Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HBTC (HASTA BAŞI TEST CİHAZI) EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HBTC (HASTA BAŞI TEST CİHAZI) EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 HBTC (HASTA BAŞI TEST CİHAZI) EĞİTİMİ
Hazırlayan NURAY KABA

2 HBTC:Genelde laboratuvar dışındaki birimlerde hastanın yanı başında taşınabilir cihazlarla yapılan testleri ifade eder. Hastanemizde HBTC olarak; Glukometre Bilirubinometre Alkolmetre Kan gazı cihazı bulunmaktadır.

3 PREANALİTİK SÜREÇ:Cihazın kontrol,kalibrasyon,temizlik,bakım ve hasta kanının alınmasını içeren süreçtir. Kontrol çalışmaları her ay normal ve patolojik kontrol serumları ile firma yetkililerince yapılır Cihazın temizliği her kullanımdan sonra yüzey dezenfektanı ile yapılır.HBTC bakım,temizlik ve kontrol stribi kayıt formuna kaydedilir Astracheck plus marka glikometrelere kalibrasyon yapılmamaktadır.

4 Preanalitik süreçte kan alınması:Alkollü pamukla hasta parmağı silinir
Preanalitik süreçte kan alınması:Alkollü pamukla hasta parmağı silinir.Kuru pamukla kurutulup parmak lansetle delinir.İlk damla kurulanır,ikinci damla ile çalışma yapılır. Preanalitik hata kaynakları *Parmaktaki alkolün kurutulmadan çalışılması

5 ANALİTİK SÜREÇ:Hasta testinin cihazda çalışılmasını içerir
ANALİTİK SÜREÇ:Hasta testinin cihazda çalışılmasını içerir. Analitik süreç hata kaynakları *İlk kan damlası kurulanmadan çalışmanın yapılması *Stribe yeterli miktarda kan değdirilmeden çalışmanın yapılması

6 POSTANALİTİK SÜREÇ:Sonuçların değerlendirilmesi sürecidir.
Postanalitik hata kaynakları *Otoanalizör sonuçları ile glikometre sonuçlarının takip edilmesi ile tedavi uygulanması

7 GLİKOMETRELERDE AYLIK ÇALIŞMANIN YAPILMASI
GLİKOMETRELERDE AYLIK ÇALIŞMANIN YAPILMASI * Her ay düzenli olarak HBTC envanter bilgi formu doldurulur ve klinik sorumluları tarafından 5 parmak ucu 1 venöz kan laboratuvara gönderilir. * 5 parmak ucu çalışması için sadece 1 parmak ucu delinerek 5 kez çalışma yapılmalıdır.

8 * Venöz kanla lab.da 5 kez otoanalizörde çalışma yapılarak glikometre cihazının sonucu ile karşılaştırılır. * Karşılaştırma sonuçlarına bağlı olarak CV(değişim katsayısı-hata %si) hesaplanır. * CV değeri %10 un üzerinde çıktığında çalışma tekrarlanır.%10 un altında çıkan sonuçlar normal kabul edilir.

9 * %10un altındaki değerler HBTC karşılaştırma formuna kaydedilerek 1 nüshası kliniklere gönderilir 1 nüshası HBTC sorumlusunda kalır. * Kliniklere gönderilen HBTC karşılaştırma formu hasta dosyasına eklenir. * CV değeri %10un üzerinde çıktığında,cihaz arızasında,cihaz kaybolduğunda HBTC DÖF FORMU düzenlenir.DÖF formunun bir nüshası HBTC sorumlusuna gönderilir.

10 BİLİRUBİNOMETREDE AYLIK ÇALIŞMANIN YAPILMASI
* Her ay düzenli olarak envanter bilgi formuna seri numarası işlenir. * Aylık çalışma glikometrelerdeki gibi 5 kez topuk kanı çalışması yapılır.Venöz kanla da lab.da 5 kez total bilirubin çalışması yapılır. * CV değeri %10un altında olan değerler HBTC karşılaştırma formuna kaydedilir. * HBTC karşılaştırma formu hasta dosyasına eklenir. * Kalibrasyonu yılda --- kez yapılır.

11 ALKOLMETREDE AYLIK ÇALIŞMANIN YAPILMASI
* Her ay düzenli olarak envanter bilgi formuna seri numarası işlenir. * Aylık çalışma glikometrelerdeki gibi 5 kez alkol seviyesi ölçülür.Venöz kanla da lab.da 5 kez etanol çalışması yapılır. * CV değeri %10un altında olan değerler HBTC karşılaştırma formuna kaydedilir. * HBTC karşılaştırma formu hasta dosyasına eklenir. * Kalibrasyonu yılda --- kez yapılır.

12 KAN GAZI CİHAZINDA AYLIK ÇALIŞMANIN YAPILMASI
* Her ay düzenli olarak envanter bilgi formuna seri numarası işlenir. * Biyokimya lab.da kangazı cihazı olmadığı için karşılaştırma çalışması yapılmamaktadır * Kangazı cihazlarının kontrol çalışması haftada 1 kez çalışan teknisyen tarafından yapılır.Kontrol sonuçları cihaz dosyasına eklenir. * Kalibrasyonu belirli saat aralıklarıyla cihaz tarafından otomatik olarak yapılır. * Cihazların günlük,haftalık,aylık bakımları çalışan teknisyen tarafından yapılıp cihaz dosyasındaki forma eklenir.

13 !!! HBTC lerin seri numaraları kliniklerdeki envanter formuna mutlaka eklenmelidir. !!! HBTC lerin kalibrasyon aralıkları kliniklerdeki kalibrasyon formuna mutlaka eklenmelidir. !!! Kliniklerde çalışan diğer personel klinik sorumlusu tarafından HBTC konusunda bilgilendirilmelidir. !!! Kalite yönetim biriminin biyokimya lab.sayfasında HBTC PROSEDÜRÜ yayınlanmıştır.

14 TEŞEKKÜRLER…


"HBTC (HASTA BAŞI TEST CİHAZI) EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları