Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
BÜRO HİZMETLERİ VE SEKRETERLİK BÖLÜMÜ BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI

2 ETASQLSYS dosyası çalıştırılır. Master Kod alanına ETA yazılır
ETASQLSYS dosyası çalıştırılır. Master Kod alanına ETA yazılır. Master şifre boş bırakılarak Tamam butonuna basılır..

3 Sistem işlemleri menüsü açılır
Sistem işlemleri menüsü açılır. İstenirse ekranın üst kısmında bulunan menüde kullanılabilir.

4 Sistem işlemleri menüsünden Şirket Açma seçeneği seçilerek çift tıklanır.

5 Gelen yeni sayfa şirket yaratma sayfasıdır
Gelen yeni sayfa şirket yaratma sayfasıdır. Aşağıda belirtilen şekilde bilgiler yazılır.

6 Alt bölümde içe çalışma dönem başı ve sonu otomatik olarak atanır.
Şirket kodu yazılırken harfler ve rakamlar arasında boşluk bulunmamalıdır. Alt bölümde içe çalışma dönem başı ve sonu otomatik olarak atanır. Şirketin kodunun yazılması ile birlikte dönem otomatik olarak gelecektir. Kullanılacak modüllerden sadece MUHASEBE Modülü işaretlenecek Şirketin kısa ismi ve uzun ismi yazılmalıdır. Uzun ismi bir satıra sığmaz ise ikinci satırdan devam edilir. İlgili bilgiler doldurulduktan ve modül seçildikten sonra F2 kayıt butonuna basılır.

7 Gelen mesaja Evet butonuna basılır.

8 Şablon dosyası kullanılmayacağı için Hayır butonuna basılır.

9 Tek düzen hesap planının oluşturulması için Evet butonuna basılır.

10 Maliyet gider hesaplarından hangisi kullanılacak ise işaretlenerek F2 Tamam butonuna basılır.

11 Şirket oluşturulmaya başlanır
Şirket oluşturulmaya başlanır. İşlem yaparken bazen ekranda (Yanıt Vermiyor) ibaresi çıkabilir. Biraz bekledikten sonra şirketin kurulumu tamamlanacaktır.

12 Kayıt tamamlandı mesajı gelecek ve tekrar şirket oluşturma sayfasına dönülecektir.

13 Kullanıcı tanımlanmış ise; kullanıcı kodu ve verilen şifre girildikten sonra Tamam Butonuna basılır.
ETASQLSYS ile şirket kurulduktan sonra ETASQL dosyası çalıştırılır. Gelen ekranda kullanıcı kodu ETA olarak yazılır ve giriş şifresi boş bırakılarak Tamam butonuna basılır.

14 Şirket dönemi çalışılan yıl olarak seçilecektir.
Şirket Kodu daima DEMO olarak gelecektir. Sağ tarafındaki butona basmak suretiyle istenilen şirket seçilecektir. Şirket dönemi çalışılan yıl olarak seçilecektir. Hangi tarihte işlem yapılacak ise o tarih seçilir. Tarihi sistemden alması nedeniyle çalışılan gün gelecektir. İstenilirse sağ taraftaki butondan tarih değiştirilebilir.

15 Şirket kodu nun karşısındaki butona bastığımızda ekrandaki şirketler gelecektir. Buradan çalışmak istediğimiz şirketi altındaki dosyayı seçmemiz gerekir.

16 Çalışma tarihi nin karşısındaki butona bastığımızda karşımıza aylar, yıllar ve günlerden oluşan ekran gelecektir. Ekranda 1 ocak 2013 yılı seçilmiş durumdadır.

17 Şirket kodu, dönem ve çalışma tarihi seçildikten sonra karşımıza şirkete ait bilgilerin yüklendiği sayfa gelecektir. BYYA1 kodlu şirketten belirtilen gün ve dönemde çalışmak için Devam butonuna basmamız gerekir.

18 Karşımıza kurduğumuz şirkette kullanacağımız program modülleri gelecektir. Muhasebe modülünün üzerine çift tıklamak veya Başlat menüsüne basmak suretiyle şirket çalışır hale getirilecektir.

19 Ekranın üstündeki menülerde farklı olarak Yardımcı İşlemler, Pencereler ve Yardım menüsü bulunmaktadır. Burada menüler ekranın ortasından kullanılabileceği gibi ekranın üst kısmından da kullanılabilecektir.

20 İlk işlem Hesap Planı içerisinde yer alan Eski Hesap açılır
İlk işlem Hesap Planı içerisinde yer alan Eski Hesap açılır. Karşımıza bir sonraki ekran gelecektir.

21 Hesap Koduna 100 yazarak F2 arama butonuna basılır.

22 Karşımıza 100 KASA hesabı ile ilgili bilgiler gelir
Karşımıza 100 KASA hesabı ile ilgili bilgiler gelir. Burada F2 Kabul butonuna basmak suretiyle hesapla ilgili bilgilere ulaşılır.

23 Hesap planı içerisindeki 100 Kasa hesabı ile ilgili bilgilere ulaşılır.

24 Hesap özellikleri bölümünde yer alan Kasa Hesabı nın karşısındaki alan işaretlenir. F2 Kayıt butonuna ekranın üst kısmında basılır.

25 F2 kayıt tuşuna basılması ile birlikte onay ekranı gelecektir
F2 kayıt tuşuna basılması ile birlikte onay ekranı gelecektir. Evet denilerek işleme devam edilir.

26 Kayıt tamamlandı mesajı gelir. Kasa hesabı tanımlanmış olur.

27 Kasa hesabı tanımlandıktan sonra; Servis Menüsünden Sabit Tanımlar ve buradan da Fiş Saha Tanımları seçilerek gerekli tanımlamaların yapılması gerekir. Sırasıyla Mahsup, Kasa Tahsil, Kasa Tediye ve Açılış Fişlerinin tanımlanması sonraki sayfalarda olduğu gibi yapılacaktır.

28 Mahsup Fişi; Kasa hesabını doğrudan ilgilendirmeyen işlemlerin yazıldığı muhasebe fişidir. Bu fişte hem borçlu, hem de alacaklı hesapların isimleri ve tutarları yazılır. Yapılan işlemle ilgili açıklama ve fiş tarihi yazılır. Fiş numarası ise sistem tarafından otomatik olarak verilir.

29 Burada bir çok alan vardır
Burada bir çok alan vardır. Sistem tarafından bazıları işaretlenmiş olarak gelecektir. Ayrıca sağ tarafta ise çeşitli butonlar bulunmaktadır. bu butonlar işaretli alanı üste ve alta kaydırmak için kullanılabilir. Ya da işaretlerin hepsinin kaldırılması yada işaretlenmesi için kullanılır.

30 Mahsup fişinde sırasıyla 1,2,3,4 numaralı alanların işaretli olması gerekir. Dikkat edilmesi gereken önemli husus ise fişteki işaretli alanların sıra numarasıyla olmasına dikkat edilmesidir. Yoksa fişte bölümler farklı yerlerde yer alacaktır. İşaretleme tamamlandıktan sonra F2 kayıt butonuna basılır.

31 Ekrandaki bilginin kayıt edilmesi için onay kutusu gelecektir
Ekrandaki bilginin kayıt edilmesi için onay kutusu gelecektir. Gelen onay kutusuna Evet denilerek mahsup fişinin saha pozisyon tanımları tamamlanmış olur.

32 Kayıt tamamlandı mesajı gelir. ve bir sonraki fişin tanımına geçilir.

33 Kasa Tahsil Fişi; Kasa hesabının borçlu olduğu işlemlerde kullanılır
Kasa Tahsil Fişi; Kasa hesabının borçlu olduğu işlemlerde kullanılır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, kasa hesabının tek başına borçlu olarak bulunmasıdır. Şayet kasa hesabının yanında ikinci bir hesap ver ise Kasa Tahsil Fişi kullanılamaz. Bu fişte kasa hesabı borçlu olduğundan sadece ALACAKLI hesap yada hesapların isimleri yazılır. Ancak fiş toplamı kasa hesabının borçlu olması nedeniyle eşittir. Alacaklı hesap ya da hesaplara yazılan tutarların toplamı KASA hesabının borcuna yazılmış demektir.

34 Burada bir çok alan vardır
Burada bir çok alan vardır. Sistem tarafından bazıları işaretlenmiş olarak gelecektir. Ayrıca sağ tarafta ise çeşitli butonlar bulunmaktadır. bu butonlar işaretli alanı üste ve alta kaydırmak için kullanılabilir. Ya da işaretlerin hepsinin kaldırılması yada işaretlenmesi için kullanılır.

35 Kasa Tahsil Fişinde sırasıyla 1,2,4 numaralı alanların işaretli olması gerekir. Dikkat edilmesi gereken önemli husus ise fişteki işaretli alanların sıra numarasıyla olmasına dikkat edilmesidir. Yoksa fişte bölümler farklı yerlerde yer alacaktır. İşaretleme tamamlandıktan sonra F2 kayıt butonuna basılır.

36 Ekrandaki bilginin kayıt edilebilmesi için onay sayfası gelir
Ekrandaki bilginin kayıt edilebilmesi için onay sayfası gelir. Evet denilerek işlem tamamlanır.

37 Kayıt tamamlandı mesajı ile Kasa Tahsil Fişi tanımlanmış olur
Kayıt tamamlandı mesajı ile Kasa Tahsil Fişi tanımlanmış olur. Bir sonraki fişin tanımına geçilir.


"BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları