Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yerel ve Bölgesel Yönetimler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yerel ve Bölgesel Yönetimler"— Sunum transkripti:

1 Yerel ve Bölgesel Yönetimler
Prof. Dr. Sedef Akgüngör Ders 1 2016

2 Dersin Amacı Amaç: Ders, Avrupa’nın bütünleşme süreci kapsamında yerel ve bölgesel birimlerin yönetişimi konusundaki yaklaşımlarının incelenmesini hedeflemektedir. Bu genel hedef çerçevesinde ders, Avrupa’da ve dünyada yerellik ve bölge kavramının yerini ve önemini değerlendirecek ve yönetişim açısından ele alacaktır.

3 1. Hafta: Yerel ve Bölgesel Yönetimlerin Tanımı ve işleyişi
- CCRE/CEMR (2010). Local and Regional Government in Europe: Structure and Competencies. 2. Hafta: Yerellik İlkesi ve Avrupa Konseyi Y.E. Arıkan (2004). Bütünleşen Avrupa’da Yerel Yönetimler. Görüş. Z. Toprak (2011). Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Anlaşmaları (ppt sunumu). 3. Hafta: Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi: Amacı, Kapsamı ve İlkeleri EC (2009). The Role and Impact of Local and Regional Authorities within the EU. EU (2014). Delivering on the Europe 2020 Strategy. Handbook for Local and Regional Authorities. 4. Hafta: Avrupa Birliği Bölgesel Politikaları - EU (2004). Regional Policy. The EU Explained.

4 5. Hafta: Bölgesel Gelişmişlik Farkları
A. Pike, A. Rodrigues-Pose and J. Tomaney (2007). What Kind of Local and Regional Development and for Whom. Regional Stidies. 6. Hafta: Bölgesel Uzmanlaşma, Akıllı Uzmanlaşma - C. Ketels, S. Protsiv (2013). Clusters and the New Growth Path for Europe. Working Paper 14. WWW for Europe. 7. Hafta: Türkiye Uygulamaları E. Karakurt Tosun (2007). AB Üyelik Sürecinde Türkiye’de Yerel Yönetimler ve SKK’lar. Paradoks 3(2). G.E. Arslan ve B. Demirel (2010). Türkiye’de Bölgesel Politikaların Gelişimi ve Bölgesel Dengeler. Ankara Sanayi Odası.

5 8. Hafta: Türkiye’de Bölgesel Politikalar
- H. Şen ve A. Kaya (2014). Dünden Bugüne AB ve Türkiye’de Bölgesel Politikalar: Karşılaştırmalı bir Analiz. Prof. Dr. Fevzi Devrim’e Armağan. 9., 10. Hafta: Sunumlar

6 Ders Değerlendirme Kriteri: Haftalık Sunumlar : %30 Final sınavı : %30 Dönem Ödevi : %40

7 Dönem Ödevi Derste her öğrenci CCRE/CEMR (2010). Local and Regional Government in Europe: Structure and Competencies. Yayınından bir bölge belirleyecek ve seçtikleri bölgeyi a) yönetim b) uygulanan bölgesel gelişme politikaları ve c) gelişmişlik düzeyi açısından tanıtacaktır.

8 Avrupa Konseyi Evrensel temel değerler olan “demokrasi”, “insan hakları” ve “hukukun üstünlüğü” ilkelerini güçlendirme amacına dayalı olarak 5 Mayıs tarihinde kurulmuştur. Organları: – Bakanlar komitesi – Parlamenterler Asamblesi – Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (CLRAE) – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi

9 CLRAE Yerel ve bölgesel yönetimleri temsil etmektedir Bölgelerin sesidir Yerel ve bölgesel düzeyde demokrasinin hayati önemini vurgulamaktadır.

10 Kongrenin Hedefleri Yerel birimlerin Konseyin yerel yönetimlerle ilgili çalışmalarına daha etkin katılımının sağlanması Avrupa ülkelerinde özerk idari ve siyasi yerel ve bölgesel yönetim yapılarının oluşturulması, Bütün Avrupa’da belediyeler ve bölge yönetimleri arasında işbirliğinin sağlanması


"Yerel ve Bölgesel Yönetimler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları