KISITLAMALAR (Constraints)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DERS BİLGİLERİNE ERİŞİM
Advertisements

GRAFİK VE HARİTA YARATMA
Bilgilerimi sunuyorum
Not Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
4. SAYFA YAPISI.
ŞAHİN AKDAĞ.
Acenta üyeliği için lütfen tıklayınız.
Microsoft Office Word 2010 Bireysel Öğretim Sunumu
Web Bilgi Girişi Kullanım Rehberi
NurNet.Org 3. Siteye Nasıl Yazı Eklenir
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaz Dönemi Misafir Öğrenci Kayıt Kılavuzu.
Menü’den Evrak Projesine ulaşılır.
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
Tarayıcınızı açıp, web sayfası adresinizi giriniz. (1) Sayfa düzenleyebilmeniz için “Giriş” bağlantısına tıklayınız. Giriş yaptıktan sonra sayfaların içeriğini.
SGB NET Doküman Yönetim Sistemi
RANDEVU SEKRETERLİK HİZMETLERİ
MYENGLISHLAB ONLINE Kayıt Kılavuzu.
Veri ve Veri Yapıları Genel olarak bilgisayarlar.
2. AŞAMA BELGE KAYDI.
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ
ARICILIK KAYIT SİSTEMİ
İleti çubuğunda Düzenlemeyi Etkinleştir'i tıklatın,
Görsel Okur-Yazarlık *
ÖĞRENME FAALİYETİ 3. PARAGRAF DÜZENLEME.
Örnek Bİr VerİtabanI TasarImI
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
ALAN ÖZELLİKLERİ.
Formül Hazırlama ve Kullanma
Veri Tabanı Veri Tabanı Nedir? Veri tabanı yazılımı Veri tabanı yöneticiliği Veri tabanı yönetim sistem yazılımları Veri tabanı Nerelerde Kullanılmaktadır?
Microsoft Power Point Dersi
EXCEL DE VERİ TABANI (DATABASE) İŞLEMLERİ
Temel Bilgi Teknolojileri 2
Microsoft EXCEL (2) Kapsam Kopyalama, Yapıştırma Açıklama Ekleme Satır ve Sütunların Boyutlandırılması Bitişik Hücrelere Dayanarak Otomatik Veri Girme.
Sıralı dağıtım reçete girme, silme ve raporlama
ADRES DEFTERİMDE NELER VAR?. Arkadaşlarınızın, akrabalarınızın ve tanıdığınız diğer kişilerin adresleri, telefon numaraları, e-posta adresleri vb. bilgilerini.
Akış Kontrol Mekanizmaları
TEFBİS DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ MODÜLÜ KULLANICI EĞİTİMİ
Bilgisayarda Ofis Programları
WordPress ile iTEC Öğretmen Bloğu
Access’te İlişki Kurma
Bizde Hyde Park vardı da biz mi konuşmadık diyen Martılar’ın yeri MARTILAR’A FORUM KULLANMA DERSLERİ Ders 2. Kullanıcı adım var, şifreyi de biliyorum
Microsoft Office Access
TEMEL NESNE VE TABLO İŞLEMLERİ
Kareköklü Sayılar KAREKÖKLÜ BİR İFADE İLE ÇARPILDIĞINDA SONUCU DOĞAL SAYI YAPAN ÇARPANLAR.
Microsoft EXCEL (1).
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI Bütçe Daire Başkanlığı
XP içinWindows 7 için ADIM-1. XP içinWindows 7 için ADIM-2.
TEFBİS ÖZEL OKULLAR MODÜLÜ KULLANICI EĞİTİMİ TEFBİS ÖZEL OKULLAR MODÜLÜ KULLANICI EĞİTİMİ.
5.1. Tablo Ekleme Kelime işlemci programında tablo eklemek için Ekle sekmesindeki Tablolar grubundan Tablo düğmesine tıklanır. A:Tablo; Bu kısmın üzerine.
4. LİSTE OLUŞTURMA VE BİÇİMLENDİRME
Microsoft Office Access
Hafta Rapor Hazırlamak Form aracılığı ile tablolara veri girişi yapıldıktan sonra, ekran çıktısı veya yazıcı çıktısı almak amacı ile rapor hazırlanmaktadır.
Hafta 8.
Hafta 9. 2 Form Hazırlamak Veritabanın da bulunan tablolara veri girilmesini kolaylaştırmak ve görünümünü güzelleştirmek için form özelliğini kullanabilirsiniz.
Microsoft Office Access
TEMEL SAYFA YAPISI İŞLEMLERİ
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
Microsoft EXCEL (1).
WORD WORD UYGULAMA.
SCRATCH SUNU -2.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ TAKBİS/ERP DE BANKA BİLGİSİ DEĞİŞTİRME DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ / PERSONEL SERVİSİ.
KURTKÖY TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
AĞ Bilgisayar Adını ve Çalışma Grubunu Öğrenme Ağ Kurulumu
MICROSOFT ACCESS DERS NOTLARI
Bilgisayar Uygulamaları II
form nedir ? öğrenmenin en kolay yolu bu slaytta... M İ CROSOFT OFF İ CE ACCES FORM nedir ve nas ı l kullan ı l ı r…
1 EXCEL DE VERİ TABANI (DATABASE) İŞLEMLERİ Excel de bir veritabanı oluşturulabilir veya başka programlarda (Access gibi) oluşturulmuş olan Veri Tabanları.
Sunum transkripti:

KISITLAMALAR (Constraints)

KISITLAMALAR Veri tabanı hazırlama programında bir alana girilecek olan veri için birtakım kısıtlamalar oluşturulabilmektedir. Veri girişini denetlemek için giriş maskesi kullanılır. Veri sınırlaması yapmak veya bir alana mutlaka veri girilmesi gereken durumlarda ise geçerlilik kuralları uygulanmaktadır.

Giriş maskesi Oluşturarak Veri Kısıtlaması Giriş maskesi verilerin bir alana nasıl girileceği ile ilgili kısıtlamalar yapmak için kullanılır. Giriş maskesinde kullanılabilecek karakterlerden daha önce bahsetmiştik. Şimdi ise Giriş Maskesinin nasıl oluşturulduğuna bir bakalım.

Giriş maskesi Oluşturarak Veri Kısıtlaması Telefon numarası girilmesi istenilen bir alanda tüm telefon numaralarının alan kodları ile birlikte girilmesinin istenmesi gibi bir durum sözkonusu olsun. Bunun için İlgili alanın özellikler penceresindeki Giriş Maskesi kısmından “ ” düğmesine tıklanır. Karşımıza sonraki sayfadaki gibi Giriş Maskesi Sihirbazı penceresi gelecektir.

Giriş maskesi Oluşturarak Veri Kısıtlaması

Giriş maskesi Oluşturarak Veri Kısıtlaması Buradan “Dene” bölümüne tıklayarak seçili olan giriş maskesinin nasıl yazılacağını görebilirsiniz. Örnekte telefon numarasının nasıl yazılacağı görünmektedir. Eğer kullanmak istediğiniz format bu şekilde ise “Son” düğmesine tıklayabilirsiniz. Farklı bir format kullanmak istiyorsanız “İleri” düğmesine tıklamanız gerekir. Buradan yer tutucu karakteri değiştirebilir ve “Dene” kısmına tıklayarak nasıl göründüğünü görebilirsiniz.

Giriş maskesi Oluşturarak Veri Kısıtlaması

Giriş maskesi Oluşturarak Veri Kısıtlaması İleri düğmesine tıkladığınızda veriyi nasıl saklamak istediğinizle ilgili bir soru ile karşılaşacaksınız. Buradan istediğiniz seçeneği seçip sırası ile “İleri” ve “Son” düğmelerine tıkladığınızda maske oluşturma işlemini tamamlamış olacaksınız.

Giriş maskesi Örnekleri En fazla 3 en az 2 karakter girilebilecek. İlk karakter mutlaka rakam olacak, Harfler otomatik olarak büyük görünecek. 3. karakter ya boşluk yada harf olacak. >09L 3. harfi h olan bir veri girilmesi sağlanacak. ??h* 11 karakter ve yalnızca rakam girilebilecek. 00000000000 (11 tane sıfır) Sadece geçerli bir posta kodu girilebilecek. 00000

Veri Girişini Zorunlu Kılmak Tablodaki bazı alanlara veri girişini zorunlu olarak belirleyebilirsiniz. Böylelikle o alana veri girilirken boş geçilemeyecektir. Bir alana veri girişini zorunlu kılmak için tablo tasarım görünümünde açılır. İlgili alanın özellikler penceresinden Gerekli kısmında “evet” seçeneği seçilir.

KURALLAR (Rules)

KURALLAR Kurallar, veri girişinde kısıtlamayı sağlamak için kullanılır. Kurallar kullanarak, bir alana girilebilecek olan verilerin şartları belirlenmektedir. Geçerlilik kuralı adı verilen bu kurallar kullanıcı alanı terk ederken girilen değerleri denetlemek için kullanır. Geçerlilik kuralları ilgili alana doğrudan yazılabileceği gibi ifade oluşturucusu penceresi kullanılarak da yazılabilir.

KURALLAR Örneğin bir not alanına girilecek değerin 0’dan büyük 100’den küçük olmasını istiyorsak geçerlilik kuralı kullanırız. Bunun için ilgili tablo Tasarım Görünümünde açılır. Tablo tasarım görünümünde iken not1 alanının özellik penceresinde bulunan Geçerlilik kuralı bölümünden ” ” düğmesine tıklanılıp ifade oluşturucusu penceresi açılır veya geçerlilik kuralının bulunduğu bölüme istenilen koşul yazılır.

KURALLAR

KURALLAR Geçerlilik kuralı uygulandıktan sonra ilgili alana yapılan veri girişi yazılan kurala uymuyorsa program veri girişini engelleyip, neden veri girişine izin vermediğini gösteren bir uyarı penceresi görüntüler.

GEÇERLİLİK KURALI ÖRNEKLERİ

GEÇERLİLİK KURALI ÖRNEKLERİ 100’DEN KÜÇÜK DEĞER GİRİLEBİLİR <100 100’E EŞİT VEYA 100’DEN KÜÇÜK DEĞER GİRİLEBİLİR <=100 1 İLE 10 ARASINDA BİR SAYI GİRİLEBİLİR Between 1 And 10 SIFIRDAN FARKLI BİR SAYI GİRİLEBİLİR <>0 20 TEMMUZ 2006 TARİHİNDEN ÖNCEKİ BİR TARİH GİRİLEBİLİR <20/7/2006 BUGÜN VE SONRAKİ BİR TARİH GİRİLEBİLİR >=Date() BUGÜN VE ÖNCEKİ BİR TARİH GİRİLEBİLİR <=Date() ÖĞRETMEN,ÖĞRENCİ,MEZUN’DAN HERHANGİ BİRİ GİRİLEBİLİR “Öğretmen” Or “Öğrenci” Or “Mezun”

UYGULAMA FAALİYETİ Üç tabloyu oluşturarak aralarındaki ilişkiyi yapınız ve kayıtları ekleyin. “dogum_yılı” 4 rakamdan oluşacak. (ZORUNLU) “cinsiyeti” tek harf olacak.(ZORUNLU) “adi” alanının ilk harfi büyük olacak. “icerik” parola olarak belirlenecek.(GİRİŞ MASKESİ) “dogum_yılı” 1900 ile 2013 yıları arasında olacak.(GEÇERLİLİK KURALI)

KONU SONU…