Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AB İLE AVRUPA KONSEYİ’NİN KARŞILAŞTIRILMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AB İLE AVRUPA KONSEYİ’NİN KARŞILAŞTIRILMASI"— Sunum transkripti:

1 AB İLE AVRUPA KONSEYİ’NİN KARŞILAŞTIRILMASI
Avrupa Birliği Maliyesi Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye

2 Öğrenme Hedefleri Bu konuyu çalıştıktan sonra: AB ile Avrupa Konseyi’nin farklı ve idari açıdan bağlantısız kurumlar olduğunu bilir. Türkiye’nin üyeliği bağlamında değerlendirme yapabilir.

3 İçindekiler AB Bayrağının sembolik anlamı
Avrupa Konseyi’nin özellikleri

4 ÖNERİLER Dersi öğrenmeye başlamadan önce Avrupa Konseyi ile ilgili bir ön çalışmak yapmak dersi öğrenmede etkili olacaktır. Kütüphane ve internet imkânlarından yararlanarak ünitede geçen başlıca kavramları incelemeye çalışınız.

5 AB Bayrağındaki 12 yıldız neyi temsil
etmektedir?

6 AB bayrağındaki daire şeklinde dizilmiş olan 12 yıldızın;
-Mükemmellik (perfection) -Tamamiyet (Completeness) -Birlik (Unity) ideallerini sembolize ettiği ifade edilmektedir.

7 Avrupa Konseyi (AB değil
Avrupa Konseyi (AB değil !) web sayfasında bayrak ile ilgili şu bilgiler yer alıyor: Gökyüzü mavisi fon üzerindeki yıldızların oluşturduğu daire birliği simgeliyor. Her zaman sabit kalan 12 yıldızı, mükemmeliyeti, bütünlüğü simgelediği gibi aynı zamanda havarileri, Yakup’un oğullarını, Herkül’ün görevlerini ve yılın on iki ayını da simgeliyor.

8 AVRUPA KONSEYİ nedir? AVRUPA BİRLİĞİ KONSEYİ nedir?

9 AVRUPA KONSEYİ: AB’nin ilk kurumu olan AKÇT’den 2 yıl önce, 5 Mayıs 1949’da
kurulmuş olan hükümetlerarası bir örgüttür. Amacı ekonomik, sosyal, kültürel, bilimsel, hukuki ve idari işbirliğini geliştirmektir. Merkezi Strasbourg’da ve 47 üyesi vardır. Türkiye henüz AB üyesi değilken, Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesidir.

10 AVRUPA BİRLİĞİ KONSEYİ: AB ile ilgili
nihai kararların verildiği ve yılda 2 kez bir araya gelen üye ülkelerin Devlet veya Hükümet Başkanlarından oluşan siyasi anlamda en üst düzeydeki AB kurumudur. AB’nin ‘yasama yetkisi’ni elinde bulunduran kurumdur.

11 ATAD ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi
arasındaki fark nedir?

12 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM),
AB’den önce kurulmuş olan Avrupa Konseyi’nin bir organıdır. ATAD ise bir AB kurumudur. AİHM,Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırılık iddiasıyla üye devletler ve vatandaşlar tarafından yapılan başvuruları karara bağlar.

13 SORULAR 1. Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ne üyeliği ile ilgili bilgi veriniz. 2. AB’nin kuruluş tarihi ve Avrupa Konseyi’nin kuruluş tarihlerini karşılaştırmalı belirtiniz. 3. AB’nin ve Avrupa Konseyi’nin kullandığı bayrağın sembolik anlamını açıklayınız.


"AB İLE AVRUPA KONSEYİ’NİN KARŞILAŞTIRILMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları