Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği"— Sunum transkripti:

1 9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
12.Ünite Asepsi ve Antisepsi Teknikleri BONE GİYME , MASKE TAKMA ,STERİL GÖMLEK GİYME ve ÇIKARMA 32.Hafta ( / 05 / 2014 )

2 BONE GİYME

3 Bone Giyme Cerrahi müdahale sırasında saçlardan oluşacak döküntülerden ve sıçrayacak partiküllerden hastanın korunması için bone veya kep kullanılır.

4

5 Bone Giyme Uygulaması : 1
Bone Giyme Uygulaması : 1.)Bone, lastikli kısmından iki elle tutulup açılır 2.)Bonenin lastikli kısmı alına yerleştirilir 3.)Bone,saçları tamamen içine alacak şekilde başa yerleştirilir.

6 MASKE TAKMA

7 Maske Takma Solunumla bulaşan patojen mikroorganizmalarla enfekte olduğu bilinen hastaların bakımında ve cerrahi müdahaleye yardımcı olurken tek kullanımlık cerrahi maske kullanılır. Maskeler; kâğıt, bez, köpük veya sentetik materyallerden yapılmış olabilir. Maske, tekniğine uygun takılır ve çıkarılır.

8 Maske Takma ve Çıkarma Uygulaması 1. )Eller yıkanır 2
Maske Takma ve Çıkarma Uygulaması 1.)Eller yıkanır 2.)Maske ele alınır 3.)İpleri kontrol edilir 4.)Maskenin telli kısmı, burun üzerine oturtularak , katlı kısım dışta olmak üzere ,ağız ve burun örtülecek şekilde yerleştirilir.

9

10 5. )Üst uçtaki ipler, boynun arka kısmında fiyonk şeklinde bağlanır
5.)Üst uçtaki ipler, boynun arka kısmında fiyonk şeklinde bağlanır. Kullanılmış Maskenin Çıkarılması 1.)Maskenin önce alt, sonra üst ipleri çözülür 2.)Karşıya bakan ön yüzüne dokunmadan, maske çıkarılır 3.)Maske, tıbbi atık kovasına atılır 4.)Eller yıkanır

11 STERİL GÖMLEK GİYME ve ÇIKARMA :

12 Steril Gömlek Giyme ve Çıkarma Steril gömlek, bir bariyer oluşturarak mikroorganizmaların ciltten ve giysilerden cerrahi uygulama yapılacak bölgeye ulaşmasını engellemek, hastayı ve cerrahi ekip üyelerini çapraz enfeksiyondan korumak amacıyla kullanılan, kumaş ya da tek kullanımlık malzemeden yapılmış gömlektir.

13 Steril Gömlek Giyme / Giydirme ve Çıkarma :

14

15

16

17

18

19 1. )Eller ve kollardaki takılar çıkarılır 2
1.)Eller ve kollardaki takılar çıkarılır 2.)Başa koruyucu , tek kullanımlık kep takılarak, saçlar toplanır. 3.)Cerrahi maske tekniğine uygun olarak takılır 4.)Eller dirseklere kadar cerrahi yıkama tekniğine uygun olarak yıkanır. 5.)Eller steril havlu ile ,tekniğine uygun olarak kurulanır.

20 6.)Özel hazırlanmış steril bohça içindeki özel katlanmış steril gömlek , boyun hizasından tutulur. 7.)Steril alandan, 1-2 adım uzaklaşılarak gömleğin kendi kendine yere doğru tamamen açılması sağlanır 8.)Gömleğin iç kısmı, kendinize doğru tutulur (elle tutulan kısım, gömleğin iç yüzüdür, dış kısmına el ile dokunulmaz)

21 9.)Kollar omuz seviyesinde tutularak her iki kol, aynı anda gömleğin kollarına doğru geçirilir 10.)Steril giyinmemiş olan ikinci bir kişinin ,arkadan omuzların iç kısmından tutarak, her iki kolun da gömleğin bilek kısmına kadar oturmasına yardım etmesi ve gömleği arkadan bağlaması sağlanır.

22 11.)Gömleğin bel bağı açılıp bir ucu steril giyinen ikinci kişiye verilir. 12.)Kendi ekseniniz etrafında dönerek bel bağınız bağlanır, Steril Gömlek Giydirme 1.)Steril olarak giyindikten sonra cerrahi el temizliğini tamamlayan kişiye , steril havlu yukarı doğru kaldırılarak verilir

23 2.)Özel katlanmış steril gömlek ,boyun kısmından tutularak serbest kısmı yere doğru salınır ve gömleğin kendi kendine açılması sağlanır. 3.)Gömleğin iç kısmı gömleği giyecek kişiye doğru çevrilir ,dış kısmı size bakacak şekilde tutulur. 4.)Steril gömlek giyecek kişinin kollarını öne doğru uzatarak gömleği giymesi sağlanır.

24 5. )Gömleğin bileklik kısmının bileğe oturması sağlanır 6
5.)Gömleğin bileklik kısmının bileğe oturması sağlanır 6.)Gömleğin boyun ve sırt bağlarının steril olmayan üçüncü bir kişi tarafından bağlanması sağlanır 7.)Steril gömlek giydirilen kişinin bel bağı tutulur 8.)Giydirdiğiniz kişiye ,kendi ekseni etrafında dönmesi söylenerek bel bağı bağlanır.

25 Gömlek çıkarma:  Arkadan bağlanmış gömlek bağcıkları çözülür
Gömlek çıkarma:  Arkadan bağlanmış gömlek bağcıkları çözülür. Boyun kısmındaki bağcıklar çözüldükten sonra iç yüzü dışa gelecek şekilde hafif katlanarak bırakılır   Kolun birinin bilek kısmından, elin dört parmağıyla kol içine girilir. El üstünden kol kaydırılarak yarıya kadar indirilir

26 Kolu indirilmiş ve gömleğin kolunun içinde kalmış olan elle diğer kolun bilek kısmının üstünden tutulup aşağıya doğru çekilir. Kol tamamen çıkarılır.   Tamamen çıkarılan kolun eli ile gömleğin boyun kısmının iç yüzünden tutularak yarıya kadar çıkarılmış olan kol tamamen çıkarılır.

27 Gömleğin iç yüzü dışa gelecek şekilde çıkarılmış olur
Gömleğin iç yüzü dışa gelecek şekilde çıkarılmış olur. Gömlek kirli torbasına atılır.  Tekrar kullanacak olanlar yıkamaya gönderilir.  Tek kullanımlık olanlar imha edilir

28

29 HAZIRLAYAN HARİKA ATA


"9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları