncellenmesi 2007-2011 Stratejik Planı’nın onaylanarak uygulamaya konulması (Aralık 2006)

Stratejik Amaçlarımız Yeni Metodolojilerin Benimsenmesi, Yeni İstatistik ve Göstergelerin Üretilmesi Araştırmaların İçeriğinin Geliştirilmesi ve Veri Çeşitliliğinin Artırılması Veri Derleme ve Yayımlama Zamanına İlişkin İyileştirmelerin Gerçekleştirilmesi Veri Kalitesinin İyileştirilmesi Kayıt ve Bilgi Sistemlerinin Geliştirilmesi Cevaplayıcı Yükünün Azaltılması Kurumun İstatistik Alanındaki Rolünün Geliştirilmesi Teknik Kapasitenin ve Teknolojik Altyapının Güçlendirilmesi Toplumda İstatistik Kullanımının Artırılması ve Verilere Ulaşımın Kolaylaştırılması

Performans Göstergeleri Performans Programı 2006 Maliye Bakanlığı yazısı (Eylül 2006) Ön Hazırlıklar Genel Bilgilendirme Toplantısı (Kasım 2006) Çalışma Takvimi Atölye Çalışmaları Birim Performans Tabloları Misyon ↓ Stratejik Amaç Stratejik Hedef Performans Hedefi Performans Göstergeleri Faaliyet ve Projeler Kaynak/Bütçe Performans Programı

Performans Programı Yayımlanma tarihi her mali yılın ilk ayıdır. TÜİK Performans Programı Ocak 2007’de kamuoyuna açıklanmıştır. 9 Stratejik Amaç 121 Stratejik Hedef 174 Performans Hedefi 527 Performans Göstergesi

Performans Değerlendirmesi İzleme Raporları sistematik sorgulamalarla belirli dönemler itibariyle hazırlanır. TÜİK izleme raporları 6 aylık dönemler için hazırlanacaktır. Performans değerlendirmesi izleme raporlarına dayandırılarak yıllık yapılır. Birim Faaliyet Raporları (Mart) İdare Faaliyet Raporu (Nisan) İzleme raporları yoluyla performans göstergeleri kullanılarak hedeflerin gerçekleşme durumu değerlendirilir. Değerlendirme, “planlanan” ve “gerçekleşen” performans hedeflerinin karşılaştırmalı analizidir.

İzleme ve Değerlendirme Stratejik Yönetim Bilgi Sistemi

Stratejik Yönetim Sürecinde Avantajlarımız Değişime ve yeniliklere açık olma Farkındalık Yönetimin desteği Çabuk organize olabilme Kıyaslama şansı Durum tespitinin yapılmış olması Dezavantajlarımız Büyük ölçekli bir kurum olma Yeniden yapılanma Plan döneminin değişmesi Birim bazında hedef belirleme

Sonsöz Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. Michel de Montaigne pinarreyhan@tuik.gov.tr