HEMŞİRELİK VE EBELİK KONSEYİ (HEK)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Advertisements

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜDEK AKREDİTASYONU
ERASMUS+ GENEL TANITIMI
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Erasmus Birimi
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
HUKUKTA ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YOLLARI İSVEÇ’TE UZLAŞMA MÜESSESESİ VE TÜRK HUKUKUNDA BENZERİ UYGULAMALAR SEMİNERİ İzmir Eylül 2011.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
Prof. Dr. Aysel Aziz İstanbul Arel Üniversitesi
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
Prof. Dr. Gülçimen YURTSEVER Yaşar Üniversitesi İşletme Bölümü
Yrd. Doç. Dr. M. Emin MUTLU Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
ERASMUS Nedir? Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
Kalite İlkelerinin Geliştirilmesi ve Uygulanmasında ve Uygulamaların Niteliğinin Garanti Edilmesinde «Adım Adım Derneği’nin» (ISSA) Deneyimi Mihaela Ionescu,
Kurulu ş Misyon Vizyon Amaçlar ve Hedefler E ğ itim-ö ğ retim alt yapısı Fakülte Bina Proje Süreci Akademik Kadro Da ğ ılımı Eylem Planı Stratejik Plan.
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
HEMŞİRELİK VE EBELİK LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI
TR R3. TR R3 Bu Eylem 5.1 Projesi (Ulusal Gençlik Toplantısı) AB Gençlik Programı tarafından desteklenmiş ve Türk Kızılayı.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği Taslağı Dr.İskender Sayek TTB Merkez Konseyi Üyesi TUEK 2008 Ankara.
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ ve YETERLİK KURULLARI
HASTANE ETİK KURULLARI
BEK Raporlarının İşlevi Yrd. Doç. Dr. Armağan Erdoğan Namık Kemal Üniversitesi 28 Mayıs 2010.
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
Projenin Adı: Mesleki Eğitimde Kalite Güvencesi Konusunda Fakındalığın Geliştirilmesi Proje Ortaklarımız: 1- Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesi 2- Adana.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
E.Ü.T.F Çalışan Sağlığı, Güvenliği ve Hakları Birimi
SAĞLIK HİZMETLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ GRUBU ÇALIŞTAY RAPORU Prof. Dr
ERCİYES ÜNİ. TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI BÖLÜMÜ ANESTEZİ PROGRAMI STRATEJİK PLAN SUNUMU.
Karayolu Güvenliği İçin Eğitim ve Diğer Bileşenlere Bakış Mayıs 2011 Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Bu yayın Avrupa Birliği’nin yardımıyla üretilmiştir. Bu.
UYEK 5. Dönem Yönetim Kurulu Faaliyet Sunumu.
Prof.Dr. Kırali MÜRTEZAOĞLU Mühendislik Fakültesi Dekanı
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
PUSULA Güçlü Etik Değerler Geliştirmek Semra Baysan Merck Sharp & Dohme Dış İlişkiler Direktörü 18 Ekim 2001.
Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyonda Disiplinler Arası Yaklaşım
İstanbul Ticaret Üniversitesi 15 Nisan 2011 Ankara
1 DEMOKRATİK OKUL KÜLTÜRÜNÜN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ Proje Tanıtım Kokteyli Doç. Dr. Abdurrahman EKİNCİ Proje Danışmanı Yeşilli Atatürk Ortaokulu.
European Commission Enterprise and Industrie Avrupa İşletmeler Ağı 25 - KASIM BSN ANATOLIA.
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
Türkiye’den Program Örnekleri. Tıp Bilişimi Eğiticisi Kim Olacak?
10. Yılında Bologna Süreci Uygulamaları 15 Haziran 2011 Galatasaray Üniversitesi.
AVRUPA KALİTE GÜVENCESİ REFERANS ÇERÇEVESİ VE KULLANILAN ARAÇLAR
Bologna Eşgüdüm Komisyonu Başkanları Toplantısı Turgut Özal Üniversitesi 20 Mayıs Mayıs 2011 A. Bülent Özgüler Bilkent Üniversitesi Mezunları ile.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
Fakültenin Akademik Kadrosu 4. Uluslararası Eczacılık Bilimleri Kongresi, Eylül 2014.
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRME
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ: NEDEN VE NASIL? Çankaya Belediyesi Örneği
Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi Paul Weide Ekip Lideri.
ENTOG ve DEĞİŞİM PROGRAMLARI
İÇERİK Akademik Birimler Bazında Stratejik Plan’da Yer Alan Amaçlara Yönelik Eylemler Devlet Konservatuvarı Fakülteler Meslek Yüksekokulları Enstitüler.
Bilgilendirme Toplantısı
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN AMACI
İŞYERİ HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Dünya Çocuk Bilim Derneği
Magnet Hastane Nedir? (Mıknatıs Hastane)
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE ÇOCUK SAĞLIĞININ DURUMU ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ
HEMŞİRELİK NEDİR??? DOÇ. DR. SEVİM ÇELİK.
TEŞKİLAT VE YÖNETİMİ GELİŞTİRME
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİNİN ÖZENDİRİLMESİ için STRATEJİLER
Eurocert European Academy
Sunum transkripti:

HEMŞİRELİK VE EBELİK KONSEYİ (HEK) HEMŞİRELİK VE EBELİK KONSEYİ DESTEKLEME GRUBU (HEK-DG) Dr. İffet RENDA Öğr. Gör. Eylem TOKER Öğr. Gör. Hafize ÖZDEMİR Öğr. Gör. Songül AKTAŞ Öğr.Gör.Ülkü ÖZDEMİR Sharon Van Seal (International Advisor) Karadeniz Teknik Üniversitesi – Farabi Hastanesi Hemşirelikte Liderlik Workshop (Uluslar Arası Katılımlı) 15-17 Mayıs 2012- TRABZON

HEK Hemşirelik ve Ebelik Konseyi Avrupa Birliği ülkelerinde hemşirelik ve ebelik hizmetlerinin düzenlenmesinden sorumlu bir yapıdır.

HEMŞİRELİK VE EBELİK KONSEYİ HEK hemşire ve ebelerin mevcut sistem içinde; eğitim, istihdam ve yönetim alanlarında karşılaştıkları sorunların çözümü için gereken bir yapıdır. Bu nedenle yasal olarak kurulması toplumun sağlık ve güvencesi açısından sorumluluktur.

HEK Ülkemizde de böyle bir kuruluşun eksikliği hissedilmektedir. Bu ihtiyaç nedeni ile Hemşirelik ve Ebelik Konseyi’nin kurulması ile ilgili çalışmalara başlanmıştır.

HEMŞİRELİK VE EBELİK KONSEYİ DESTEKLEME GRUBU (HEK-DG) BİZ KİMİZ?

HEK-DG Türkiye de hemşire ve ebe mesleklerinin ; eğitim, istihdam ve yönetim sorunlarının çözümü, hizmetlerin AB standartlarına uyumu, topluma nitelikli hizmet götürmenin yolunun “yetkili otoritenin” kurulmasından geçtiğine inanan bir ÇALIŞMA GRUBUYUZ. 6

HEK-Destekleme Grubu (HEK-DG) Hemşirelik ve Ebelik Konseyi Destekleme Grubu olarak, Türkiye’de Hemşirelik ve Ebelik Konseyi’nin kurulması amacı ile Ekim 2009’da bir araya gelen, ebe ve hemşirelerin oluşturduğu bir çalışma grubuyuz.

AMAÇLARIMIZDAN BAZILARI; Toplumun sağlığını korumak, yükseltmek ve güvence altına almak, Toplumun kaliteli ebelik ve hemşirelik hizmeti almasını sağlamak, Hemşire ve ebelerin çalışma hayatlarında kullanması gereken becerileri ve nitelikleri içeren eğitim standartlarını koymak Hemşire ve ebelerin kayıtlı çalışmalarını ve etik koda uygun bakım vermelerini sağlamak Sağlık politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.

HEK -DG Bu Amaçlara Ulaşmak Üzere Aşağıdaki Çalışmaları Planlamaktadır; HEK yasa tasarısının hazırlanması, Lobi gruplarının oluşturulması, Eğitici eğitimleri – HEK tanıtımını yapacak kadronun eğitilmesi, Sağlık Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu, Türk Hemşireler Derneği ve Türk Ebeler Derneği’nin konuyla ilgili bilgilendirilmesi, Türkiye genelinde devlet ve özel hastaneleri, Sağlık Yüksek Okulu, Hemşirelik Yüksek Okulu ve Sağlık Bilimleri Fakültelerine HEK’in amaçlarının tanıtılması nedeni ile eğitimlerin düzenlenmesi, Tanıtım - topluma HEK’in amaçlarının anlatılması (Gazete, TV, v.s.),

HEK’i Destekleyen Kuruluşlar NMC (Nursing and Midwifery Council) RCM (Royal College of Midwives) FEPI (European Federation of Nursing Regulators)

İngiltere’de Hemşire-Ebe Konseyi (NMC) yöneticileri ile görüşme- 2009

Yunanistan’da FEPI yönetimiyle yapılan görüşmede HEK-DG çalışmaları tanıtıldı - 2010

Avrupa Konseyi Hemşire Regülatörleri (FEPI) FEPI Avrupa da hemşirelik mesleğini düzenleyen yetkili otoritelerin oluşturduğu bir üst yapıdır. AB ülkelerini uluslararası boyutta temsil eden tek organizasyondur. Avrupa Federasyonu Hemşirelik Regülatörleri (European Federation of Nursing Regulators) (FEPI) olarak bilinen bu yapı; AB ülkeleri arasında artan hemşire hareketleri nedeni ile kurulmuştur 13

FEPI’NİN GÖREVLERİ Halkın sağlığını korumak Hizmet kalitesini güvence altına almak Hizmet seçimi hakkında kamuoyunu bilgilendirmek Mesleğin gelişimini güçlendirmek Hemşirelerin tanınması ve statüsü, sorumluluğuyla ilgili danışmanlık yapmak, Sürekli eğitimi desteklemek 14

Ulusal Hemşirelik Kongresi Sonuç Bildirgesi (Urfa-2011) Daha nitelikli mezunlar yetiştirilmesi için Sağlık kuruluşlarında diplomalı mezun hemşireler yerine diğer meslek elemanlarının hemşire olarak çalıştırılmasının okul-klinik işbirliğinin mutlak olduğu toplumun sağlığı açısından çok ciddi sakınca oluşturduğu ve bu durumun hemşirelik mesleğini tehdit ettiği

Meslekle ilgili tüm kurum, kuruluşlar, Uluslararası Ebelik Kongresi Sonuç Bildirgesi (Safranbolu-2011) Meslekle ilgili tüm kurum, kuruluşlar, kadınlarla işbirliği halinde çalışılmalıdır Ebelerin alanına başka meslek grupları istihdam edilmemelidir Ebelerin çalışma alanlarının sınırlı olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır Ebelerin görev yetki ve sorumluluklarını belirleyen yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır Ebelik Hizmetlerinin Yönetimi Ebelere Bırakılmalıdır

HEK yapısına ne kadar ihtiyaç olduğunun somut bir göstergesidir. Hemşirelik ve Ebelik Kongreleri’nden çıkan sonuç bildirgeleri ile ülkemizdeki hemşirelik ve ebelik mesleğinin şu anki durumu; HEK yapısına ne kadar ihtiyaç olduğunun somut bir göstergesidir.

Klinisyen Hemşire: 114.772 Ebe: 50.343 Öğrenci Akademisyen Hemşirelik : 628 Ebelik: 75

belirtilen amaçlara ulaşmak için HEK-DG’nin belirtilen amaçlara ulaşmak için büyük bir sorumluluk ve enerjiye ihtiyacı vardır.

LİDER HEMŞİRELERE ve EBELERE HEK-DG Bu çalışma programının gerçekleştirilmesi için ise; Özveri, Azim, İnanç, Desteğe ve LİDER HEMŞİRELERE ve EBELERE ihtiyaç vardır.

TEŞEKKÜRLER