Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Periyodik Kontroller-Ölçümler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Periyodik Kontroller-Ölçümler"— Sunum transkripti:

1 Periyodik Kontroller-Ölçümler
Sunan Naci KIRTAŞ Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Yönetim Sistemleri Başdenetçisi

2 İş Güvenliği Uzmanlığı
DEVLET MÜŞTER İ 6 3 1 Asbest Söküm Uzmanı Kaldırma İletme OHSAS Eğitimi Gönüllü Alan İsteğe Bağlı Yasal Alan Zorunlu Basınçlı Ekipmanlar İş Güvenliği Uzmanlığı PKD Eğitimi Tesisatlar Tezgahlar Prestij Ceza Memnuniyet Pazar Kaybı

3 6 3 1 YASAL ALAN Muayene 6331 Sayılı Kanun Madde 17
İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışma ortamına ve çalışanların bu ortamda maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik «gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların» yapılmasını sağlar İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Amaç: İşyerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili «sağlık ve güvenlik» yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir.

4 6 3 1 YASAL ALAN Muayene İş ekipmanı: İşin yapılmasında kullanılan herhangi bir makine, alet, tesis ve tesisatı ifade eder. Bakım: İş ekipmanında yapılan her türlü temizlik, ayar, kalibrasyon gibi işlemlerin tamamını ifade eder. Periyodik kontrol: İş ekipmanlarının, bu Yönetmelikte öngörülen aralıklarda ve belirtilen yöntemlere uygun olarak, yetkili kişilerce yapılan muayene, deney ve test faaliyetlerini ifade eder. Bir ürün, proses, hizmet veya kurulumun veya bunların tasarımlarının incelenmesi ve özel şartlara uygunluklarının veya mesleki hüküm esas alınarak genel şartlara uygunluklarının belirlenmesi. ISO 17020

5 6 3 1 YASAL ALAN Muayene İş güvenliği uzmanlarının görevleri MADDE 9
c) Çalışma ortamı gözetimi; 1) Çalışma ortamının gözetiminin yapılması, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı gereği yapılması gereken periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulamalarını kontrol etmek.

6 6 3 1 YASAL ALAN Muayene İş ekipmanının kontrolü sıklığı
İş ekipmanının güvenliğinin kurulma ve montaj şartlarına bağlı olduğu durumlarda, ekipmanın kurulmasından sonra ve ilk defa kullanılmadan önce ve her yer değişikliğinde ekipmanın, periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler tarafından kontrolü yapılır, doğru kurulduğu ve güvenli şekilde çalıştığını gösteren belge düzenlenir. Arızaya sebep olabilecek etkilere maruz kalarak tehlike yaratabilecek iş ekipmanının; Çalışma şeklinde değişiklikler, kazalar, doğal olaylar veya ekipmanın uzun süre kullanılmaması gibi iş ekipmanındaki güvenliğin bozulmasına neden olabilecek durumlardan sonra, arızanın zamanında belirlenip giderilmesi ve sağlık ve güvenlik koşullarının korunması için periyodik kontrollerin yapılması sağlanır.

7 6 3 1 YASAL ALAN Muayene Basınçlı kap ve tesisatlar
Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır. Ancak iş ekipmanının özelliği ve işletmeden kaynaklanan zorunlu şartlar gereğince hidrostatik test yapma imkânı olmayan basınçlı kaplarda hidrostatik test yerine standartlarda belirtilen tahribatsız muayene yöntemleri de uygulanabilir. Bu durumda, düzenlenecek periyodik kontrol raporlarında bu husus gerekçesi ile birlikte belirtilir.

8 6 3 1 YASAL ALAN Muayene Basınçlı kap ve tesisatlar-Hava Tankı
TS 1203 EN 286-1, Tanklar –Basit-alev Almayan- Basınçlı – Hava Veya Azot Depolamak İçin Tasarımlanmış -Bölüm 1: Genel Amaçlar İçin Basınçlı Tanklar TS EN , Kompresörler ve vakum pompaları - Güvenlik kuralları - bölüm 1: Hava kompresörleri TS EN Basınçlı kaplar - Ateşle temas etmeyen - Bölüm 5: Muayene ve deney standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.

9 6 3 1 YASAL ALAN Muayene Basınçlı Kaplar- Basınçlı Hava Tankı

10 6 3 1 YASAL ALAN Muayene Basınçlı Kaplar- Basınçlı Hava Tankı
Kompresör

11 6 3 1 YASAL ALAN Muayene Basınçlı Kaplar- Basınçlı Hava Tankı
Kompresör sistemi


"Periyodik Kontroller-Ölçümler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları