Fibrocell Güzelliğinizin Sırrı Kendinizde Saklı... Zehra Aysun Kezer.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EVDE BAKIM HİZMETLERİ SUNUMU HAKKINDA TEBLİĞ
Advertisements

Hasta Başı Test Cihazı(POCT) Kullanım,Temizlik,Kalibrasyon Talimatı
Steril Malzemelerin Açılması
EL TEMİZLİĞİ.
Operasyon Öncesi Hazırlık
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
Karaciğer transplantasyonunun cerrahi teknikleri
Moleküler Testlerde Preanalitik Faz
HASTA BAŞI TEST CİHAZLARI
PATOLOJİ VE DEĞERLİ ÖRNEK ALMA, HAZIRLAMA TESLİM ETME
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ
Plazma, serum ve antikoagulanlar
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASI.
Baş boyun kanserlerinde radyoterapi
Nasıl Kullanılmalı ? Neoderm® antibakteriyel bir ürün değildir ve asla enfekte olmuş yaralarda kullanılmamalıdır. Neoderm® kullanmadan önce yaranın enfekte.
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
Hasta Taşıma ve Transferi
ANTİBİYOTİK KOMBİNASYONLARI
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
TÜRKİYEDE POLİO ERADİKASYONU ÇALIŞMALARI AFP SÜRVEYANSI
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
HEMATOKRİT VE ERİTROSİT SEDİMANTASYON HIZI
GÖZE İLAÇ UYGULAMA Göze, göz hastalıklarının tanısı (göz bebeğini büyütmek ya da küçültmek), göz enfeksiyonlarının tedavisi ve gözü nemlendirmek amacıyla.
HASTADAN ÖRNEK ALINMASI VE GÖNDERİLMESİ
HASTANE BİLGİLENDİRME BİYOKİMYA LABORATUVARI
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ TIP FAKÜLTESİ Biyokimya AD
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ÜRİNER KATETERLER VE İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR
KÜLTÜR ALMA YÖNTEMLERİ
26 Kullanım yönetimi. Niçin kullanım yönetimi AraştırmacılarTemel Bulgular Van Dyke (1963)Genel hastanelerde uzun süre yatan hastaların % 40’ının hastane.
Kan Ve İdrar Numunelerinin Taşınması
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER 1: KANDAN DNA İZOLASYONU
EVDE HASTA BAKIMI.
(Grip) Virüsün Özellikleri ve Tanı
HBTC (HASTA BAŞI TEST CİHAZI) EĞİTİMİ
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
22 Mayıs 2014 Tarih ve resmi gazeteye göre.
DOKULARIN TAKİBİ VE İŞLEMLERİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kanser Okulu
DİYABET NEDİR ? İnsan vücudunda insülin yokluğu eksikliği veya çevresel etkisizliği sonucu ortaya çıkan,karbonhidrat,yağ ve protein metabolizmasında bozukluklar.
PROSEDÜRLER PROSEDÜRLER Acil durum prosedür Yangın prosedür
İLAÇ VERME VE ENJEKSİYON TEKNİKLERİ
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI VIII.Zonguldak Oftalmoloji Kursu.
HÜCRE KÜLTÜRÜNE GİRİŞ HÜCRE KÜLTÜRÜNDE KULLANILAN TEKNİKLER MTT TESTİ
Nebülizatör, ses dalgalarıyla veya basınçlı hava ile sıvı haldeki ilaçları buhar haline getirip solunum yoluyla alınmasını sağlayan cihazdır.
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
DİSPANSERLER
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
HASTA KİMLİKLENDİRME VE KİMLİK DOĞRULAMA
Böbrek hastalıkları ve gebelik
SAKARYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ (KORUCUK) AMELİYATHANE
PEDİATRİK KALP CERRAHİSİNDE KAN KORUMA YÖNTEMLERİ
*DİKİŞİN ÇEŞİTLERİ Ağız dikim teknikleri Arka çatma Filoto İçe çatı dikişi Dışa çatı Bindirme dikişi Tıranta dikişi Sota dikişi.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 7. HAFTA.
KARACİĞER CERRAHİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI VE VAKA SUNUMU Karaciğer organizmanın metabolizması için gerekli pek çok madde üreten, depolayan ve salgılayan.
 Plazmidler bakterilerde bulunan, ekstra kromozomal, çift iplikli, dairesel DNA molekülleridirler.  Hücre içerisinde boyutları ve kopya sayıları çeşitlilik.
DİYALİZ CİHAZI. Diyaliz makinesi nedir? Böbrek yetmezliği çeken hastaların belirli zamanlarda bağlanmak zorunda kaldıkları suni böbrek makinesine verilen.
NUMUNE KAPLARI VE ÖZELLİKLERİ Zeliha IŞIK
Merkez Laboratuvarı Mikrobiyoloji Birimi Örnek Toplama Kapları
HASTA KİMLİK BİLGİLERİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI FATİH KARAYİĞİT EĞİTİM HEMŞİRESİ.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Laboratuvar Bilgi Sistemleri
Klinik Bilgi Sistemleri
Sunum transkripti:

Fibrocell Güzelliğinizin Sırrı Kendinizde Saklı... Zehra Aysun Kezer

Fibrocell Nasıl? Biyopsi alım Serum üretimi için kan alımı Fibroblast üretimi Uygulama

Biyopsi Alımı Tekniği Hastanın kulak arkasından ya da kol içinden steril şartlarda 3,0mm’lik punch biyopsi ile mercimek tanesi büyülüğünde 1 adet doku biyopsisi alınır. Uygulanan alan önceden lokal ve topikal olarak bir anestetik kremle (EMLA krem vs.) uyuşturulur. Biyopsi % 1 antibiyotik içeren taşıma solüsyonuna ( RPMI ) aktarılıp, hastadan alınan kan ile birlikte aseptik koşullarda soğuk zincir ile Laboratuvara gönderilir ve üretime alınır.

Kan Alımı Üretimin tamamiyle kişiye özel olması, üretim esnasında da kişinin kendi serumunun kullanılmasını gerektirir. İlk uygulamada, 60 cc kan alınır. 60 cc kan 25 cc serum. 12 cc Fibrocell soln 13 cc analizler, otolog medya

Kan alımı Kan özel serum tüpüne alınır ve içindeki pıhtılaşma faktörünün etkisini artırmak için yavaşça 5-6 defa alt üst edilir. Serum için özel jelli (sarı kapaklı) tüplerin tercih edilmesi hemolizin önlenmesi ve serumun rahat ayrışması bakımından tercih edilebilir. Kanın pıhtılaşması için 10-20 dk. tüp dik pozisyonda dinlendirilir. Ardından 12o, 1500 G’de 10 dk boyunca santrifüj edilir. Alınan kanlar soğuk zincire mümkün olduğunca dik bir şekilde yerleştirilip sabitlenmeye çalışılır.

Biyopsinin lojistiği Soğuk zincir; zararsız kimyasal bir madde ile kaplı özel olarak hazırlanmış strofor kutularda +4 - + 10°C sıcaklıkta olacak şekilde düzenlenmiştir. Alınan biyopsi ertesi gün laboratuara ulaştırılır. Cuma günleri hariç haftanın her günü biyopsi alınabilmektedir.

Biyopsinin lojistiği Labaratuara 24 saat içerisinde ulaşan deri biyopsisi steril koşullarda traşlanıp yıkanarak ufak parçalara ayrılır ve üzerine kişinin serumundan elde edilen otolog medya ilave edilerek inkübasyona bırakılır. İnkübasyon: Canlı doku parçasının besi yerinde geliştirilmesi.

İzole edilmiş fibroblast hücreleri İn vitro fibroblast hücre kültürü

Doku mühendisliğinde, GMP kurallarına göre, her hastanın hücre üretim prosedürü bir oturumda gerçekleştirilir ve çapraz kontaminasyon riski bulunmamaktadır. Bir hastanın hücresine yapılan işlem bittikten sonra diğer hastanın hücresi için işleme geçilir. Her işlem öncesinde de ortam sterilize edilir.

Fibroblast Hücre Kültür Üretimi Fibroblast hücre kültürü üretimi GMP esaslarına uygun olarak yapılır. Her hücre işleme tek başına alınır. Her numuneye bir işlem kodu verilir ( örn: F -13-XXX) Biyopsi kabı ve kan tüpleri aynı kodla işaretlenir. Kalite konrol sorumlusu her aşamayı inceler.

FİBROBLAST HÜCRE KÜLTÜR ÜRETİMİ: Üretim sorumlu işleme alacağı hasta flaskasının üzerindeki kodla serum üzerindeki kodu karşılaştırarak doğrular. Her bir hastaya ait hücre flaskası inkübatör içerisinde ayrı kabinlere yerleştirilir. Bu sayede çapraz kontaminasyondan korunmuş olur. Hasta hücreleri birbirine karıştırılmaz.

FİBROBLAST HÜCRE KÜLTÜR ÜRETİMİ: Hücre işleme aşamaları üretim sorumlusu tarafından kayıt altına alınır kalite kontrol tarafından denetlemesi yapılır. Hücre canlılığı, sayısı, fenotipik özellikleri ve (IPC)üretim esnasında mikrobiyel kontroller sürekli olarak ölçümlenerek izlenir.

Uygulama Protokolü Yaklaşık 1 ay sonunda mL’sinde 7-10x106 olacak şekilde istenilen hücre yoğunluğuna ulaşıldığında, steril alanda fibroblast hücrelerinin enjektör (min 4cc) içerisine dolumu yapılarak enjeksiyon için soğuk zincir ile hekime ulaştırılır. Hekim hasta ile randevulaşarak kültür fibroblastların geleceği gün hasta, tedavi için kliniğe gelir.

Uygulama Protokolü Tercihie ve uygulama bölgesine göre genellikle 30G incelikte 12-13 mm uzunlukta steril enjektör kullanılmaktadır. Enjektörün luerlock olması uygulamada rahatlık ve emniyet sağlayacaktır. Solüsyon intradermal olarak enjekte edilir ve 3-6 hafta ara ile 3 tekrar olarak yapılır. Kırışıklık düzeltmede en uygulanan bölgeler glabellar bölge, göz kenarı kaz ayağı bölgesi, burun dudak hattı, dudak kenarıdır. Hekim tarafından istenirse değişik dolgu maddeleri eklenerek de kullanılabilir. Glabellar bölge : İki kaş arası

Hücre Üretilmesi Hücreler bırakıldıkları yere dağılırken kendileri dolgu maddelerini üretir. Biyopsi materyalinden elde edilen hücreler ileride dondurularak tekrar biyopsi alınmadan kullanılabilir. Dondurulmuş hücreler sayılarına bağlı olarak yaklaşık 6-8 kez kullanılabilir. Fibrocell, FDA tarafından onaylanmış bir yöntem ile üretilmektedir.

FibroCell Uygulama öncesinde yapılması gerekenler Uygulama yapılacak hasta kan inceltici tedavisi ( Aspirin, Kumarin, Plavix ) görüyorsa bir gün önceden bu ilaçların kesilmesi gereklidir. Uygulanacak bölge öncelikle mekanik olarak ( gazlı bez veya pamuk ) ile temizlenmelidir. Özellikle bayanlarda yüzde yapılacak uygulamalarda makyaj varsa kişi bunu önceden çıkarmalı ya da doktor uygulama öncesi uygun temzileyicilerle ( cleasing milk & tonik) temizlenmeli ve cilt dezenfeksiyonu için piyasada mevcut muayenehanelerde kullanılan cilt dezenfeksiyon solüsyonları ile hasta uygulanmaya hazırlanmalıdır.