Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Yrd.Doç.Dr.Hamide Deniz GÜLLEROĞLU

2 Sunum Akışı II. YÖNTEM Evren ve Örneklem Veriler ve Toplanması
Verilerin Çözümü ve Yorumu

3 Veriler ve Toplanması Veri toplamak için anket, test ve benzeri araçlar kullanılmışsa, bunların amaçlarını, nelerden oluştuklarını, nasıl ve kimlerce geliştirildiklerini, geçerlik ve güvenirliliklerinin bilinip bilinmediğini belirtme işi de bu bölümde yapılır.

4 Veri Toplama Araçları-Teknikleri-Yöntemleri
Anket Görüşme Gözlem

5 Anket Belirli bir amaç ve plana göre düzenlenmiş «soru listesi»dir.Genellikle geniş kitlelere uygulanır (Karasar, 2016)

6 Anket Geliştirme 1. Anketin planlanması
2. Anket maddelerinin yazılması 3. Anket maddelerinin düzenlenmesi ve yönergenin yazılması, uzman görüşünün alınması 4. Ön uygulama yapılması ve ön uygulama sonuçlarına göre düzeltme ve düzenlemelerin yapılması 5. Ankete son biçiminin verilmesi

7 olarak üçe ayrılır. Görüşme
Sözlü iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir. Görüşmenin Yapısına göre İletişim ve Kayıt Biçimine göre Görüşme Yapılacak Birey Sayısına göre olarak üçe ayrılır.

8 Görüşme Görüşmenin Yapısına göre Yapılandırılmamış Görüşme
Yapılandırılmış Görüşme Yarı Yapılandırılmış Görüşme İletişim ve Kayıt Biçimi Sözel Görüşme Yazılı Görüşme Görüşme Yapılacak Birey Sayısı Bireysel Görüşme Grup Görüşmesi

9 Görüşmenin Avantajları
Araştırma sürecinin her aşamasında kullanılabilmesi, Görüşmecinin katılımcıların sorularını anında cevaplandırabilmesi ve karmaşık yönergelerin görüşmeci tarafından açıklanabilmesi, Görüşmeci ve katılımcılar arasındaki işbirliğinde en etkili yol olması, Güven sağlanarak karmaşık ve hassas konuların görüşülen kişi tarafından görüşmeciye aktarılabilmesi sayılabilir. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara:Pegem.

10 Görüşmenin Dezavantajları
Görüşmecinin eğitilmesinin ve hazırlanmasının zaman alması, Tanışmanın, iletişim kurabilmenin ve analizlerdeki veri yoğunluğunun zaman alması, Görüşmecinin görünüşü ve konuşma stili, Görüşmecinin görüşülen kişiye ayak uydurmak zorunda kalması sayılabilir. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara:Pegem.

11 Kaynakça Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara:Pegem. Karasar, N. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (31. Baskı). Ankara: Nobel Akademik


"BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları