OSMANLI TARİHİ GERİLEME DEVRİ ( )

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
G.Hüseyin Gülen/Tarih Öğretmeni
Advertisements

ETKİLEDİK, ETKİLENDİK AMA NASIL?
OSMANLI DEVLETİ’NDE 18.YÜZYIL ISLAHATLARI
LALE DEVRİ ISLAHATLARI
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
OSMANLI TARİHİ DURAKLAMA DEVRİ ( )
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
LALE DEVRİNDEN 3.SELİM’E YENİ GELİŞMELER VE ARAYIŞLAR DÖNEMİ
YARARLANILAN KAYNAK: SOSYAL BİLGİLER DEV PAYLAŞIM ORTAMI
Avrupa’da Düşünce ve Ekonomi Alanındaki Gelişmeler
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
1.
**** LALE DEVR İ****. BA Ş LANGIÇ OLAYLARI BA Ş LANGIÇ OLAYLARI Osmanlı tarihinde yılları arasındaki Mesrutiyetten sonraki döneme Lale Devri.
DERS:SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN:SALİH GÖÇOĞLU HAZIRLAYAN:EMRE CAN ALBAŞ
OSMANLI DEVLETİ’NDE ISLAHATLAR
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
Birinci Dünya Savaşı.
OSMANLI TARİHİ ARİF ÖZBEYLİ.
1.DÜNYA SAVAŞI.
OSMANLI TARİHİ ARİF ÖZBEYLİ.
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
sandıklı imam hatip lisesi
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
7.SINIF SOSYAL BİLGİLER TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK 3. ÜNİTESİ
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
I. MAHMUT( ) Tahta Geçme Yaşı: 34.2 Saltanat Süresi:24.2

Dönemlere Ayrılma Her dönüm noktası, hem yeni bir gelişmenin başlangıç noktası, hem de bir önceki gelişmenin doruk noktası olmaktadır.
GERİLEME DÖNEMİ ( ).
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ
OSMANLI YENİLEŞME HAREKETLERİ OSMANLI GERİLEME DEVRİ (XVIII
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
  II. Mahmut Dönemi (1808 – 1839) Babası : Sultan I. Abdülhamid  Annesi : Nakşidil Sultan  Doğduğu Tarih : 20 Temmuz 1785 Padişah Olduğu Tarih : 28 Temmuz.
18. YY OSMANLI DEVLETİ’NDEKİ YENİLİK HAREKETLERİ
II.MEŞRUTİYET’İN İLANI
FERHAT PAŞA- İRAN BUCAŞ- LEHİSTAN İRAN
KURTULUŞ SAVAŞI.
Duraklama Devri Siyasi Olayları
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
20. YY. BAŞLARINDA DÜNYA   I.Dünya Savaşı ( )
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN YENİLEŞME HAREKETLERİ
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
Gerileme Dönemi Islahatları
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
YENİLİKLER VE OSMANLI DEVLETİ
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI SORU PROĞRAMI
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI
LALE DEVRİ
OSMANLI YENİLEŞME HAREKETLERİ OSMANLI GERİLEME DEVRİ (XVIII
1.DÜNYA SAVAŞI.
Bu arada, Ege Denizi‘nde Midilli, Eğriboz, Limni, İmroz
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR.
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
III. Ahmet LALE DEVRİ Yenilikleri Yenilikleri Nedim hazırlayıcısıdır?
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
TARİH PROJE ÖDEVİ KONU:TANZİMATTAN MEŞRUTİYETE ÖĞRENCİNİN: ADI : ADEM MERT SOYADI : ÜNALAN SINIFI : 10/D NUMARASI : ÖĞRETMENİ : HASRET GÜLBAŞARAN.
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Osmanlı Siyasi Tarihi (Kuruluş ve Yükseliş Dönemi)
XVII. YY. SİYASİ ORTAMINDA OSMANLI DEVLETİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DURAKLAMANIN NEDENLERİ
Lâle Devri, Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona.
Sunum transkripti:

OSMANLI TARİHİ GERİLEME DEVRİ (1699-1792)

III.OSMAN 1754-1757 I.MAHMUT 1730-1754 III.AHMET 1703-1730

III.MUSTAFA 1757-1774 I.ABDÜLHAMİT 1774-1789 III.SELİM 1789-1807

LALE DEVRİ (1718-1730)

GENEL ÖZELLİKLERİ İlk sürekli elçilikler açıldı. İlk matbaa açıldı.Dinsel eserlerin basımı yasaklandı. Kağıt ve kumaş fabrikaları açıldı. Yeniçerilerden ilk kez itfaiye bölüğü açıldı. İlk defa çiçiek aşısı uygulandı. Dönem patrona halil isyanı ile sona erdi

LALE DEVRİ’NDE İSTANBUL

Patrona Halil İsyanının Fransız ressam Jean Baptiste Vanmour tarafından yapılmış resmi

VAN MOUR’UN SADABAD’DA AV SAHNESİ

AYNALI KAVAK KASRI

İSTANBUL’DAN BİR GÖRÜNÜŞ

TOPHANE PAZARYERİ

YENİKÖY’DEN GÖRÜNÜŞ

SULTAN İSTANBUL’U DOLAŞIYOR

TOPKAPI SARAYI

Desen üstüne suluboya ve guaj 1 Desen üstüne suluboya ve guaj 1. Abdülhamid' in bayram namazı için Topkapı' dan Sultanahmet Camii' ne gidişi. 45x60 cm. Chareauroux Müzesi Kolleksiyonu.

I.ABDÜLHAMİT DÖNEMİ SEBİL

Gerileme Döneminde İlkler İlk kez batılılaşma hareketleri başlamıştır. İlk kez Avrupa’da elçilikler açılmıştır. İlk Türk matbaası açıldı. İlk kez Osmanlı batıda toprak kazanamayacağını anlamıştır. Osmanlı ile Rusların ilk dostluk antlaşması İstanbul Antlaşması’dır(1724) Osmanlı bu dönemde ilk kez doğuda toprak kazanamayacağını anlamıştır. Ruslar ilk kez Karadeniz’de Osmanlı donanmasını yakmıştır. İlk kez siyasal amaçlı halifelik kurumu kullanılmıştır. Osmanlı ilk kez müslümanların yaşadığı toprak parçasını kaybetmiştir. Ruslar ilk kez Karadeniz’de donanma bulundurma hakkını elde etmiştir. Ruslar ilk kez boğazlardan ticaret gemilerini geçirme hakkını elde etmiştir. Ruslar ilk kez kapitülasyonlar elde etmiştir. Osmanlı ilk kez Ortodoks koruyuculuğunu Ruslara verilmiştir. Osmanlı ilk kez savaş tazminatı ödemiştir.

RUSLARIN GENEL POLİTİKASI Karadeniz’e inmek. Kırım’a yerleşmek. Boğazlara yerleşmek. Sıcak denizlere ulaşmak. Lehistan’ı ele geçirmek. Baltık Denizi’ne ulaşmak. Ortodoksları himaye altına almak. Kafkasya’da yayılmak. Rusya’yı Avrupalı devlet yapmak. I.PETRO 1689-1725

ST. PETERSBURG

THE HERMITAGE MUSEUM (KIŞLIK SARAY)

KATERİNA’NIN SARAYI

GERİLEME DÖNEMİ POLİTİKASI Kaybedilen topraklar geri almak. Batılışma hareketleri ile devleti güçlendirmek

III.AHMET (1703-1730)

PRUT SAVAŞI VE ANTLAŞMASI(1711) Savaşta elde edilen başarı antlaşmaya yansıtılama-mıştır. İstanbul Antlaşması ile kaybedilen topraklar ve ayrıcalıklar geri alınmıştır.

Osmanlı batıda toprak kazanamayacağını anladı. OSMANLI,VENEDİK VE AVUSTURYA SAVAŞLARI(1715-1718) PASAROFÇA ANTLAŞMASI (1718) Osmanlı batıda toprak kazanamayacağını anladı. Avrupa’nın askeri ve teknik üstünlüğü kabul edildi. Osmanlı Mora’yı geri alarak ortodoksların üzerindeki saygınlığını korumuştur

I.MAHMUT (1730-1754)

OSMANLI-İRAN SAVAŞLARI (1722-1746) İran toprakları için Osmanlı ve Rusya arasında imzalanan ilk dostluk antlaş-ması olan İstanbul Antlaşması(1724) imzalanmıştır. Yapılan savaşlar sonucunda 1732 Ahmet Paşa Antlaşması imzalandı.Bu antlaşma yürürlüğe girmedi. Tekrar yapılan savaşlar sonrasında 1746 Kasr-ı Şirin Antlaşması imzalandı. Bu antlaşmalar Osmanlı’nın doğuda toprak kazanamayacağını göstermiştir.

OSMANLI-RUS VE AVUSTURYA SAVAŞLARI (1736-1739) BELGRAT ANTLAŞMALARI(1739) Bu antlaşma ile kaybedilen Belgrat geri alındı. Karadeniz’in Türk gölü olduğu son kez vurgulan-mıştır. Rusya Avrupa’lı devlet konumuna gelmiştir. 18.yy’da imzalanan son kazançlı antlaşmadır. Antlaşmalrın imzalanmasından dolayı Fransızlara 1740 kapitülasyonları verilmiştir.

I.ABDÜLHAMİT (1774-1789) III.MUSTAFA (1757-1774)

OSMANLI-RUS SAVAŞLARI(1768-1774) KÜÇÜK KAYNARCA ANTLAŞMASI (1774) İlk kez halifelik kurumu kullanılmıştır. Kırım müslümanların yaşadığı kaybedilen ilk Osmanlı toprağıdır. Ruslar istediği yerlerde konsolosluk açma hakkını elde etmiştir.Bu konsolosluklar Or-todoks halkı Osmanlı’ya karşı kışkırtmaya başladılar. Ruslar ilk kez kapitülasyonlar elde etmiştir. Ortodoks korucuğu Ruslara geçti.Böylece Os-manlı içişlerine karışmaya başladılar.bu durum Osmanlı’nın egemenlik haklarını zedelemiştir Osmanlı ilk kez tazminat ödemiştir. Karadeniz’in Türk gölü olma özelliği sona er-miştir.

III.SELİM(1789-1807)

AYNALIKAVAK TENKİHNAMESİ Bu düzenlemeyle kırım’ın başına Rusya yanlısı biri getirilmiştir OSMANLI,RUS VE AVUSTURYA SAVAŞLARI ( 1787-1791) ZİŞTOVİ ANTLAŞMASI ( 1791) Bu antlaşma Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında imzalanan son antlaşmadır. YAŞ ANTLAŞMASI (1792) Bu antlaşmayla Kırım’ın Ruslara ait olduğu kesin olarak kabul edilmiştir. FRANSA’NIN MISIR’I İŞGALİ(1798) Fransa İngiliz sömürge yollarını kesmek için Mısır’ı işgal etmiştir. Bu işgal sırasında Osmanlı Rusya ve İngiltere’den destek almıştır.Bu durum Osmanlı’da denge politikasının başlamasına neden olmuştur. Fransa El-Ariş Antlaşması ile Mısır’dan çekilmiştir.

18.YY.ISLAHATLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ Avrupa’daki gelişmelerden ilk kez yaralanılmıştır. Bu yy.da yapılan ıslahatların çoğu askeri alan-dadır. Avrupa’nın üstünlüğü; Osmanlı devleti tarafından ilk defa kabul edilmiştir.(askeri-teknik) Islahat hareketleri Padişah ve devlet adamlarının girişimleriyle sınırlı kalmıştır. Batılılaşma yüzeysel kalmış,batının yaşam biçimi taklit edilmeye çalışılmıştır.