Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HASTADAN ÖRNEK ALINMASI VE GÖNDERİLMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HASTADAN ÖRNEK ALINMASI VE GÖNDERİLMESİ"— Sunum transkripti:

1 HASTADAN ÖRNEK ALINMASI VE GÖNDERİLMESİ

2 BİYOLOJİK MATERYAL ALMA VE KORUMA
KAN UYGUN ALIM ŞEKLİ Kişilerden kan alınırken cilt yüzeyine antiseptik olarak alkol veya alkollü herhangi bir sıvı sürülmemesi gerekir. Alkol analizi için en az 5 ml, aynı zamanda uyutucu-uyuşturucu analizi de istenirse 10 ml kadar venöz kan alınır. KORUMA YÖNTEMİ Kanın hemolize olmaması ve endojen alkol oluşumunu geciktirmek için % 1 oranında NaF veya sitratlı tüplerde + 4oC de muhafaza edilir. LABORATUVARA SEVKİ Kan tüpü üzeri etiketlendirilerek (üzerinde kanı alınan şahsın adı soyadı, alınma tarihi ve saati yazılı), + 4oC de soğuk zincir yöntemiyle sevk edilmelidir. (Kan hemen ulaştırılacak ise sadece EDTA’lı tüplere alınır ve ağzı sıkıca kapatılmış ve etiketli olarak gönderilir)

3 İDRAR UYGUN ALIM ŞEKLİ KORUMA YÖNTEMİ LABORATUVARA SEVKİ
Kişilerde Uyuşturucu-Uyarıcı aranması için; olay anından itibaren 24 saat içinde idrar alınmalıdır. (10-50ml arası alınmalıdır). KORUMA YÖNTEMİ Kimyasal koruyucu ilave edilmez. +40C’de soğuk zincir ile koruma sağlanır. LABORATUVARA SEVKİ İdrar kabı veya tüpü etiketlendirilerek (üzerinde idrar alınan şahsın adı, soyadı, alma tarihi ve saati yazılı) mümkünse kurye ve soğuk zincir yöntemi ile sevk edilir.

4 SAÇ UYGUN ALIM ŞEKLİ KORUMA YÖNTEMİ LABORATUVARA SEVKİ
Başın arka üst bölgesinden kesilerek 300mg (0,3gr) alınmalıdır. (başka bir anlatımla saç uzunluğu en az cm olan kişilerden yaklaşık kurşun kalem kalınlığında , dip kısmından kesilerek köksüz olarak gönderilmelidir). Saçın uzunluğu alınması muhtemel maddenin kullanım zamanı için önemlidir. KORUMA YÖNTEMİ Kağıt zarflar içinde,kuru ve temiz yerde saklanmalıdır. Koruyucu konulmaz. LABORATUVARA SEVKİ Etiketlenme işlemi yapılarak gönderilir.

5 Web Adresi: www.adlitipankara.gov.tr
KİMYA İHT.DAİ.BAŞKANLIĞI /5122 BİYOLOJİ İHT.DAİ.BAŞKANLIĞI /5120 MORG İHT.DAİ.BAŞKANLIĞI /5127 TRAFİK İHT.DAİ.BAŞKANLIĞI /5142 İstanbul ATK Bşk ANKARA ADLİ TIP GRUP BAŞKANLIĞI İRTİBAT VE DANIŞMA Tel: Fax: Web Adresi:

6 Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu 0 (312) Sağlık Mahallesi Adnan Saygun Cad No: Sıhhıye / Ankara


"HASTADAN ÖRNEK ALINMASI VE GÖNDERİLMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları