Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARACİĞER CERRAHİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI VE VAKA SUNUMU Karaciğer organizmanın metabolizması için gerekli pek çok madde üreten, depolayan ve salgılayan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARACİĞER CERRAHİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI VE VAKA SUNUMU Karaciğer organizmanın metabolizması için gerekli pek çok madde üreten, depolayan ve salgılayan."— Sunum transkripti:

1 KARACİĞER CERRAHİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI VE VAKA SUNUMU Karaciğer organizmanın metabolizması için gerekli pek çok madde üreten, depolayan ve salgılayan en büyük bezdir. Sağ üst kadranda yer alan karaciğer 1200-1500 gr. ağırlığındadır Karaciğer sağ ve sol lob olmak üzere 2 ana lobdan oluşmaktadır.

2 Safranın yapımı ve GIS’e ulaştırılması Karbonhidrat,yağlar ve proteinlerin metabolizasyonu burada yapılır. Kanın depolanması ve filtrasyonu Vitamin ve minerallerin depo edilmesi: (ADEK, B12, Fe ve Bakır burada depo edilir.) İlaçları detoksifikiye eder. Aldesteron,glikokortikoidler,östrojen,progesteron ve testesteron gibi hormonların etkilerini ortadan kaldırır.

3 Radyolojik tetkikler Laboratuar tetkikleri USG BT Peritonoskopi, Biyopsidir

4 Karaciğer Biyopsi: Açık ve kapalı olarak yapılır. Açık Biyopsi: Ameliyatla aynı anda yapılır. Kapalı yada perkütanöz Biyopsi : İğne ve enjektörle karaciğerden doku örneği aspire edilir.

5 . Protrombin zamanı uzamış Trombositopesi olan Peritoniti Asiti Ekstrahepatik obstrüktif sarılığı olan hastalara uygulanmaz.

6 İşlem lokal anestezi ile yapılmasına rağmen hasta 6 saat öncesinden aç bırakılır. Hasta sırt üstü ya da yan yatırılır. İğne batırılırken dyafragmanın parçalmaması için hastanın 5-10 saniye nefesini tutması istenir.

7 PERKÜTANÖZ BİYOPSİ SONRASI BAKIM-I Hasta 24 saat yatak istirahatine alınır. Kanama riskini azaltmak için 1-2 saat sağ yan tarafına yatırılır. İşlem sonrası 8-12 saat yaşam bulguları takibi yapılır

8 Kanama ve hipovolemi bulguları açısından dikkatli olunmalıdır. Gerekirse Dr.istemine göre K.vit verilir. Ağrı takibi yapılır (Özellikle karaciğerin kapsülü altında, diyafrağmanın altında kan ya da safra birikimi nedeniyle ağrı olabilir).

9 Kanama (ilk 24 saat içinde görülür). Komşu organlarda.yaralanma yırtılma (özellikle akciğer yırtılması sonucu Pnömotraks Safra kanallarının delinmesi nedeni ile peritonit gelişebilir.

10 Biyopsi esnasında akciğerin travmatize edilmesine sekonder pnömotoraksa baglı solunum örüntüsünde bozulma, Biyopsiye sekonder akciğerin travmatize edilmesine bağlı solunum örüntüsünde bozulma, Biyopsi esnasında safra kanallarınının perfore edilmesine sekonder safra tuzlarının batına sızmasına bağlı enfeksiyon (peritonit)

11 Karın duvarına yapılan küçük bir insizyon açılarak, peritonoskop ile, karaciğer ve peritonun doğrudan gözlenmesidir. Bu yöntem metastatik tümörlerin tanınmasında tanı koydurucudur.

12 Pıhtılaşma sorunu Karın içi enfeksiyonu İntestinal obtrüksiyonu olan hastalara kesinlikle yapılmamalıdır.

13 PERİTONOSKOPİ YAPILACAK HASTANIN HAZIRLIĞI-I Hastadan mutlaka yazılı izin alınmalıdır Pıhtılaşma sorunu olup olmadığı Hastanın herhangi bir ilaca, özellikle lokal anestetiklere alerjisinin olup olmadığı sorgulanmalı, İşlem öncesi; hastanın aç bırakılması, barsak ve mesanenin boşaltılması,

14 PERİTONOSKOPİ YAPILACAK HASTANIN HAZIRLIĞI-II İşlem hakkında bilgi verilmesi ( işlem sırasında karın içine hava verileceği bu nedenle nefes alıp vermede zorlanabileceği, ara ara nefesini tutması gerekeceği anlatılmalıdır). İşlem Sonrası; İlaçların etkisi geçene kadar istirahat etmesi gerektiği anlatılmalıdır.

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66


"KARACİĞER CERRAHİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI VE VAKA SUNUMU Karaciğer organizmanın metabolizması için gerekli pek çok madde üreten, depolayan ve salgılayan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları