Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyonda Disiplinler Arası Yaklaşım

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyonda Disiplinler Arası Yaklaşım"— Sunum transkripti:

1 Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyonda Disiplinler Arası Yaklaşım
Prof. Dr. Nuran Akdemir I. Uluslar Arası Katılımlı Yaşlı Bakım Modelleri ve Rehabilitasyon Turizmi Kongresi ve III.Geriatrik Fizyoterapi Kongresi 21 Kasım 2012, İzmir

2 Dünya genelinde; Doğurganlık hızının azalması ve Öncelikle çocuk nüfusta, ardından da genç ve orta yaşlı nüfustaki azalma ile Yaşlı nüfus artmaktadır.

3 Yaşlanma ayrıcalıksız her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan evrensel bir süreç olarak tanımlanmaktadır.

4 Yaşlanma fizyolojik bir süreç olmasına karşın patolojik değişiklikler ve eşlik eden kronik progresif hastalıklara bağlı gelişen fonksiyon kayıpları günlük yaşantıda bağımlılığa, bakım ve destek gereksinime yol açar. Yaşam Süresinin Uzaması Aile-Sosyal İlişki Değişimi Sedanter Yaşam Yoğun Stres Kronik Hastalık ve Bağımlılık = Geriatrik Bakım ve Rehabilitasyon

5 Geriatrik Bakım ve Rehabilitasyon
Fizyolojik olarak yaşlılığa bağlı ortaya çıkan sorunların çözümlenmesi Hastalık ve sakatlığın en aza indirilmesi Yaşlıların günlük yaşamlarında fiziksel, psikososyal ve ekonomik olarak bağımsız olmalarını sağlama olarak tanımlanmaktadır. AMAÇ: Fonksiyonel bağımsızlığı geri kazanmasını ve günlük yaşam aktivitelerini kendi görebilme yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Geriatrik bakım ve rehabilitasyonda yaşlı bireyin potansiyelini en üst düzeyde kullanması ve yaşamını bağımsız sürdürebilmesi için sağlık ekibi üyeleri ile birlikte çalışmak gerekir.

6 Geriatrik Bakım ve Rehabilitasyon
Geriatrik bakım ve rehabilitasyonda yaşlı bireyin potansiyelini en üst düzeyde kullanması ve yaşamını bağımsız sürdürebilmesi için sağlık ekibi üyeleri ile birlikte çalışmak gerekir.

7 Sağlık Ekibi Multidisipliner ekip İnterdisipliner ekip
Transdisipliner ekip

8 Ekip Çalışması Çalışmada multidisipliner geriatri ünitesi ile multidisipliner uygulama yapılmış ve yaşlıların fonksiyonel düzeylerinde iyileşme saptanmıştır.

9 Ekip Çalışması Çalışmada evde yaşlı bireylere multidisipliner uygulama yapılmış, rutin verilen bakım ile karşılaştırılmış. 3 ay sonunda yaşlıların fonksiyonel düzeylerinde iyileşme, 6 ay sonunda iyilik halinde iyileşme saptanmıştır.

10 Geriatri Ekibi Geriatrist ya da İç Hastalıkları uzmanı Hemşire
Fizyoterapist Sosyal hizmet uzmanı Beslenme uzmanı Aile ve tüketici bilimleri uzmanı Psikolog Gerektiğinde diğer bilim dallarından hekimler ……………….

11 Hemşirenin Rolü Sistemik değerlendirme yapmak
Bakım hedefleri belirlemek Hemşirelik tanısı koymak Hemşirelik uygulamaları yapmak Uygulama süresince ve sonrasında yaşlı bireyi değerlendirerek gereksinimler doğrultusunda yeniden düzenlemeler yapmak

12 Hemşirenin Amacı Yaşlı bireyin mevcut kapasitesini en iyi düzeyde kullanmasını sağlamak olmalıdır. Hedefi Yaşlı bireyin yaşam kalitesini artırmak Fonksiyonel durumunu geliştirmek İyilik halini geliştirmek olmalıdır.

13 Disiplinler Arası Yaklaşımın Bir Örneği Olarak Yaşlılık Platformu
Yaşlı grubun sorunlarını ve sesini topluma duyurmak, Yaşlılarımızın hak ettikleri yaşam standartlarına ulaşmalarını sağlamak için gerekli çalışmaları yapmak, Yaşlılık konusunda etkin ve yetkin ortak ses olmak amacıyla kurulmuştur. 16 Ocak 2008 tarihinden bu yana 37 kurum, kuruluş ve 40 il temsilcisi ile çalışmalarını yürütmektedir.

14 III. Dönem Yönetim Grubu Üyeleri 2012-2014
Prof. Dr. Nuran Akdemir Platform Koordinatörü Recep Orhan Yönetim Grubu Üye Prof. Dr. Nuray Kırdı Yönetim Grubu Üye Gülgen Dural Yönetim Grubu Üye Prof. Dr. Aylin Görgün Baran Yönetim Grubu Üye Doç. Dr. Oya Hazer Yönetim Grubu Üye Dr. Burcu Balam Doğu Yönetim Grubu Üye Dr. İmatullah Akyar Yönetim Grubu Üye Dr. Çiğdem Ayhan Yönetim Grubu Üye

15 Platform Etkinlikleri
Dün, Bugün ve Yarın Yaşlılık Yaşlanan Türkiye’de İleriye Yönelik Hedefler Sivil Toplum Yaşlılık Platformunda Buluşuyor Aktif Yaşlanma ve Nesiller Arası Dayanışma

16 Platform Etkinlikleri
Yaşlılık alanına ilişkin sorunlara yönelik çözüm önerileri ve eylem planı stratejisinin belirlenmesi amacıyla “Türkiye’de Yaşlıların Hukuki Durumu, Uygulanan Politikalar ve Yaşlılara Götürülen Hizmetler”, “Yaşlılıkta Sağlık” ve “Yaşlıların Yaşam Ortamları” konularında19 Mart 2010, Haziran 2010 tarihlerinde iki çalıştay düzenlemiştir.

17 …TEŞEKKÜRLER…


"Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyonda Disiplinler Arası Yaklaşım" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları