KONU:OTOKAR TARİHÇE FAALİYET ALANLARI VİZYON-MİSYON AR-GE İHRACAT

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SEAHORSE HAKKINDA Sea Horse Petrokimya 1996 yılında Ali Şafak Akmil tarafından kurulmuştur.
Advertisements

ARVENTO MOBİL SİSTEMLER
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
ADOPEN.
GÜLOĞLU TİCARET Seracettin Güloğlu tarafından 1975 yılında kurulmuş olup, sektöre Teneke, Baca Armatürü ve Soba malzemeleri imalatı ile başlamıştır.
Firmalarımız. Firmalarımız İştiraklerimiz Arıdil Beton Kandıra Tesisi Arıdil Beton Kaynarca Tesisi Arıdil Beton Erenler Tesisi Arıdil Beton Arifiye.
“Yenilik ve Yüksek Teknoloji Üretir...”. Kısaca Mobit  Mobit, 1998’den bugüne katma değerli çözümler üreten, sektörel ihtiyaçlara yönelik donanım tedariği.
BÜMED Siyaset BUluşmaları _1
KAREN 2007 yılında mühendislik ve imalat sektöründe faaliyet göstermek amacıyla kurulmuştur. Firmamızın son iki yılda gerçekleştirdiği başarılı mühendislik.
RENKLİ VE EĞLENCELİ BİR YOLCULUĞA ÇIKMAYA HAZIR MISINIZ ?
FİGES Dr. Tarık Öğüt SİNERJİTÜRK-SAVUNMA’08.
TARİHÇE Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü, Bilecik Üniversitesi Mühendislik Fakültesine bağlı olarak tarih ve sayılı resmi gazetede.
ECZACIBAŞI İLAÇ.
TARİHÇESİ Yıl 1963. Türkiye'de sanayileşmenin başladığı yıllar. Otokar, İstanbul Bahçelievler'deki fabrikasında Türkiye'nin ilk şehirlerarası otobüsünü.
Kütahya Porselen, 1970 yılında temelleri atılan, 1984 yılında %75’i Güral ailesine geçmiş, %26’sı hissesi de halka açık olarak İMKB de işlem görmekte.
İTALYAN VE TÜRK TEKNOLOJİSİNİN BULUŞTUĞU NOKTA Şirketimiz 2000 yılında Mimsunar LPG Otogaz Dönüşüm adı altında bir şahıs firması olarak İzmit'de 5 adet.
Gürsoy Yem Gıda Hayvancılık Sanayi tic. Ltd. şti.
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
TÜRKİYE’NİN İLK, EN BÜYÜK VE EN YENİLİKÇİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ;
TARİHÇE Dünden bugüne "Marshall" 1954  Topkapı'da, 20 kişilik küçük bir fabrikada Marshall kuruluyor 1958  Türkiye'nin ilk alkid üretimi Marshall.
TEMSA GLOBAL Grup Adı: YEŞİL Grup Üyeleri: Aslınur Dalkılıç
OTOKAR.
DÜŞLE,YAP,OLSUN…. KURUCUSU 17 Ocak 1925 tarihinde Rodos'ta doğan Selçuk Yaşar, orta ve lise tahsilini İstanbul'daki Fransız Saint Joseph Lisesi'nde yapmış,
REYSAŞ ‘’ Mükemmeli hedefleyen şirketler, ürettiklerinin aynı mükemmellik anlayışıyla pazara ulaştırılmasını talep etmektedir. ‘’
TARİHÇE Mensace Mermer Madencilik A.Ş yılında Turhalın tanınmış iki ailesi olan Çenesizler ve Sakmanlar tarafından Tokat-Turhal Organize Sanayi Bölgesi’nde.
BURSA BELEDİYESPOR ÇALIŞMALARI. Amacımız; Kent ve ülke sporuna başarılı sporcular yetiştirmek Bursalı hemşehrilerimize, kurum çalışanlarına ve ailelerine.
ENDÜSTRİYEL TASARIM Endüstriyel Tasarım eğitimi, tüketim pazarına yönelik, seri üretilebilecek her türlü kullanım eşyasının tasarımını içerir. Otomotiv.
Kalite Nedir? Furkan LEVENTOĞLU.
Lezzet, Sağlık ve Güven..
Bize en çok sorulan soru: Ekip Nakliyat neden yalnız ve yalnız,Türkiye - İtalya - Türkiye arasında taşıma yapan bir kuruluştur? Bize hep bu sorulur. İş.
KARPA & VENA ORTAK GIRIŞIMI
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
OYAK RENAULT Yrd.Doç.Dr. Recep KILIÇ Emre ONAY
BRNO ŞEHRİ - ’’ FUARLARIN BAŞKENTİ ’’. Orta Avrupa’ya Yakından Bakış.
ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği 11. Teknik Müşavirlik Kongresi Etkili Süreç Yönetimi ve Teknoloji Yönetim Yeteneği Dr. Ahmet Tunçay 28 Nisan.
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
BALSA MOBİLYA. DOĞTAŞ  Hacı Ali Doğanın 1972 de ‘Doğan Mobilya’yı kurması ile başlıyor.  Hızlı gelişimi sayesinde 1993’te Arnavutluk’a ihracatını yaptı.
Türk Standartları Enstitüsü ’ nün Belgelendir me Faaliyetler i Resmiye Kulu
GOODYEAR LASTİKLERİ Ergonomi Ekip Çalışmaları
HÜSEYİN ARSLAN Okul Müdürü. VİZYONUMUZ Türk Milli Eğitiminin genel ve özel amaçları doğrultusunda; dünya denizcilik sektöründe rekabet edebilmek için,
 HİSSE PAYLARI   Yönetim Kurulu Başkanı :Ali Yıldırım KOÇ( …..) YÖNETİM KURULU.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü
TARİHÇESİ 1868 yılında Jamsetji Tata tarafından Mumbai’de kurulmuş ve 1992 yılından bu yana Ratan Tata yürütmektedir. Tata Motors Limited bir Hint çok.
34 yıl önce kurulduk.. 34 yıl önce kurulduk. Üretim, ihracat ve istihdam rakamları ile aydınlatma sektöründe Türkiye’nin en büyük üreticilerinden biriyiz.
1868’de kurulan şirketini şu anda 80 ülkede operasyon yürüten ve 395 bin kişiye istihdam sağlayan bir üreticiye dönüştüren Tata Group Başkanı Ratan Tata,
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
HAZIRLAYAN ve SUNAN Muhammed Dündar
Sanayi ve ticaret limiteD şirketi
1868 yılında Jamsetji Tata tarafından kuruldu.
MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Ticari ve Nakit Çözümler Direktörü
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.

KURUMSAL Ülkemizi çağdaş uygarlık seviyesine çıkaran kuruluşlardan biri olan PETLAS, 1976 yılında kuruldu. Çeşitli girişimlerin ve yoğun çalışmaların.
Araçlara Değer Katmak için Yanınızdayız…
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri
Ticari ve Nakit Çözümler Direktörü
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
GÜMÜŞOVA MESLEK YÜKSEKOKULU ÜRETİMDE KALİTE KONTROL PROGRAMI
Akıllı kart teknolojisini Dünya’da ve Türkiye’de kurumsal harcamalar ve maaş dışı ödenekler alanında kullanan ilk şirket olan Multinet, bu kez okulları.
Aylık Ton Regenere Elyaf Aylık Ton Regenere Open End İplik
Çevre teknikeri kimdir?
Çevre teknikeri kimdir?
Sunum transkripti:

KONU:OTOKAR TARİHÇE FAALİYET ALANLARI VİZYON-MİSYON AR-GE İHRACAT SOSYAL SORUMLULUK ÜST YÖNETİM DEĞERLENDİRMESİ EMRE ÖZTÜRK 201110301019

TARİHÇE Yıl 1963. Türkiye'de sanayileşmenin başladığı yıllar. Otokar, İstanbul Bahçelievler'deki fabrikasında Türkiye'nin ilk şehirlerarası otobüsünü Magirus Deutz lisansıyla üretmeye başladı. 1968 yılında Otokar bugün hâlâ "Havalı Apollo" ismi ile hatırlanan dönemin en modern şehirlerarası araçları olan otobüslerini ve Avrupa'nın ilk küçük otobüslerini üretti. 1970'lerde Otokar yine bir ilke imza atarak hatlı yolcu taşımacılığı için kendi tasarımı olan hava soğutmalı Deutz motorlu minibüs üretimine başladı. Aynı dönemde Otokar hisselerinin büyük bir bölümü Koç Holding tarafından satın alındı.

1980'lerin başlarında Otokar, şehiriçi taşımacılığı için belediye otobüsleri üretmeye başladı. 1980'lerin ortalarına gelindiğinde, bankalarda para ve kıymetli evrak taşımaya elverişli olan Türkiye'nin ilk zırhlı aracını üretti. 1987'de Otokar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda İngiliz Land Rover firması lisansı ile 4x4 taktik araç üretimine başladı. Otokar, tasarladığı 40'a yakın farklı model Land Rover Defender ile bu alanda Avrupa'nın önde gelen Land Rover Defender üreticilerinden biri oldu. 1990'lara yaklaşırken zırhlı teknolojisini ve askeri araç bilgisini birleştirerek Otokar tasarımı zırhlı taktik araçları üretmeye başladı. "Zırhlı Personel Taşıyıcı", "Akrep" ve "Cobra" markalı zırhlı araçlar kısa sürede yurtiçinde ve yurtdışında kendi sınıflarında tercih edilen araçlar oldu. Otokar, 1997'de Sakarya Arifiye'deki 169.000 m2'lik yeni fabrikasına taşındı.

2002'de Otokar, İstanbul Fruehauf Taşıt Araçları Sanayi A. Ş 2002'de Otokar, İstanbul Fruehauf Taşıt Araçları Sanayi A.Ş.'yi bünyesine kattı ve otomotivde Otokar-Fruehauf markalı treyler ve semi treyler üretimi ile yerini aldı. 2002 sonunda Otokar, kendi dizaynı küçük otobüslerini Sultan markası ile üretmeye başladı 2003'te Türkiye'nin ilk 8x8 taktik tekerlekli zırhlı aracını üretti. Aynı yıl Sakarya zırhlı aracını da ürün gamına katarak 3,6 tondan 20 tona kadar olan zırhlı araç ürün ailesi tamamladı.

2005 yılında Otokar, "Zırhlı İç Güvenlik Aracı"nın tasarımını tamamlayarak, yeni aracını zırhlı araç ürün ailesine ekledi. 2006'da küçük otobüs ailesinde yeni modeller ile büyürken, treyler ve semi-treylerler alanında Fruehauf'un yanısıra Otokar markası ile faaliyet göstermeye başladı. 2007'de Otokar yine kendi tasarımı olan "Doruk" otobüs ailesini ürün yelpazesine ekledi.

2008 yılında Otokar, MSB Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından Altay Milli İmkanlarla Modern Tank Üretimi projesi kapsamında ilk Türk Ana Muharebe Tankının tasarımı ve prototiplenmesi için ana yüklenici olarak görevlendirildi. 2009'da Otokar mayın korumalı zırhlı personel / yük taşıyıcı aracı KAYA'yı askeri araç ailesine ekledi. 2009 yılında Otokar yeni çıkardığı 12m'lik Kent aracı ile otobüs serisini tamamladı. Yeni nesil minibüsü M-2010'u piyasaya sürdü. Busworld Kortrijk Fuarı'nda Doruk T, "orta boy otobüs" kategorisinde "Grand Award"u kazandı.

2010'da Arma 6x6 Otokar zırhlı araçlar ailesinde yerini aldı, pazara sunulduğu ilk yılında ARMA 6x6 iki ayrı ihracat siparişi aldı. 2011 yılında Otokar Avrupa kuruldu. KENT Avrupa’da European Coach Week (Avrupa Otobüs Haftası) kapsamında “Jüri Özel Ödülü”nü kazandı. Otokar Arma 8x8 Zırhlı Muharebe Aracını ürün gamına ekledi. 2012'de Türkiye’nin ilk Tank Test Merkezi Otokar bünyesinde açıldı. Otokar, Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsü Doruk Electra’yı pazara sundu.

FAALİYET ALANLARI Koç Topluluğu bünyesinde yer alan Otokar, 1963'ten bu yana kendi teknoloji, tasarım ve uygulamaları ile müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun özel çözümler sunar. Toplu taşımacılık alanında minibüs, “Sultan”, “Doruk” ve “Kent” markalı otobüsler, Land Rover lisansı ile "Land Rover Defender" 4x4 taktik tekerlekli arazi tipi araçlar, savunma sanayii için tekerlekli hafif zırhlı araçlar; nakliye ve lojistik sektörü için “Otokar” ve "Otokar-Fruehauf" markası altında treyler ve semi-treyler üretir. Şirket, aynı zamanda Altay Milli İmkanlarla Modern Tank Üretimi Projesi’nin ana yüklenicisidir. Otokar, Sakarya'da 552.000 m²'lik alana kurulu fabrikasında 1200'e yakın çalışanıyla faaliyet göstermektedir.   ASKERİ İŞLER Otokar, askeri araç alanında; fikri mülkiyet hakları Otokar'a ait olan taktik tekerlekli zırhlı araçlar ve lisans altında ürettiği Land Rover Defender araçlar ile faaliyet gösteriyor. Dünyanın önde gelen zırhlı araç tasarım ve üreticilerinden olan Otokar'ın zırhlı araçları, bugün 15'ten fazla ülkenin ordusunda aktif olarak görev yapıyor. Otokar, kendi markalarının yanısıra dünyanın çeşitli savunma sanayi markaları için sipariş üzerine zırhlı araç tasarlıyor ve üretiyor.

Kurulduğu günden bu yana toplu taşımacılık alanında pek çok yeniliklere imza atan Otokar, bu alandaki başarısını Kent, Sultan ve Doruk serisi otobüslerle devam ettiriyor. Otokar tarafından tasarlanmış, fikri mülkiyet hakları Otokar'a ait olan Kent, Sultan ve Doruk serileri, üstün performansı, otobüs olarak dizayn edilmiş özel yapıları ile dikkat çekiyor. Otobüslerinin yanısıra Otokar'ın 1970'lerden bu yana büyükşehirlerde toplu taşımacılığın bel kemiğini oluşturan minibüsleri de dayanıklılığı, performansı ile hatlı yolu taşımacılığında öncelikli tercih oluyor.  

Vizyon Otokar, kendi teknolojisini geliştirerek, ürünlerinde yerli ve milli kimlik özelliğini korur; topyekün mükemmellik felsefesi ile müşterilerinin, çalışanlarının ve ortaklarının memnuniyetinde sürekliliği sağlamayı hedefler. Misyon Otokar'ın ana görevi, ticari araçlar ile çeşitli savunma sanayi mamüllerini, müşteri beklentileri doğrultusunda, dünya çapında rekabet gücü olan ürünler olarak tasarlamak, üretmek ve pazarlamaktır.

Otokar'da Hayat Bulan Tasarımlar... Kuruluşundan bu yana Otokar'da araştırma-geliştirme faaliyetlerine büyük bir önem verilir. Otokar, ürettiği her üründe öncelikle kullanım şartlarının uygunluğunu ve kullanıcıların ihtiyaçlarını dikkate alır. Üretilen ürünlerin zaman içerisinde oluşan ve oluşabilecek ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilmesi, test edilmesi ve uygun görüldüğü takdirde imalata alınması Otokar'ın sürekli olarak yürüttüğü bir politikadır. Mevcut ürün gamının geliştirilmesinin yanısıra, yurt içi ve yurt dışı pazarlardan gelen talepler doğrultusunda Askeri, Yarı Askeri ve Ticari özgün ürünler tasarlama konusunda da sürekli bir araştırma ve gelişme süreci izlemektedir. Fikri Mülkiyet Hakları Otokar'ın Türkiye'nin yanısıra birçok ülkede denenmiş ve kabul görmüş Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT), Cobra ve Akrep gibi zırhlı araçları tamamıyla Otokar Araştırma-Geliştirme (AR-GE) Bölümü tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Türkiye'deki küçük otobüs standartlarını değiştiren Otokar'ın küçük otobüsü, Sultan'ın tasarım ve uygulamaları da yine Otokar AR-GE Bölümü tarafından yapılmıştır. Yine bölüm bünyesinde kurulan ve 1000 metrekare kapalı alana sahip olan Otokar AR-GE Merkezi, prototip imalat alanları, özel boyahanesi ve üretilen araçların daha yüksek teknolojide ve daha hızlı test edilmesi için Hidrolik Yol Simülatörü, test ekipmanları, bilgiyi yaratacak ve değerlendirecek bilgisayar sistemleri ile donatılmıştır.

Teknoloji Otokar taşıt tasarım yeteneğini, sistemli bir şekilde yapılan altyapı yatırımları ve teknik kadroya verilen önemle, hızla artırmış ve bugün AR-GE Bölümü güçlü bir tasarım kadrosuna ve gelişmiş CAD sistemlerine sahip olmuştur. Kendine her zaman en iyi ve en kaliteli ürünleri gerçekleştirmeyi temel misyon olarak seçen Otokar, bilgisayar destekli tasarım uygulamalarını Türkiye'de otomotiv sanayinde kullanan ilk şirkettir. Bölüm bünyesinde "Bilgisayar Destekli Tasarım", "Bilgisayar Destekli Mühendislik" ve "Özel Test Ekipmanları" ile AR-GE çalışmalarına ayrılmış "Prototip Atölyeleri" yer almaktadır. Ürün Tasarım ve Geliştirme aşamasında CAD Modelleri hazırlanan taşıtların gövde statik ve yorulma dayanım analizlerinin Bilgisayar Destekli Mühendislik (Sonlu Elemanlar Analizi) yazılımları kullanılarak yapılması hedeflenmektedir. Otokar AR-GE Merkezi bünyesinde bulunan Hidrolik Yol Simülatörü ve özel test ekipmanları ile farklı yol koşulları simüle edilerek bu analizlerin testler ile doğrulaması yapılmaktadır. Testler esnasında çeşitli sensörler ve data toplama sistemleri kullanılarak aracın çeşitli yol koşullarında ve Hidrolik Yol Simülatörü üzerinde taşıt geliştirmeye yönelik ölçümler yapılabilmektedir. Ödüller AR-GE alanında kendi kanıtlamış olan Otokar, 1996'da Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından "Yeni Madde Ödülü"ne ve 1999 yılında "Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Tasarımı Onur Ödülü"ne layık görülmüştür. Çok Yakında AR-GE bünyesinde tasarlanan taşıtların yoldaki dinamik davranışlarının sanal ortamda simülasyonunu yapabilmek için gereken yazılımların temin edilmesi çalışmalarına başlanmıştır. Yakın zamanda bu yazılımlar sayesinde tasarlanan taşıtların sürüş esnasındaki dinamik davranışlarının simülasyonu yapılacak bunun yanısıra taşıtın direksiyon ve süspansiyon sisteminin kinematik analizleri gerçekleştirilecektir. Otokar'ın gelecekteki hedefi, bilgisayar ortamında sanal gerçeklik (virtual reality) simülasyonlarını kullanıp taşıt tasarımını gerçekleştirerek daha kaliteli ürünleri çok daha kısa sürede geliştirmektir

Askeri ve ticari araçlardan oluşan geniş ürün yelpazesi ile Otokar'ın ihracat operasyonları dünya coğrafyasında çok çeşitli bölgeleri kapsar. Otokar markası altında tasarlayıp üretilen zırhlı araçlar ve Land Rover Defender tipi araçların 1990'lı yıllardan itibaren süregelen başarılı ihracat performansı Otokar'ı kısa sürede Türk Savunma Sanayi'nin ana ihracatçılarından biri yapmıştır. 2002 senesinde başlayan yine Otokar tasarımı küçük otobüs ve treyler ihracatları ile uluslararası operasyonlara ticari araç ürün gamı da eklenmiş ve Otokar uluslararası bayi ağını oluşturma çalışmalarını başlatmıştır. Otokar, zırhlı araç alanında kendi markası ile dizayn ederek ürettiği ürünlerin yanı sıra farklı markalar için de sipariş üzerine dizayn ve üretim yapmaktadır. Uluslararası fuarlarda hem ticari hem askeri alanda Otokar Türk otomotiv ve savunma sanayilerini başarı ile temsil eder.

Otokar, kurumsal sorumluluğunun bilincinde bir şirket olarak, her faaliyetinde toplumun, çevrenin korunması ve desteklenmesi konularında aktif görev alır, geleceğe yatırım yapar. Bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunurken Otokar, içinde bulunduğu çevrenin ihtiyaçlarına da aynı duyarlılıkla yaklaşır. Eğitim kurumlarına malzeme yardımı, sağlık ocaklarının yeniden yapılandırılması çalışmaları, yemek yardımları, üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde üniversite öğrencilerine pratik eğitim imkanı tanınması bunlardan sadece birkaçıdır. Otokar, çevre bilincini artırmayı, çevresel sorumluluklarını yerine getirmeyi bir görev kabul eder. Çevrenin ve doğal kaynakların etkin kullanımını esas alan sistemler oluşturur ve bu sistemlerin sürekliliğini sağlar. İçinde bulunduğu çevrenin korunması ve iyileştirilmesi konularında Otokar, çalışanları ile birlikte çevre ağaçlandırılması çalışmaları gerçekleştirir; çevre konusunda ISO 14001 belgesi ile faaliyet gösterir. Otokar’ın çevre konusundaki çalışmaları ve duyarlılığı Türkiye’nin saygın kurumları tarafından da takdir ediliyor. Önceki başarılarına ek olarak, Otokar 2005 yılında İstanbul Sanayi Odası Sektör Çevre Ödülü’nü ve Kocaeli Sanayi Odası’nın ‘Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri’nde Büyük Ödül’ü alan kurum oldu. Son olarak Otokar, 2006’da Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri kapsamında Türkiye ölçeğinde hizmet ödülünün sahibi oldu.

Kudret ÖNEN Başkan 14.03.2012 --- Halil İbrahim ÜNVER Başkan Yardımcısı Osman Turgay DURAK Üye Ali Tarık UZUN Ahmet Serdar GÖRGÜÇ Üye - Genel Müdür Tuğrul KUDATGOBİLİK İsmet BÖCÜGÖZ Bağımsız Üye Abdulkadir ÖNCÜL