Kalite İlkelerinin Geliştirilmesi ve Uygulanmasında ve Uygulamaların Niteliğinin Garanti Edilmesinde «Adım Adım Derneği’nin» (ISSA) Deneyimi Mihaela Ionescu,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÖNÜL ELÇİLERİ PROJESİ
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
1. GİRDİ KRİTERLERİ PUANLANDIRMA MATRİSLERİ
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Eylem Planı Sonraki Adımlar
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTI
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
ILO Çokuluslu Şirketler ve Sosyal Politikaya ilişkin İlkeler Üçlü Bildirgesi.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
Support to Local Administration Reform 1 Birlik için stratejik yönün tanımlanması.
GENÇLİK PROGRAMI Eylem 1.3. Gençlik Demokrasi Projeleri
Destekleyici Çevre Oluşturma Müdahaleleri
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
Yeni Pazarlama Teknikleri
UNICEF Türkiye Ülke Programı
Yerel ihtiyaçlara uygun kalite güvencesi:
  Çocukların birçoğunun okuma alışkanlığının olmadığını, rol model olarak anneyi örnek alan çocukların da okuma alışkanlığı kazanmakta zorlandığını.
1-)ÇOCUGUN FİZİKSEL VE MOTOR GELİŞİMİNDE ETKİNLİK SAĞLAMAK A-)Fiziksel İhtiyaçların Karşılanması ve Sağlığın korunması B-)Fiziksel Yapının Tanınması.
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
20 Aralık ANKARA Erasmus+ ta Okul Eğitimi Destekleri.
Öğretim Tasarımı
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Comenius Programı Onur AYDEMİR
BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI
TÜSİAD - KalDer KALİTE ÖDÜLÜ’nün AMACI ve ULUSAL KALİTE HAREKETİ İLE İLİŞKİSİ Kalite bilincini ve Toplam Kalite Yönetimi anlayışını ülke çapında yaymak.
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
«MESLEKİ EĞİTİMDE KALİTE GÜVENCESİ»
Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi Paul Weide Ekip Lideri.
İKS İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTI
“OKULLAR HAYAT OLSUN” PROJESİ KAPSAMINDA
KalDer ve Mühendislik Eğitiminden Beklentiler Dr. Aydın Kosova, 20 MAYIS 2004 KalDer : Centrum İş Merkezi, Aydınevler San. Cad. No: 3 Küçükyalı İstanbul.
PERFORMANS YÖNETİMİ SİSTEMİ
Professor Kay Livingston İstanbul. İskoçya’daki Dil Politikası Avrupa Birliği’nin 1+2 modeline dayalı olarak okullarda dil öğretimi ile ilgili bir.
Türkiye de Bir İlk “OKULUM DESTEKLENİYOR HAYALİM GERÇEKLEŞİYOR” OKUL GELİŞİM PROGRAMI Nisan 2010 Uygulama Toplantısı Mustafa YÜRÜK OGP Koordinatörü.
Bilgilendirme Toplantısı
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
Eğitim hakkı, ayrım gözetilmeksizin herkesin sahip olması gereken, vazgeçilemez ve devredilemez bir haktır. Eğitim hakkı, başta çocuklar olmak üzere herkesin,
BİRİNCİ BÖLÜM Sağlıkta Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
MESLEKİ YETERLİLİK MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK VE DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Toplam Kalite Yönetimi
SINIF YÖNETİMİ.
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
KA1- YETIŞKIN EĞITIMI PERSONELININ ÖĞRENME HAREKETLILIĞI KA2-YENILIK VE İYI UYGULAMALARıN DEĞIŞIMI IÇIN İŞBIRLIĞI.
Erasmus + Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklıklar Erasmus + Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklıklar.
Leonardo da Vinci Ortaklık Projesi ÖĞRETMEN EĞİTİMİ ENGELLİ ÇOCUKLARLA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ EĞİTİMİ.
Erasmus + KA1 Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
Sağlık Bilimleri Fakültesi
MİSYON Histoloji ve Embriyoloji alanında mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası düzeyinde eğitim ve öğretim kapsamında bilimsel düzeyde eğitim vermek, Araştırma.
Eurocert European Academy
Sunum transkripti:

Kalite İlkelerinin Geliştirilmesi ve Uygulanmasında ve Uygulamaların Niteliğinin Garanti Edilmesinde «Adım Adım Derneği’nin» (ISSA) Deneyimi Mihaela Ionescu, PhD ISSA Program Yöneticisi

Standartlara ilişkin 2 temel süreç vardır: Standartların Geliştirilmesi Standartların Uygulanması

Standartların Geliştirilmesi Güçlü bir felsefe ile yerel / ulusal ve uluslararası bağlamda mantıklı nedenlerin olması Kalite standartları ile diğer politika belgeleri arasındaki tutarlılığın sağlaması İlgili felsefe ve sonuçlarına ilişkin ortak bir anlayış geliştirilmesi Başarılı bir gelişme sağlanması için atılacak adımlar hakkında mutabık olunması – tasarlama – gözden geçirme, doğrulama – gözden geçirme. Standartların geliştirilmesine dâhil olan paydaşların (uygulayıcılar, aileler, akademisyenler, araştırmacılar, ulusal ve uluslararası kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından uzmanlar, karar mercileri) istişare toplantılarında, tasarlama ve gözden geçirme faaliyetlerinde geniş çapta temsil edilmesi

Önemli Noktalar: Standartların farklılıkları gözetmesi ve kapsayıcı olması Ortak bir anlayışın sağlanması Farklı alanlardan paydaşların katılımının sağlanması Nihai belgelerin onaylanması Standartların Geliştirilmesi

Standartların Uygulanması: Standartları uygulayanlar arasında ortak bir anlayışın sağlanması Değerlendirme araçlarının geliştirilmesi Değerlendirenlerin ve değerlendirmeden geçeceklerin eğitilmesi Değerlendirenler arasında bir güven ortamı oluşturulması / sürdürülmesi Araçların öz değerlendirme araçları olarak tanıtılması

Önemli Noktalar: Uygulama aşaması için hazırlık yapılması Değerlendirenler arasındaki büyük bir güven ortamının yaratılması Kurumsal ve bireysel düzeyde öz değerlendirme yaklaşımını destekleyerek sürekli kalite gelişiminin sağlanması Standartların Uygulanması:

Hizmet Kalitesini Arttırmaya İlişkin Yansımalar: Sadece standartları tanımlayarak gerçek bir değişiklik yapmıyoruz! Kalitenin asıl göstergesi sınıf içinde ya da okul öncesi eğitim kurumlarında ne olup bittiğidir. “Temel olarak, eğitimcilerin yüksek kaliteli bir pedagojik ortam oluşturması şarttır. Çocuklar için asıl değişiklik bu şekilde sağlanacaktır. Önemli olan çalışanların çocukları faaliyetlere nasıl dâhil ettiği, çocuklar ile ve çocuklar arasındaki iletişimi nasıl desteklediği ve yapıcı stratejiler kullanmasıdır”(Starting Strong III – A Quality Toolbox for Early Childhood Education and Care, 2012).

Kalite standartları değişmeyen bir kurallar bütünü olarak ele alınamaz; aksine, bu standartlar dinamik bir çerçevede, ilgili çalışanlar, aileler ve yönetim arasında kurulan diyalogun çıktılarıdır. Kalite kültürü, eğitimcilik ve hizmet yönetimi kavramlarına dayanmaktadır – eğitimciler ve yöneticiler için hizmet öncesi eğitim. İzleme ve değerlendirme mekanizmalarının kalite standartlarını destekleyici olmaması durumunda, bu mekanizmaların kalite geliştirme faaliyetlerini engelleme riski doğmaktadır. Hizmet Kalitesini Arttırmaya İlişkin Yansımalar:

Kalite standartları, sunulan hizmetleri kontrol etmek amacıyla kullanılmaktansa, hizmetler yoluyla geliştirilmelidir – bu bağlamda, profesyonel tartışma ortamları oluşturulmalı ve ilgili yansımalar dikkate alınmalıdır. Kalite öncelikle yüksek profesyonelliğe dayanır! Hizmet Kalitesini Arttırmaya İlişkin Yansımalar:

Kalite Kullanımına Yönelik Mekanizmalar 1. Mesleki Gelişim ISSA standartlarında yer alan kalite tanımına dayanan veya bu tanıma bağlı Eğitim faaliyetleri düzenlenmesi. Bölgedeki mesleki gelişimin yenilikçi bir parçası olarak Rehberlik hizmeti verilmesi 2. Sertifika Programı - Bireysel öğretmenlerin sertifikalandırılması için kurulan sistem. 3. Karar mercileri üzerinde her düzeyde etki yaratılması için Savunu Faaliyetlerinin yürütülmesi. 4. Kaliteli eğitim hakkında ortak bir anlayış geliştirmek için Kamuoyu Bilgilendirme Kampanyalarının düzenlemesi.

Uygulamada Karşılaşılan Farklılıklar Ülkeler arası farklılıklar: –Kültürel ve pedagojik gelenekler –Sosyal, siyasi ve ekonomik alt yapı –STK kurulmasına yönelik siyasi ortam ve sivil topluma katılım kültürü Uygulamada yaşanılan sorunlar: Geniş çapta kapsayıcılığın sağlanması Farklılıkların tanınması ve kalite standartlarının geliştirilmesine yönelik bir kaynak olarak kullanılması Sosyal adalet kurallarının günlük uygulamalara yansıtılması Aktif katılımın sağlanması Farklı aile gruplarının konaklama ihtiyaçlarının karşılanması için gönüllü olunması

Standartların Kullanımına Yönelik Çalışma Çalışma ISSA Pedagoji Standartları ve bu standartların EÇG politikaları ile ISSA ağının çalışma bölgelerindeki uygulamalar üzerindeki etkileri (2001 – 2008) ISSA Pedagoji Standartları 2001 de geliştirilmiş ve 2009’da Kaliteli Eğitim Standartları olarak tekrar düzenlenmiştir. Buna ek olarak, ISSA ağındaki uygulamaları desteklemek için Kaliteli Kaynak Paketi geliştirilmiştir.

Etki ISSA Pedagoji standartları aşağıdaki alanlarda gelişme sağlamak için oluşturulmuştur: Bireysel olarak öğretmenlerin ve sınıf içi faaliyetlerinin desteklenmesi Eğitimcileri hazırlamak, geliştirmek ve izlemek üzere kurulmuş mevcut eğitim sistemlerinin geliştirilmesi Yeni eğitim öncelikleri, politikaları ve uygulamalarının geliştirilip, kurumsallaştırılması

Alınan Dersler Devam etmekte olan izleme ve hizmet performansının korunmasına yönelik faaliyetler ile eğitici eğitimleri arasında bir bağlantı kurulmalıdır. Öğretmenlerin günlük uygulamalarını desteklemek için yenilikçi stratejilerin geliştirilmesi gerekmektedir. Rehberlik eğitimlerinde güven ve gözlem ortamının oluşturulması gerekmektedir. Kalite standartlarının geliştirilmesi sürecine okul yönetimi ve eğitim yetkililerinin katılımının sağlanması gerekmektedir.

Teşekkürler!