YEREL VE BÖLGESEL YÖNETİMLER KONGRESİ ANLAŞMALARINDA AVRUPA KONSEYİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Öğrenci Birliği Öğrenci Gözüyle Bologna Süreci Öğrencilere Yönelik Bölgesel Çalıştay İstanbul, Türkiye 13 Mayıs 2011 Magnus Malnes Akademik İlişkiler.
Advertisements

DEMOKRASİ ENDEKSİ HARİTASI
Avrupa Birliği.
 Önemli siyasi ve ticari bir partner olan AB’nin KOBİ ve esnaf-sanatkar mevzuatını ve ilgili diğer mevzuatını incelemek, gerekli olanlarını tercüme etmek,
Prof.Dr.Erdal BEŞER ADÜ Tıp Fakültesi ADÜ SEM Müdürü
1.3 DEVLET ŞEKİLLERİ.
Meriç Belediyeler Birliği
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
AVRUPA KONSEYİ YEREL VE BÖLGESEL YÖNETİMLER KONGRESİ ANLAŞMALARI 2011
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN İLKELERİ
AVRUPA BİRLİĞİ & AVRUPA KONSEYİ KURUMLARI 2008
AVRUPA BİRLİĞİ, AB DEĞERLERİ VE AB’DE DEMOKRASİ
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Yerel Yönetim Reform Programına Destek Projesi Bratislava Regional Center 1 MİB’nin temsil (lobi) rolü: Üyelerinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek;
 Avrupa Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversitelerini temsil eden tek kuruluştur.  Avrupa genelinde Yükseköğretim kurumlarının bütünleşmesini sağlayarak.

Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
GÜVENLİK SEKTÖRÜNÜN PARLAMENTER GÖZETİMİ: BELÇİKA SİSTEMİ Yapısal ve Yasal Çerçeve.
Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci
YG-21 Kadın Meclisleri & Ulusal Gençlik Parlamentosu
AVRUPA KONSEYİ AMACI VE FONKSİYONLARI
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
İDARE HUKUKU YEREL YÖNETİMLER Öğr. Gör. Anıl Çağlar ERKAN.
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN BALKANLAR POLİTİKASI
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
AVRUPA BİRLİĞİ PARLAMENTOSU & AVRUPA BİRLİĞİ KONSEYİ
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
YONT221 KAMU YÖNETİMİNDE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ yerelleşme EKSENİNDE Avrupa BİRLİĞİ öğretim görevlİsİ: Mehmet necatİ cİzrelİoğullarI.
ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ VE ŞEFFAFLIK
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
KAMU YÖNETİMİNİN ÖRGÜTLENMESİ
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
Küreselleşme ile Ulus Devlet Ölüyor mu?
Avrupa Birliğinin Kurumları
KENTSEL SİYASET-2. KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KENTSEL SİYASET-5. KENTSEL SİYASET-5 Kentsel Siyaset-5 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
Slide 1 AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Avrupa Muhasipler Federasyonu (FEE) nasıl yardımcı olabilir? Henri Olivier.
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
AVRUPA KONSEYİ YEREL VE BÖLGESEL YÖNETİMLER KONGRESİ ANLAŞMALARI 2016
Yerel ve Bölgesel Yönetimler
demokrasinin temel ilkeleri
Avrupa Birliği Perspektifinden Yerelleşme
Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi
Merkezi Yönetim ile Yerel Yönetim İlişkileri
AB İLE AVRUPA KONSEYİ’NİN KARŞILAŞTIRILMASI
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
AVRUPA KONSEYİ Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi felsefesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

YEREL VE BÖLGESEL YÖNETİMLER KONGRESİ ANLAŞMALARINDA AVRUPA KONSEYİ Prof. Dr. Zerrin TOPRAK ve Prof.Dr.Ruşen KELEŞ makalelerin üzerinde yapılan kitabın 1 ve 2 bölümünün özeti

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Felsefesinde Yerel Yönetimler.(1Bölüm) Avrupa Konseyi (Councıl of Europe) 5 Mayıs 1949’te kurulmuştur. Amaç: ‘’demokrasi’’, ‘’insan hakları’’ ve ‘’hukukun üstünlüğü’’nü güçlendirmektir. 13 Nisan 1950’de Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ne katılımı. 2003 yılında 45 Devlet içermektedir. 5 Mayıs 2004’te 55.yılını kutlanması ve 12 yıldızı ile ‘’mükemmeliği temsil eden’’ merkezi Strasbourg olmuştur.

Avrupa Konseyi’nin organları: Bakanlar Komitesi (Committee of Ministers) Parlamenter Asamblesi (Parliamentary Assembly) Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (Congress of Local and Regional Authorities of Europe) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (European Court of Human Rights)

Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi ve onun temel amaçları: 14 Ocak 1994 tarih ve sayılı toplantı ile YBYK (CLRAE) adı verilmiştir. Avrupa Konseyinde olan Kongre Avrupa belediyeleri ve bölgelerin sesidir. Demokrasinin önemi: sadece bir kişiye değil, ülkenin bütününde özgürlüğüne aittir. Hedefleri: Yerel birimlerin Konsey’in yerel çalışmalarına etkin katılımın sağlanması AB ülkelerinde özerk idari yapılarının oluşturulması Bütün Avrupa’da bölge ve belediyeler yönetimleleri arasında işbirliğin desteklenmesi.

Yeni Amaçlar: Bütün üye devletlerine ve özellikle yeni demokrasiye geçen ülkelerde etkinliği geliştirmek, Üye ve başvuruda bulunan devletlerde demokrasinin gelişimini izlemek, Katılım etkinliği artırmak amacıyla hemşehri girişimlerini geliştirmek, Avrupa politikasının biçimlenmesinde temsil ilgisini sağlamak, Barış, hoşgörü ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, bölgesel ve sınırötesi işbirliği teşvik etmek, AB bölgelerin oluşumunu teşvik etmek, Yerel ve Bölgesel seçimleri belirtilmektir. Sonuç olarak: Akademik çalışmaların gereksinimi ve Türkiye’nin AB’ye‘’ ister katılalım ister katılmayalım’’ ‘’sorunun’’ortadan çıkmasıdır.

Bakanlar Komitesi ve Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesinin çalışmaları: Tüm yönleriyle tavsiyede bulunmak, Ulusal ve uluslar arası kurumlarla işbirliği kurmak, Konferanslar, organizasyon ve duyurular ile kanuoyunu geniş bir katılıma yönlendirmek, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Antlaşmasının üye ülkelerce uygulanmasının düzenli olup omadığını değerlendirmek ve raporları sağlamaktır, İşlevselliğini ve uygulanabilirliğini sağlamak amacıyla yeni üyelere yardımcı olmaktır.

Avrupa Konseyi’nde denetim: Bakanlar Komitesi Siyasi Denetimi 1994’te oluşturulmuş bir gizli denetimdir. Bakanlar Komitesi adına Daimi Temsilciler tarafından yürütülmektedir. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Demetimi Avrupa Konseyi’nin standartlarını sağlayamayan ülkelerin ulaşıp ulaşamadıkarını denetlemektir. 22.06.2004 tarihi itibariyle verdiği kararda Türkiye’nin AB perspektifinden gelişimini olumlu bularak Avrupa Parlamenter Meclisi denetimi kaldırmıştır. Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Denetimi 4 Temmuz 1996’da Genel Kurul Kararıyla yerel ve bölgesel demokrasinin denetime tabi tutulması uygulaması başlatıldı.

YERELLİK İLKESİ (SUBSIDIARITY), AVRUPA KONSEYİ(2 bölümün özeti). 1960’lardan sonra dünya ekonomik sisteminde bütünleşmeye doğru yol izlenmektedir. Amaç: Kapitalizmin dünya ekonomisine egemen duruma gelmesidir. 1980’lerin sonunda Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde kömünizm devrildikten sonra ‘’bütünleşme’’ teriminin daha sık kullanılması görünmektedir. Küreselleşme bir yandan bir gerekçe olarak değerlendirilmektedir. Öte yandan ise siyasal tarafından örgütlenmeyi gündemine almıştır.Yani demokratik gelişim açısından önemlidir.

Araçlar: ‘’hizmete halka yakınlık’’ veya ‘’yerellik ilkesi’’ ‘’ Yerellik’’, yani ‘’ikincil’’ durumda buluma ve ‘’yardımcılık’’ (subsidiairite) demektir (‘’ İkicil önlem’’ veya ‘’ikincil soru’’ gibi) Bu kavram Aristoteles’e kadar uzanmaktadır, St.Thomas d’Aquin’in tarafından geliştirilmektedir ve daha sonra Alman tüzebilimcisinin Althusius’un da katkısı izlenmektedir. Hizmete halka yakınlık normatif bir nitelik değildir, devletin gücünü, yerel ve bölgesel lehine sınırlandırmayı hedefleyen bir ilkedir. Ayrıca üst düzeyde bulunan yönetimin alt düzeydeki yönetimlere yardımda bulunmasını amaçlanmaktadır.

Yerellik ilkesinin üç ayrı alanı: özelleştirme, bir ülkenin sınırlarının oluşturulması, kuruluşların üyesi olan devletler arasındaki ilişkilerdir. Alman federe devletleri (lander) yerellik ilkesinin bir güvence olarak görmesidir.Yani, ilkenin kullanıldığını daha çok federal devlet sisteminde izlenmektedir. Hizmette halka yakınlık ilkesinin ‘’pozitif ve negatif yükümlülükleri ’’. Nitekim: İlkenin yetkilerin üst basamaktaki yönetimlere değil, halka en yakın yönetimlere öncelik tanınması öngörülmektedir.

Bu bağlamda Türkiye: Vesayetin eğitici ve öğretici bir işlev kazanması amacı gerçekleştirilememiş. T.C. Anayasasında 127.madde bir anlamda yerellik ilkesinin simgesidir. Ancak, kamu görevlerinin hangilerinin olduğunun belirlenmemiş ve yasa koyucuya bırakmıştır. Öte yandan,123.madde’ye göre: ‘’İdarenin kuruluş ve görevleri, merkezden yönetim ve yerinden yönetim esaslarına dayanır’’. 127 maddenin 4. fıkrasında ‘’yerel hizmetlerin yönetiminin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde yürütülmektedir’’ Sonuç olarak:‘’Merkezi olsun yerel olsun yönetimler arasında ideolojik temeller bakımından ayrımlar yapmak doğru değildir’’.

İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER...