Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR"— Sunum transkripti:

1 ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
MİLLİ MÜCADELE ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR

2 Trablusgarp Savaşı’nda Mustafa KEMAL
İtalya Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’daki topraklarını ele geçirmek istiyordu. Mustafa Kemal Derne ve Tobruk’ta Enver Paşa Bingazi’de halkı örgütleyerek İtalyanlara karşı direnişi başlattılar. Bu sayede İtalyanlar Trablusgarpı işgal edemediler , ama Balkanlarda savaş çıktığı için UŞİ ANTLAŞMASI imzalanıp Trablusgarb ve Bingazi İtalyanlara bırakıldı.

3

4 Çanakkale Savaşı’nda Mustafa KEMAL
İtilaf devletlerinin Çanakkale Boğazı’ndan zorla geçmeye çalışıp Başkentimiz İstanbul’u ele geçirmek istemesi üzerine açılmıştır. 18 Mart 1915 günü İngiliz ve Fransızlar gemileriyle saldırdı. Nusret mayın gemisinin mayınlarına çarpan bu gemiler ağır kayıplar verdi. Daha sonra karaya asker çıkartan İngilizler burada Mustafa Kemal’in cesur savunmasıyla karşılaştılar. Mustafa Kemal askerlerine ‘ Size ben taarruz etmeyi değil ölmeyi emrediyorum’ diyerek askerleri cesaretlendirdi ve savaşı kazanmamızı sağladı.

5

6

7

8

9 Milli Mücadele Kitap 42….

10 Yurdumuzun İşgal Edilmesi

11 I. Dünya Savaşı’nı kaybeden Osmanlı Devleti şartları çok ağır olan Mondros Ateşkes Anlaşması’nı imzaladı. Bu antlaşmanın 7. maddesine göre İtilaf devletleri güvenliklerini tehlikede görürlerse istedikleri yeri işgal edeceklerdi. Neden bu maddeyi koymuş olabilirler?

12 1. Dünya Savaşı Türkiye İşgal Tablosu
İngilizler Antep Urfa Maraş Musul Fransızlar Adana Hatay İtalyanlar Antalya Konya Yunanlılar İZMİR

13 Anadoludaki bütün işgaller haksızdı.
Osmanlı Devleti de işgallere seyirci kaldı. Anadolu işgal altındayken vatanını kurtarmak için bir çaba göstermedi. Bu işgaller karşısında halk seyirci kalmadı. -Milli cemiyetler - Kuvayi Milliye (YAZ) KURULDU

14 7. MADDE TARTIŞMA 30. SAYFA ÖDEV İşgaller karşısında M. KEMAL ne düşünüyordu? (KİTAP)

15

16 Mustafa Kemal vatanın kurtulmasındaki tek çarenin Türk milletini harekete geçirip, işgallere karşı dayanışmayı sağlamaktı. Mustafa Kemal 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun’a atandı. Mustafa Kemal Ya İstiklal, Ya Ölüm diyerek çalışmlara başladı. Tartışma! Mustafa Kemal elinde hiçbir maddi güç olmamasına rağmen Türk milletine güvenerek Milli Mücadeleyi başlattı.

17 Milli Mücadele’de Dayanışma
Bütün ülke dayanışma amacıyla mitingler yaptı. İşgallere tepki gösterdi. Atatürk vatanın kurtarılmasının önce mili birlik beraberlikten geçtiğini düşünüyordu. 45. SAYFA RESİM İNCELE.

18 Adım Adım Bağımsızlığa
İşgalci devletlere karşı ilk direniş Fransızlara karşı DÖRTYOL ‘da başladı. Batı cephesinde Yunanlılar İzmir’i ele geçirmiş, daha sonra halk direniş göstermeye başlamıştır. İzmir’in Yunanlılar tarafından işgali sırasında ilk kuşunu gazeteci HASAN TAHSİN sıkmıştır. Oda oracıkta şehit edilmiştir.

19 Batı cephesindeki bu direniş, milli bilinci, ve düşman ile savaşma azmini ortaya koydu.


"ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları