Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Microsoft Office Access

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Microsoft Office Access"— Sunum transkripti:

1 Microsoft Office Access
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN

2 FORM NEDİR Formlar, tablolarda seçilen alanların görsel gösterimidir.
Formlar aracılığı ile veri girilebilir, değiştirilebilir. Formlar aracılığı ile kayıtlar tek tek görünür, bilgi girilir ve diğer kayıta geçilir. Form oluşturmanın en basit yöntemi tabloyu seçip, oluştur sekmesinden «form» sekmesine tıklamaktır. Tablodaki bütün alanlar kullanılarak bir veri giriş formu oluşturulacaktır.

3 FORM Sihirbazı ile form oluşturmak
Oluştur sekmesinden form sihirbazı seçilerek gelişmiş formlar oluşturulabilir. Sekme çalıştırıldığında öncelikle kullanmak istediğimiz tablo ve alanları belirlememiz istenir. Alanlar belirlendikten sonra «tablo düzeni» sorgusu çıkar. İstenen tablo düzeni seçildikten sonra forma isim verip kaydedebiliriz.

4 Tasarım Görünümünde Çalışmak
Oluşturulan formlar tasarım görünümünde özelleştirilebilir, düzenlenebilir. Navigasyon panelinde formu sağ tıklayıp tasarım görümünde aç dediğimizde bu düzen açılacaktır. Tasarım, Düzenle ve Biçim isimli üç bağlamsal sekme ile birlikte form tasarımını geliştirmeye başlayabiliriz. Tasarım sekmesinden formumuzun temasını düzenleyebilir ya da denetim unsurları ekleyebiliriz. Tasarım sekmesi «Var olan alanları ekle» sekmesinden formumuza tablomuzdan ek alanlar ekleyebiliriz ya da var olan alanları çıkartabiliriz. Tasarım sekmesi «özellik sayfası» sekmesinden formumuz ile ilgili gelişmiş ayarlar yapabiliriz. Forma tema seçme Forma resim, link gibi denetçiler ekleme Formu ve unsurlarını düzenleme

5 Tasarım Görünümünde- Düzenle Sekmesi
Oluşturulan formun düzenini bağlamsal menüde «düzenle» sekmesinden ayarlayabiliriz. Satır ve sütunların sırası değiştirilebilir. Satır veya sütunlar eklenebilir. Ve satır ve sütunların genişliklerini bu alandan düzenleyebiliriz.

6 Hesaplanan Denetimler Oluşturmak
Formumuza değişik alanlardan veri toplayıp birlikte gösteren alanlar oluşturmamız mümkündür. Bunun için formumuza bir denetim unsuru eklemeliyiz. Ardından özellik sayfası sekmesinden alan «denetim alanı» kısmını aktif hale getirin. İlgili alana veri sağlayacak alanları belirledikten sonra hesaplanmış denetim alanı oluşturulacaktır. Denetim kaynağı kısmından ilgili alanları belirliyoruz.

7 Kayıtlar Üzerinde Çalışmak
Gezinme düğmeleri aracılığı ile kayıtlar arasında gezinebilir, arama yapabilir ya da yeni kayıtlar ekleyebiliriz.

8 Bölünmüş Form Bir tabloya veri girişini form düzeninde yapmak istediğimizde kullanırız. Üst tarafta form görünümü alt tarafta tablo görünümü birlikte gösterilir. Tablo seçilir, oluştur sekmesi, diğer formlar sekmesinden «bölünmüş form» seçildiğinde, seçili tablo için bölünmüş form düzeni oluşturulur. Form görünümü alanı Tablo görünümü alanı

9 Form Tasarımı Oluştur Sekmesi – «Form Tasarımı» sekmesini aktifleştirerek elimiz ile formun unsurlarını ve ilişkilerini tek tek belirleyebiliriz. Denetimler, logo gibi unsurları ekleyerek amacımıza uygun tasarımlar oluşturmak mümkündür.

10 Sekme Sırasını Düzenlemek
Formumuzda unsurların yerini değiştirdiğimizde «tab» sırası sabit kalır. Tab tuşu ile gezinmelerde sıralamayı düzenlemek için sekme sırası özelliğini kullanırız. Burada unsurları sol taraflarındaki kutucuklardan seçip, aşağı ya da yukarı sürükleyerek «tab» sırasını düzenleyebiliriz.

11 Forma fonksiyonel düğme eklemek
Formlarımıza değişik fonksiyonları olan düğmeler eklememiz mümkündür. Tasarım görünümünde denetçilerden düğme denetçisini seçip formumuza eklediğimizde sırasıyla bu düğmenin işlevinin ve üzerinde ne yazacağını soran bir panel açılacaktır. Buradan düğmemize fonksiyon ve diğer gerekli ayarları yaptıktan sonra biçim sekmesinden düğmenin renk ve stil düzenini ayarlayabiliriz.

12 Gezinti Formu Oluşturmak
Birden çok form ya da raporu bir panel içinde yönetmek istediğimizde gezinti formu oluştururuz. Gezinti formları tablo ya da sorgularla çalışmaz. Oluştur sekmesi- formlar ve gezinti sekmesini tıkladığımızda bizden ne tür bir gezinti form şablonu istediğimizi soran sorgu çalışır. Karşımıza gelen panelde «yeni ekle» kısmına sol taraftaki navigasyon panelinden form ve raporları sürükleyerek, gezinti formunu oluşturabiliriz. Sekmelerin biçim ve stilleri biçim sekmesinden düzenlenebilir.


"Microsoft Office Access" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları