Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖDE6024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ ARAŞTIRMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖDE6024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ ARAŞTIRMA"— Sunum transkripti:

1 ÖDE6024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ ARAŞTIRMA
DOÇ. DR. ÖMAY ÇOKLUK BÖKEOĞLU

2 Bölüm II: Yöntem Veriler ve Toplanması
Veri Toplama Yöntemleri Gözlem Görüşme Doküman İnceleme Yazılı Yolla Veri Toplama (Veri Toplama Araçları)

3 Bölüm II: Yöntem Veriler ve Toplanması
Veri Toplama Araçlarının Sınıflandırılması (Maksimum performans testleri, tipik tepki testleri vb.) Veri Toplama Araçlarının Psikometrik Nitelikleri (Güvenirlik, Geçerlik, Kullanışlılık) vb.

4 Gözlem Gözlem, bir şeyi iyi anlamak için onun kendi kendine meydana çıkan bütün belirtilerini gözden geçirmektir. Gözlem Türleri: Fiziki Yakınlığa göre; - Dışarıdan gözlem - Katılarak gözlem Gözlemdeki sürekliliğe göre; - Sürekli gözlem - Aralıklı gözlemdir.

5 Görüşme Sözlü iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir.
Görüşme, katılanların sayısına göre; *Bireysel *Grup Görüşmede uygulanan kuralların katılığına göre de; *Yapılanmamış *Yarı yapılanmış *Yapılanmış

6 Doküman İnceleme Var olan kayıt ve belgelerden veri toplama tekniğidir. Fotoğraf Film Plak Ses ve video kayıtları Olgular hakkında sonradan yazılmış ve çizilmiş her türlü mektup,rapor, kitap vb. Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemi:Kavramlar, İlkeler, Teknikler. Ankara:Nobel.

7 Yazılı Yolla Veri Toplama (Veri Toplama Araçları)
Yazılı iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir. Mektup Anket Yazılı Testler Araştırmacı ile kaynak kişiler arasındaki iletişimin, yalnızca karşılıklı yazışma ile yapılması bu tekniğin bir özelliğidir. Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemi:Kavramlar, İlkeler, Teknikler. Ankara:Nobel.

8 Veri Toplama Araçlarının Sınıflandırılması
Ölçülmek istenen özelliğin doğasına göre Ölçülmek istenen özelliğin içeriğine ve bir görevle (task) karşı karşıya kalınıp kalınmamasına göre Ölçme aracının uygulandığı birey sayısına göre Cevaplama zamanının yeterliği ile maddelerin zorluğuna göre Puanlanışlarında, puanlayıcının özel kanı ve görüşlerinin etkisi olup olmadığına göre Erkuş, A. (2016). Davranış Bilimleri için Bilimsel Araştırma Süreci (3. Baskı). Ankara:Seçkin Yayıncılık

9 Veri Toplama Araçlarının Psikometrik Nitelikleri
Ölçme araçlarının nitelikleri değişik kaynaklarda farklı biçimlerde ele alınmasına rağmen, üç başlık altında toplanabilir: Geçerlik, Güvenirlik Kullanışlılık

10 Kaynakça Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara:Pegem. Erkuş, A. (2016). Davranış Bilimleri için Bilimsel Araştırma Süreci (3. Baskı). Ankara:Seçkin Yayıncılık Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemi:Kavramlar, İlkeler, Teknikler. Ankara:Nobel.


"ÖDE6024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ ARAŞTIRMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları