Araştırma Projesi için Verilerin Toplanması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Advertisements

Gözlem Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Veri Toplama Teknikleri
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
SOSYAL BİLİMLERDE PROJE HAZIRLAMA YÖNTEMLERİ
Nitel Araştırma Yöntemleri
HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIKTA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI
Nitel Araştırmalarda Görüşme
PROJE HAZIRLAMADA ALANA ÖZGÜ KONU SEÇİMİ
Bir konuda bilgi edinmek ya da problemi çözmek için araştırma yaparız. Veri toplamak ve bu verileri yorumlamak araştırma sürecinin başında gelir.
VERİ TOPLAMA ARAÇLARI Yrd. Doç. Dr. Suat ÇELİK.
Company name UZAKTAN E Ğİ T İ M. İ Ç İ NDEK İ LER Uzaktan Eğitimde Öğretmen Rolleri Uzaktan Eğitimin Kullanım Alanları? Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?
Gözlem.
Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar ve öğretim teknoloıjileri bölümü BTÖ315 - Bilimsel Araştırma Yöntemleri Gözlem ve Görüşme Yrd.Doç.Dr Hakan TÜZÜN Hazırlayanlar.
Anket Tekniği.
Veri tabani nedir? Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi.
ARAŞTIRMA TASARIMI.
Anket Geliştirme.
Pazarlama Araştırması Verilerinin Sınıflandırılması-II
SOSYAL BİLİMLERDE NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
SLIDE 1BBY208 – Bahar 2005 Betimleme Yöntemi Yaşar Tonta H.Ü. BBY yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI
NİTEL VERİ TOPLAMA ARAÇLARI
Erken çocuklukta gelişim
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri 6. Hafta- Örnekleme yöntemleri ve Anket Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
ÖĞRENME AMAÇLARI Çeşitli veri toplama yöntemlerinin avantaj ve dezavantajlarını anlamak. Kişisel görüşme, telefonla anket ve çevrim içi anketleri.
Araştırma Yöntemleri 3- Bilimsel araştırmanın amacı
Müşterilere Karar Vermelerinde Yardımcı Olmada Pazarlama Araştırması Kullanma Bu bölüme araştırma sürecini ele alarak başlanmaktadır. Daha sonra.
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
ÖĞRENME AMAÇLARI Nicel ve nitel araştırma teknikleri arasındaki temel farklılıkları anlamak Gözlem tekniği yoluyla veri toplamanın avantaj ve.
GÖRÜŞME (MÜLAKAT) YÖNTEMİ Görüşme (interview, mülakat), sözlü iletişim kurarak veri toplamayı (soruşturma) amaçlayan bir yöntemdir (Karasar, 2005). Görüşme.
EĞİTİMİN BİLİMSEL TEMELLERİ
NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ
ANLATIMA HAZIRLIK.
Öğretim Tasarımı Problem Analizi ve İhtiyaç Değerlendirme.
ANKET SÜREÇLERİ VE ANKET UYGULAMASI
CGL 310 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARI II DERSİ
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
BYE900 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Araştırma Yayın Etiği
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Verilerin Toplanması GÖZLEM
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
Araştırma Problemlere güvenilir çözümler bulmak amacı ile planlı ve sistematik olarak, verilerin toplanması, çözümlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlaştırılması.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM
SOSYAL PSİKOLOJİNİN TEMEL YÖNTEMLERİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
ÖDE6024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ ARAŞTIRMA
GAS 208 PAZARLAMANIN TEMEL İLKELERİ ve HİZMET PAZARLAMASI
Nitel Araştırmalar I.
Anket ve Likert Ölçekler
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Veri Toplama Araçları Anket, Gözlem vb.
İş görüşmelerinde nelere dikkat edilmeli?
Nicel ve Nitel Araştırmalar
Sunum transkripti:

Araştırma Projesi için Verilerin Toplanması Hazırlayanlar: 100535019-Ramazan DİKİK 100535021-Kamil ECE 100535061-Ali DEMİRCİOĞLU

Veri Toplama Araçları Anket Görüşme(Mülakat) Gözlem Belge Taraması (Doküman incelemesi)

Anket (Questionnaire) İnsanların yaşam koşullarını, davranışlarını, inançlarını veya tutumlarını belirlemeye yönelik bir dizi sorudan oluşan bir araştırma materyalidir.

Aydınlanmış Onam Formu Anketi uygulamadan önce katılımcıyı bilgilendirmek ve izin almak için kullanılan formdur.

Anket Araçları Basılı anketler Online anketler http://www.surveey.com/ http://www.online-anket.gen.tr/ http://www.limesurvey.org/ https://tr.surveymonkey.com/ http://anketform.com/tr https://www.onlineanketler.com/

Anket Teknikleri Telefon E-mail Yüz yüze Karma

Anketin Güçlü Yönleri Ekonomiktir, Kolay uygulanabilir, Büyük örneklemlerden veri toplanabilir, Hazır cevaplardan seçim yapmak kolaydır, Araştırmacının cevap vereni etkileme ihtimali azdır.

Anketin Sınırlılıkları Cevap verilme oranı düşüktür, Cevaplar sınırlandırılmak zorundadır, Çoktan seçmeli sorular cevaplayanların hoşuna gitmeyebilir, Çoktan seçmeli sorularda önyargı olabilir, Cevaplanan anketlerde cevaplanmayan veya yarım cevaplanan sorular olabilir, Postayla gönderilen anketlerin cevaplanmasında araştırmacının verilen cevapların doğruluğunu kontrol etme ihtimali yoktur.

Görüşme (Interviews) Mülakat yapan kişi ile mülakat yapılan kişi arasında belli bir konuda o kişinin görüş, düşünce ve bilgilerini açığa çıkarmayı amaçlayan konuşmalardır.

Mülakatı niçin yaparız? Anketlere hazırlık yapmak istendiğinde Anketleri takiben ilave bilgi toplamak için Diğer veri toplama yöntemlerini desteklemek ve çeşitleme yapmak için

Mülakatla ne tür bilgiler elde edilir? Duygu, düşünce ve deneyimlerle ilgili bilgi Hassas Konular hakkında bilgi Önemli kişi ve makamlar hakkında bilgi

Mülakat Türleri Yapısına Göre: Kişi Sayısına göre: Yapılandırılmış Mülakatlar Birebir Görüşme Yarı Yapılandırılmış Mülakatlar Odak Grup Görüşmesi Yapılandırılmamış Mülakatlar

Mülakatın Güçlü Yönleri Derinlemesine bilgi alınabilir Kişi hakkında ve konu hakkında bir fikir edinilebilir Ekonomiktir Kişiler hakkında faydalı bilgi toplanabilir Esneklik payı vardır Geçerliliği yüksektir Cevap verilme oranı yüksektir

Mülakatın Sınırlılıkları Zaman alıcıdır, Veri analizi zordur, Güvenirlik düşüktür, Mülakatı yapan kişinin etkisi vardır, Teybe kayıp edilme bilgi veren kişiyi ürkütebilir, Eğer mülakat yapılacak kişiler büyük bir coğrafyaya dağılmışlarsa yüksek maliyet gerektirebilir.

Gözlem (Observation) Herhangi bir ortamda ya da kurumda oluşan davranışı ayrıntılı olarak tanımlamak amacıyla kullanılan bir veri toplama tekniğidir.

Gözlem Türleri Yapılandırılmaya göre: Ortama göre: Yarı-Yapılandırılmış Yapılandırılmamış Ortama göre: Doğal Ortam Yapay Ortam Araştırmacının rolüne göre: Katılımcı (participant) Katılımcı olmayan (non-participant)

Gözlemlerde Kayıt için Kullanılan Yöntemler Not tutma Görüntü kayıt cihazları Ses kayıt cihazları Fotoğraflar

Gözlemin Güçlü Yönleri Sözel olmayan davranış Doğal çevre Zamana yayılmış(uzun süreli) analiz

Gözlemin Sınırlılıkları Kontrolün olmaması Sayısallaştırma güçlüğü Örneklem küçüklüğü Alana giriş güçlüğü Gizliliğin ortadan kalkması

Doküman İncelemesi Araştırması hedeflenen olgu ve olgular hakkında bilgi içeren yazılı materyallerin analizini kapsar. Örnek dokümanlar: Raporlar, kayıtlar, planlar, yazışmalar, yönergeler, kurallar, yazılı basın, periyodik yazılı kaynaklar, magazin, dergi, kitaplar, filmler, fotoğraflar ve videolar.

Doküman incelemesinin aşamaları Dokümanlara ulaşma Orijinalliğin kontrol edilmesi Dokümanların anlaşılması Verilerin analiz edilmesi Analize konu olan veriden örneklem seçme Kategorilerin geliştirilmesi

Doküman İncelemenin Güçlü Yönleri Kolay ulaşılmayacak özneler Tepkiselliğin olmaması Uzun süreli analiz Örneklem büyüklüğü Bireysellik ve özgünlük Düşük maliyet (Göreceli) Nitelik

Doküman İncelemenin Sınırlılıkları Olası yanlılık Seçilmişlik Eksiklik Ulaşılabilirlik Örneklem yanlılığı Sınırlı sözel olmayan davranış Standart bir formatın olmaması Kodlama zorluğu

Verilerin Muhafaza Edilmesi Online ortamdan elde edilen veriler online ortamda ya da kullanılabilecek şekilde çıktısı alınarak muhafaza edilebilir. Basılı kaynaklar ise uygun bir şekilde dosyalanarak muhafaza edilmelidir.

Kaynakça Bilimsel Araştırma Yöntemleri-Pegem Akademi,2013 Büyüköztürk Ş. Veri Toplama Teknikleri-Mustafa Sözbilir Görseller http://www.haberexen.com/samsun-trabzon-ve-orduda-son-yerel-secim-anketi-461512h.htm http://todaycut.com/customer-relationship-manager-interview-questions-and-answers/ http://www.weblopedi.com/gozlem-yoluyla-ogrenme http://www.123rf.com/photo_5549308_man-holding-a-green-tick-mark-concept-for-approval-and- acceptance.html http://fegyenc.com/irasok/altalanos/testepites-es-fegyencedzes/ http://www.work-to-win.com/ http://www.risus-tr.com/risus/?page_id=239

Bizi dinlediğiniz için Teşekkür ederiz. 