Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI
PROBLEM ÇÖZME PROGRAMLARI

2 Problem çözme programları
Problem nedir? İnsan zihnini karıştıran, ona meydan okuyan ve inancı belirsizleştiren her şey olarak tanımlamaktadır.

3 Problemin çözümü Problemi anlama Bir çözüm yolu geliştirme
Algoritma ve program yazma Tekrar tekrar test etme

4 BDE’DE Problemin çözümü
Bilgisayara iş yaptırmak ve iletişimde bulunmak için programlardan yararlanırız. Problem çözümü de bir iletişim ve iş yapma şekli olduğu için öncelikle gerekli yazılımlara ihtiyaç vardır. Bu programlara problem çözme programları denir.

5 Problem Çözme Programının Tanımı
Bir öğrencinin sorun çözme becerisini kazanması, karşılaştığı bir sorunu tanımlayabilmesi, sorunu çözmek için strateji geliştirebilmesi,stratejiyi uygulamaya koyabilmesi ve sonucu değerlendirebilmesi anlamını taşır.

6 Problem Çözme Programının Amacı
Problem Çözme yazılımlarının genel amacı öğrencilerin gündelik yaşamda karşılaşabilecekleri problemleri önceden tecrübe edinip onlara problemleri çözme becerisinin kazandırılmasıdır

7 Problem Çözme Programının Genel Yapısı
Öğe ve olgular arsında ilişki kurmayı sağlar. Sonuç çıkarmayı sağlar. Çözüm yöntemleri geliştirmeyi sağlar. Hipotez oluşturmayı sağlar. Veri derleme ve düzenlemeyi sağlar. Düşünce ve yöntemlerin karşılaştırılmasını sağlar.

8 İçerik-bağımsız problem çözme becerileri geliştirme
İçerik alanına yönelik problem çözme becerileri geliştirme İçerik-bağımsız problem çözme becerileri geliştirme Öğrencinin düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirmeye yönelik program türleridir. Bu tür yazılımlar genelde belirli bir alana yönelik problem durumları üzerinde birçok örnek problem ve çözümünü içeren uygulamalardır. Hemen hemen bütün derslerde kullanılan programlardır.

9 Problem Çözme Programının
Yararları Öğrenciye gerçek yaşamda karşılaşabileceği sorunlar üzerinde çalışma olanağı verir. Öğrencinin sorunla ilgili bilgiye kolayca ve hızlı olarak ulaşmasını sağlar. Öğrencinin sorun çözme sürecinin hangi aşamasında güçlükle karşılaştığına ilişkin bilgi verir.

10 Problem Çözme Programının
Yararları Öğrenciye çözmesi için çok sayıda sorun sunar ve böylece öğrencinin sorun çözmede deneyim kazanmasına yardım eder. Öğrencinin değişik ve ilgi çekici sorunlar üzerinde çalışmasına olanak sağlar.

11 Problem Çözme Programının Ölçütleri
Öğrencinin problem çözme yeteneklerinin geliştirilmesi için öğrencilere yeteri kadar pratik yapma olanağı sunmalıdır. Öğrencilerin cevap girişi yapabilmelerine ve sonuçlarını görmelerine olanak sağlamalıdır. Öğrencilerin kontrolü altında olmalıdır. Öğrencilere tek tek yada grup halinde çalışma olanağı sağlamalıdır.

12 Problem Çözme Programının
Sınırlılıkları Geliştirilmesinin çok zaman alması Orjinal problemlerin üretilmemesi Tüm müfredatın kapsanamaması

13 Problem Çözme Programının
Güçlü Yönleri İlgiyi artırır Güdüler Hareketsiz bilgiyi önler.

14 Problem Çözme Programını
Seçme Ölçütleri Problem genellikle ilgi çekici ve meydan okuyucu formatta olmalıdır. Yazılımın dokümanı, öğrencilerin hangi özel problem çözme becerilerini öğrenmek istediğini ve bunları nasıl geliştireceğini açıkça belirtmelidir.

15 Problem Çözme Programının Entegrasyon Stratejileri
Problem çözme stratejilerinde bileşen becerilerin öğretimi Problem çözmede destek sağlama Kubaşık olarak problem çözmeye destek sağlama

16 Problem Çözme Programları Doğrudan Eğitimde Tercih Edilirse:
Öğretmenler, problem çözme yazılımlarını doğrudan öğretime entegre ederken, şu adımlardan yararlanılır; Problem çözme becerisini tanımlama, kazanma, geliştirme, Problemin türünü çözme,

17 Problem Çözme Programları Doğrudan Eğitimde Tercih Edilirse:
Bilimsel yaklaşımı kullanma Adımları izleme ya da olayları geri çağırma Etkinliğe karar verme Materyalleri belirlemek ve yazılımı gözden geçirmek Gereken adımları gösterme Öğrencileri bilgilendirme

18 Problem Çözme Programları Oluşturmacı Eğitimde Tercih Edilirse:
Oluşturmacı öğrenme yaklaşımı, diğer birçok teknoloji kaynağında olduğu gibi problem çözme yazılımlarının geliştirilmesini etkilemiş ve bu yazılımlar gittikçe artan bir şekilde oluşturmacı öğrenme yaklaşımında karşılaşılan yöntem ve tekniklerin kullanımına olanak sağlayacak şekilde tasarlanmışlardır.  Öğrencilere yazılımı keşfedebilmeleri için zaman tanıma  Her öğrencinin gereksinimine uygun yönlendirme ve destek oranını belirleme

19 Problem Çözme Programları Oluşturmacı Eğitimde Tercih Edilirse:
 Yansıtıcı öğrenme ortamını teşvik etme  Doğru yanıt yerine düşünme sürecine vurgu yapma  Yazılım etkinlikleri ile diğer problem çözme türleri arasında ilişkileri gösterme Öğrencileri gruplar halinde çalışmaya yönlendirme Alternatif değerlendirme yöntemleri kullanma.

20 KAYNAKÇA http://www.superkids.com http://www.filesland.com


"BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları