Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Nitel - Nicel Araştırma Yöntemleri 3. DERS

2 Teorik Düzey Olgusal Düzey Araştırma Konusunun Belirlenmesi
Araştırmanın Amacı ve Problemleri —hipotezler ve varsayımlar— Araştırmanın Kapsamı ve Sınırlılıkları Araştırmanın Evreni ve Örneklemi Araştırmanın Verilerinin Toplanması Araştırma Tekniklerinin Belirlenmesi Araştırmanın Verilerinin Analizi ve Rapor Yazma Literatür Taraması

3 Araştırma Yöntemlerinin Kökenleri
Pozitivizm(Objektivizm) Relativizm(Subjektivizm) Quantitative (Nicelikle Belirlenen) Qualitative(Nitelikle Belirlenen) Deneysel Çalışmalar Etnografik Çalışmalar Anket Çalışmaları Mülakat Gözlem Örnek Olay ve Öğretmenin Araştırmacı Olduğu Model

4 Bilgi-Epistemolojik açıdan
1. Grup: İnsanların hepsinin üzerinde birleşeceği bir bilgi olabilir. Örneğin deney yolu ile elde edilen bilimsel bilgi. Olgularla desteklenen veya olgularla ilgili verilere dayanan bilginin tek sağlam bilgi türüdür. 2. Grup: İnsanların hepsinin üzerinde birleşeceği bir bilgi olmaz. Doğru bilgi durumuna ve kişisel tecrübelere göre değişebilir.

5 Gerçek-Ontolojik açıdan
1. Grup: Gerçek objektiftir, somuttur, tektir ve bireylerin müdahalesi dışında varolan bir olgudur. 2. Grup: Gerçek, subjektiftir, çoğuldur, bireylerin sosyal etkileşimi neticesinde oluşturulan bir olgudur. Dolayısıyla bireylerin içerisinde bulunduğu şartlara ve konuma göre farklı formlar (yorumlar) alabilir.

6 Gerçeğe nasıl ulaşırız?
1. Grup: Gerçek objektif bir olgu olmasından dolayı, araştırmacının da bunu anlama sürecine hiçbir müdahalesi olmadan, kendi yorumlarını dahil etmeden, objektif ve bilimsel yöntemleri kullanarak buna ulaşması gerekir. 2. Grup: Gerçek denilen olgu bireyin kendisinden ve bulunduğu ortamdan tamamen bağımsız bir olgu değildir. Aksine bireyler “sosyal gerçeği” kendilerinden bir şeyleri ilave ederek oluştururlar.

7 Gerçeğe nasıl ulaşırız?
1. Grup: Sosyal gerçeğe ait değişkenler, matematiksel olarak da ifade edilebilir ve aralarındaki ilişki değişik teknikler ile ölçülebilir. 2. Grup: Subjektif olmasından, ve değişkenler arasındaki ilişkiler nicel olarak ifade edilmeyecek kadar kompleks olduğundan ölçülmeleri zordur.

8

9 1. Hangi yaklaşım? Nicel Nitel (Ne, nerede, ne kadar?
(Neden, niçin, nasıl? Karma

10 (Nitel – Kalitatif) (Nicel – Kantitatif)
Deductive: Sonuç çıkarılabilir; Inductive: tümevarım

11

12 Nitel-Nicel ve Karma Araştırma
Nicel araştırmalar (quantitative research): Gözlem ve ölçmelerin tekrarlanabildiği ve objektif yapıldığı araştırmalara nicel (sayısal araştırma) denir. Pozitif bilim anlayışını temel alır ve pozitivist felsefeye dayanır. Pozitif bilim anlayışına göre, evrende bir düzen vardır ve insan bu düzeni araştırabilir, anlayabilir ve kontrol altına alabilir.

13 Nicel araştırmalar Temelinde mantık ve matematik vardır. Nitel araştırma yöntemine göre, gerçek duyu organlarımızla algıladığımız somut olgular (fenomenler) dır. Nicel yaklaşımda, bilimin konusu olgular arasındaki değişmez ve evrensel bağı bulmaktır.

14 Biyoloji, kimya, fizik, mühendislik gibi doğa bilimleri alanlarında araştırmalar gözlem ve ölçmeye dayanır..

15 Psikoloji, sosyoloji, antropoloji, eğitim gibi sosyal bilim alanlarında insan ve toplum davranışları incelenmektedir. Bu davranışları sayılarla açıklamak zordur.

16 Ölçümler bize kaç kişinin nasıl davrandığını gösterir, ama “niçin
Ölçümler bize kaç kişinin nasıl davrandığını gösterir, ama “niçin?” sorusuna cevap veremez.

17 Nitel (qualitative) araştırma
İnsan ve grup davranışlarının “niçin”ini anlamaya yönelik araştırmalara nitel araştırma denir. Nitel araştırma, gözlem görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırma olarak tanımlanır.

18 Nitel araştırma, bireylerin yaşamlarındaki rutin ve problematik anları ve anlamları tanımlayan çalışmaları ve çeşitli empirik materyal setini-vaka incelemesi, kişisel deneyim, içebakış, yaşam öyküsü, görüşme gözlemsel, tarihsel ve görsel metinler içermektedir.

19 Nitel araştırmalarda veriler gözlem, mülakat ve anket yoluyla toplanır.
Zaman alıcı olması dolayısıyla küçük örneklemler üzerinde çalışılır.

20 Nitel araştırmalar dünyanın sosyal yönü ile ilgilenir ve şu sorulara yanıt arar:
İnsanlar niçin böyle davranır? Kanaatler ve vaziyet alışlar nasıl oluşur? İnsanlar çevrelerinde olup bitenden nasıl etkilenir? Kültürler niçin ve nasıl gelişir? Sosyal gruplar arasındaki farklar nelerdir?

21 Nitel_Nicel Araştırma Örnekleri
Öğrencilerin kesirlerde bölme işlemi yaparken kullandıkları yöntem ve modellerin incelenerek kesirlerle bölme işleminde kullanılabilecek bir yöntemin belirlenmesi 4. sınıf öğrencilerinin matematik dersi başarılarıyla fen ve teknoloji dersi başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi.

22


"BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları