Avrupa'da iş güvenliği ve sağlığı Lizbon Anlaşmasındaki sosyal güvenlik bölümü Çerçeve direktif Sair direktifler Sosyal diyalogun rolü İş güvenliği ve.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSGÜM İZMİR BÖLGE LABORATUARI
Advertisements

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İş Sağlığı & Güvenliği Kurulu Bilgilendirme Toplantısı
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
Ümit TARHAN Daire Başkanı
AVRUPA BİRLİĞİ TÜKETİCİ POLİTİKASI
ULUSAL İSG AĞI TOPLANTISI AJANS’IN 2007 YILI ETKİNLİKLERİ SAKİNE OVACILLI 17 NİSAN 2007 ANKARA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ALKOL POLİTİKALARI VE EUROCARE
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
SAĞLIK VE GÜVENLİK. Tarihsel süreç  1921 > İlk tedbirler  1923 > 30 önerge  1924 > 394 sayılı hafta sonu yasası  1926 > Borçlar kanunu  1930 > Kamu.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI. Yürürlükteki Mevzuat  22 Mayıs 2003 tarihinde kabul edilen 4857 sayılı İş Kanunu 77 ila 90 arasındaki 13 madde, iş güvenliğini.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
İŞYERİNDE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ORGANİZASYONU
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
İŞVEREN VE ÇALIŞANLAR HAKKINDA NELER BİLİYORUM
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
SOSYAL HİZMET ÇALIŞMALARI
Reflektörler işyeri sağlığına çevrilmiş durumda Almanya: “14 yıldan bu yana ilk kez kaza sayısında artı ş kaydedildi "Psişik hastalıkların sigorta sistemine.
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28717
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Turizm Sektörü Raporu 24 Aralık 2014.
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) İnşaat Sektörü 24 Aralık 2014.
İş sağlığı ve güvenliği; işyerlerinde iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi için gerekli bütün faaliyetleri kapsayan bir konu olup, işveren.
Avrupa Birliği Sosyal Politikası Kadın-Erkek eşitliği
İSG – 503 İŞ GÜVENLİĞİ VE MEVZUATLAR HAZIRLAYANLAR: AHMET DURAK
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
1) İşveren veya vekili (okul/kurum müdürü)
Bu Slayt Bodrum esnaf ve sanatkarlarını bilgilendirmek amacıyla Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Mesleki Eğitim Merkezinde Hazırlanmıştır.
İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ
TANIMLAR Patlayıcı Ortam : Yanıcı maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik şartlar altında hava ile oluşturduğu ve herhangi bir tutuşturucu.
Bayram AKBAŞ MYK Başkanı MÜSİAD Mesleki Eğitimde Yeni Açılımlar Çalıştayı, Şubat 2011/İstanbul MESLEKİ EĞİTİME İLİŞKİN ANAHTAR KAVRAMLAR 1.
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
GENEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İŞYERİ SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
U Ş AK İ L M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K B İ R İ M İ.
Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı Engellenebilir mi?
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Bu Slayt Çarşamba esnaf ve sanatkarlarını bilgilendirmek amacıyla Mesleki Eğitim Merkezinde Hazırlanmıştır.
AB KURUMLARI VE KARAR ALMA YÖNTEMLERİ Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
Büyük endüstriyel kazalar
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
İstanbulUzman Fiziksel Risk Etkenleri İSTANBULUZMAN.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
Periyodik Kontroller-Ölçümler
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ KATILIM BELGESİ
Ondokuz mayıs üniversitesi Havza meslek yüksek okulu
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ MEVZUATI
ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ SEÇİYORUZ!
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK
Sunum transkripti:

Avrupa'da iş güvenliği ve sağlığı Lizbon Anlaşmasındaki sosyal güvenlik bölümü Çerçeve direktif Sair direktifler Sosyal diyalogun rolü İş güvenliği ve temel Avrupa kurumları EBR Heidelberger – Steinbach 16 Aralık 2010

Avrupa'da iş güvenliği ve sağlığı Sosyal politika: Lizbon Anlaşmasının 10. Bölümü  Temel sosyal haklar Belgesine atıfta bulunulmaktadır  153. Madde, iş ilişkilerine odaklanmaktadır  Çoğunluk ile alınan kararlar, bazı durumda oybirliği aranmaktadır  Maaşlar, koalisyon ve grev hakkı hariç tutulmuştur EBR Heidelberger – Steinbach 16 Aralık 2010

Avrupa'da iş güvenliği ve sağlığı Sosyal politika: Lizbon Anlaşmasının 10. Bölümü  156. Madde çalışma hakkını, mesleki eğitimi ve sosyal güvenceyi politika içerikleri olarak kabul etmektedir  Yasama yerine koordine etme – «Açık koordinasyon yöntemi»  157. Madde "ücret ayrımcılığının ortadan kaldırılmasına" odaklanmıştır EBR Heidelberger – Steinbach 16 Aralık 2010

Avrupa'da iş güvenliği ve sağlığı İş güvenliği, AB tarafından düzenlenen ilk sosyo-politik konudur.  Tehlikeli maddeler (80/1107/CEE)  Avrupa çerçeve direktifi (89/391)  Çerçeve direktifinin 16. maddesine uygun özel direktifler özel direktifler  Çalışanların katılımı EBR Heidelberger – Steinbach 16 Aralık 2010

Avrupa'da iş güvenliği ve sağlığı « Birinci sanayi dönemi »  Bazı sosyal politika uzmanları, kamuoyu farkında olmadan, işin korunması alanında ilerici bir politikaya hayat vermişlerdir  Kazalardan korunma üye Ülkelerin birçoğunda önem arz etmekte ve genellikle de teknik açıdan belirlenmekteydi  Şantiye Direktifi, şantiyelerdeki çalışma güvenliği konusunda ilerici bir görüşe sahip bir avuç insanın eseridir. EBR Heidelberger – Steinbach 16 Aralık 2010

Avrupa'da iş güvenliği ve sağlığı 89/391 sayılı çerçeve Direktif Risk değerlendirme zorunluluğu Riskin kaynağında önlenmesi/ortadan kaldırılmasında yüksek standartlar İşveren "tekniğin durumunu" değerlendirmelidir Önleme tedbirleri ile ilgili hiyerarşinin uygulanması Risk değerlendirmesinin belgelendirilmesi zorunluluğu Bilgilendirme ve görevlilerin eğitimi Çalışanların katılımı EBR Heidelberger – Steinbach 16 Aralık 2010

Avrupa'da iş güvenliği ve sağlığı Özel direktifler İşyeri asgari güvenlik ve sağlık şartları (89/654) İş teçhizatlarının kullanımında asgari şartlara ait direktif (89/655) Kanserojen etkenlere maruz kalmaktan kaynalanan risklere karşı işçilerin korunması direktifi (90/394) Geçici veya seyyar şantiyelerde asgari güvenlik ve sağlık tedbirleri (92/57) Kimyasal etkenlerden kaynaklanan risklere karşı koruma (98/24) Yüklerin manüel olarak hareket ettirilmesi (90/269) Fiziksel etkenler direktifi (gürültü /10) Kişisel korunma teçhizatları hakkındaki direktif (89/656) EBR Heidelberger – Steinbach 16 Aralık 2010

Bugünkü Avrupa Mesaj: Serbestleşme - Daha za yasama (Direktifler) - Somut yönergeler yerine müşterek hedefler - Sosyal tarafları yetkilendirme (yetki ikamesi) - Direktifler yerine gönüllü anlaşmalar EBR Heidelberger – Steinbach 16 Aralık 2010

Bugünkü Avrupa Halen tartışmaya konu olan hususlar - Nanoteknolojiler - somut kurallar birliği gerekli mi? - Kas - iskelet sistemi hastalıkları hakkındaki direktif - "Tumörler hakkında Direktifin" gözden geçirilmesi dönemi iş güvenliğine dair yeni strateji - İnşaat ve ahşap çalışanları Avrupa Federasyonunun kampanyası "Europe 2023 Asbestos Free" EBR Heidelberger – Steinbach 16 Aralık 2010

Avrupa'da iş güvenliği ve sağlığı Avrupa Sosya Diyalogu Üç adet temel önem 1. Danışma - Madde 154 Danışma iki safhalı bir süreçtir 2. Özerk sosyal diyalog Anlaşmalar, eylem planları, yönergeler vs. 3. Maddede yer alan konular ile ilgili anlaşmaların tesisi EBR Heidelberger – Steinbach 16 Aralık 2010

Avrupa'daki kurumsal partnerler Bilbao Ajansı Dublin Vakfı CES nezdindeli iş güvenliği departmanı İstihdam ve sosyal işler Genel Müdürlüğü bünyesinde üç danışma komitesi İşyerinde güvenlik ve sağlık danışma komitesi Mesleki maruz kalma sınırları bilimsel komitesi İş müfettişiliği yüksek sorumluları komitesi Avrupa Parlamentosu - İstihdam ve sosyal işler komitesi EBR Heidelberger – Steinbach 16 Aralık 2010